Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal / Snorkelmateriaal / Special

Test snorkelmaskers

Snorkelen is ongekend populair! Steeds meer mensen ontdekken de wereld onder de waterspiegel met een van de vele snorkelvolgelaatsmaskers die op de markt zijn. Miljoenen maskers zijn er inmiddels wereldwijd in gebruik – hele goede, maar helaas ook minder goede, zoals onze eerdere testen al uitwezen. Hoe is het nu gesteld met de snorkelmaskers?

In het voorjaar van zowel 2020 als 2021 hebben wij vanwege het COVID-19-virus geen nieuwe snorkelmaskertest kunnen uitvoeren. Helaas, maar het is niet anders. Wél zijn er diverse nieuwe of aangepaste modellen op de markt gekomen. 

In dit artikel vind je de resultaten van 2019 plus een overzichtje van nieuwe volgelaatsmaskers voor snorkelen die in 2020 op de markt zijn gekomen. Wij hebben het voornemen om in 2022 opnieuw een volledige test uit te voeren… mits de omstandigheden het toelaten.

Veel snorkelplezier!

Click for English (2019 test)…

Voordelen

Het grote voordeel van een snorkelvolgelaatsmasker, of full face snorkelmasker, volgelaatssnorkelmasker of kortweg snorkelmasker, is dat het je hele gezicht bedekt en dat je kunt ademen zoals je boven water gewend bent – door de neus en door de mond – dit in tegenstelling tot een traditionele snorkelset (bestaande uit een duikbril en snorkel). Andere voordelen zijn dat het snorkelmasker -als het een goed masker is en het goed past- niet beslaat, je een groot gezichtsveld hebt en dat de snorkel is voorzien van een ‘droge top’ die voorkomt dat er water via de snorkel in het masker komt.

Alleen aan de oppervlakte

Een snorkelmasker is zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld om mee te snorkelen. Dobberend of rustig zwemmend aan het wateroppervlak kan je genieten van de onderwaterwereld. Het snorkelmasker is expliciet niet geschikt om mee te duiken, ook niet om al snorkelend een hoekduik te maken en de bodem te verkennen. Je kan namelijk niet bij je neus en dus kan je de druk in de oren  niet gelijkmaken aan de omgevingsdruk (‘klaren’).

Opzet van de test

De insteek van de test was simpel. Om te beginnen hebben we op het droge gelet op de (de)montage van de snorkel, het gemak van opzetten van het masker, de kwaliteit en lengte van de banden, het draagcomfort, het ademcomfort, de werking van het waterloosventiel, het gezichtsveld boven water en uiteraard ook het beslaan (of niet). Natuurlijk zijn we er ook mee het water in gegaan. Daar hebben we gekeken naar draagcomfort, beslaan, ademcomfort, lekkage, veiligheid  en natuurlijk het gezichtsveld! Je wilt immers goed en ontspannen onder water kijken zonder afgeleid te worden door zaken rondom het masker zelf.
De test is uitgevoerd door een team bestaande uit duikers en snorkelaars, dat zich goed heeft verdiept in het fenomeen snorkelmasker en de achtergrond ervan.
Het team heeft bij de testen puur naar prestatie gekeken –de prijs-/kwaliteitverhouding is in het oordeel van de testers niet meegenomen.

Belangrijk – pasvorm en vocht

Iets wat veel mensen zich niet realiseren, is dat als de pasvorm van een snorkelmasker niet goed is en dan met name als het orinasaalkapje niet goed over neus en mond zit, je zowel CO2 als vocht in het hele snorkelmasker uitademt en dit dus niet direct via de snorkel wordt afgevoerd. Vocht bederft je zicht (beslaan) en een teveel aan CO2 kan gevaarlijk zijn en zelfs bewusteloosheid tot gevolg hebben.

Snorkelvolgelaatsmasker met communicatieset.

Om die reden hebben we bij onze testen nadrukkelijk gelet op het beslaan van een masker. Dit is een goede indicatie voor de juiste werking van het snorkelmasker. Beslaan binnen het orinasaalkapje is niet erg, omdat daar de vochtige uitgeademde lucht afgevoerd wordt. Maar in de rest van het snorkelmasker is het wel weer erg omdat het daar blijft ‘hangen’.
Overigens is een goede pasvorm ook erg belangrijk voor wel of niet beslaan. Een goede afdichting is cruciaal.

