Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test snorkelmaskers 2018

Snorkelen was nog nooit zo populair. En dat heeft zeker te maken met de enorme opkomst van snorkelvolgelaatsmaskers. Inmiddels zijn er wereldwijd miljoenen van deze maskers in gebruik. Daar zitten hele goede bij, maar helaas ook slechte, zoals onze test in 2017 uitwees. Grote vraag is of dat in 2018 nog steeds zo is. Hoog tijd voor een nieuwe test, vonden we bij DuikeninBeeld!

«Klik hier voor de Snorkelmaskertest 2019»

Voordelen

Het grote voordeel van een snorkelvolgelaatsmasker, kortweg snorkelmasker, is dat het je hele gezicht bedekt en dat je kunt ademen zoals je boven water gewend bent – door de neus en door de mond – dit in tegenstelling tot een traditionele snorkelset (bestaande uit een duikbril en snorkel). Andere voordelen zijn dat het snorkelmasker -als het een goed masker is- niet beslaat, je een groot gezichtsveld hebt en dat de snorkel is voorzien van een ‘droge top’ die voorkomt dat er water in de snorkel en het masker komt.

Alleen aan de oppervlakte

Een snorkelmasker is zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld om mee te snorkelen. Dobberend of rustig zwemmend aan het wateroppervlak kan je genieten van de onderwaterwereld. Het snorkelmasker is expliciet niet geschikt om mee te duiken, ook niet om al snorkelend een hoekduik te maken en de bodem te verkennen. Je kan namelijk niet bij je neus en dus kan je de druk in de oren  niet gelijkmaken aan de omgevingsdruk (‘klaren’).

Opzet van de test

De insteek van de test was simpel. Om te beginnen hebben we op het droge gelet op de (de)montage van de snorkel, het gemak van opzetten van het masker, de kwaliteit en lengte van de banden, het draagcomfort, het ademcomfort, het gezichtsveld boven water en uiteraard ook het beslaan (of niet). Natuurlijk zijn we er ook mee het water in gegaan. Daar hebben we gekeken naar draagcomfort, beslaan, ademcomfort, lekkage, veiligheid  en