De testresultaten

Laten we beginnen met een positieve constatering! De kwaliteit van de geteste maskers was in het algemeen van hoger niveau dan in onze test van vorige jaar. Dat wil overigens niet zeggen dat ze nu allemaal goed presteerden, maar verbetering is er zeker! Opvallend is ook dat twee ‘nieuwe modellen’ (van Cressi en Mares) anders zijn uitgevoerd dan de andere maskers die we dit jaar en voorgaande jaren hebben getest.

Ook goed om te weten is dat wij niet alle snorkelmaskers hebben getest die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Om de simpele reden dat er voortdurend nieuwe snorkelmaskers bij komen, een en hetzelfde masker door meerdere merken onder een andere naam wordt verkocht, en snorkelmaskers soms zo kort en eenmalig in het assortiment zitten (bijvoorbeeld bij supermarkten) dat ze alweer uit het programma zouden zijn voordat de test was afgerond.
Heb je een snorkelmasker op het oog dat niet door ons is getest, raadpleeg dan onze tips voor aanschaf van een snorkelmasker. Goed advies is ook bij dit product onmisbaar.

Overigens vind je in het overzicht ook snorkelmaskers die vorige jaar al door ons zijn getest en volgens de fabrikant in ongewijzigde vorm ook dit jaar leverbaar zijn. Deze zijn niet opnieuw getest.

Snorkelmaskers kunnen uiterlijk erg op elkaar lijken. Desondanks kunnen ze functioneel toch echt van elkaar afwijken.

Snorkelaars met een baard moeten nog beter dan andere gebruikers op de pasvorm letten. Het snorkelmasker moet toch echt volledig op het gezicht aansluiten, anders loopt het via de baardharen vol met water. Scheren is zeker een optie!

Voor veel snorkelmaskers zijn accessoires verkrijgbaar, zoals een GoPro-houder. Bij sommige van de geteste maskers worden ze zelfs al standaard meegeleverd net zoals bij een aantal snorkelmaskers ook reserveonderdelen als membranen of o-ringen geleverd worden. En tegenwoordig kun je tijdens het snorkelen ook al met elkaar en met de kant praten: voor de maskers van Ocean Reef is er de SnorkieTalkie.

  

Testrapporten

Het testteam heeft per getest snorkelmasker een rapport gemaakt. Klik in het overzicht onderaan op de naam van het snorkelmasker van je keuze voor de bevindingen van de snorkelaars.

Aanraders van het testteam

Echte aanraders  zijn volgens het testteam (in willekeurige volgorde) de SeaTurtle, Seac Unica (2019), AtlantisOcean Reef Aria ClassicOcean Reef Aria QROcean Reef Uno en Subea Easybreath.  Deze maskers worden op de voet gevolgd door de Atlantis Triton en Cressi Duke: deze scoren ruim voldoende. Opvallend is dat er duidelijk meer snorkelmaskers dan in voorgaande jaren goed uit de test komen!

Hoe de drie nieuwe maskers (onderaan) het doen, kunnen we je nu niet vertellen. Door corona konden we deze dit voorjaar niet testen.

Heb jij goede ervaringen met een snorkelmasker, laat onder aan dit artikel vooral een reactie achter en vertel waarom jij er zo blij mee bent. Handig voor nieuwe gebruikers!

De snorkelmaskers zijn getest door een team van duikers, materiaalkenners en niet-duikers. Maar wat onze testers als prettig of minder prettig bestempelen, kan jij natuurlijk anders ervaren.

Ga je een snorkelmasker aanschaffen, pas het eerst en beter nog, probeer het voordat je het koopt. Klik hier voor de punten waar je bij aanschaf zeker op moet letten.

Testrapporten

NIEUW IN 2020

Hieronder staan enkele snorkelmaskers die in 2020 op de markt zijn gekomen en onder andere verkrijgbaar zijn bij de duik-/sportwinkels in Nederland en België. Wij hebben deze maskers niet getest (als gevolg van de coronacrisis) en kunnen je dus niet informeren over de plus- en minpunten. Komend jaar zullen we ze in de test meenemen.

Mares Sea Vu Dry +

TUSA

SUBEA EASYBREATH 2020

Foto’s: René Weterings

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief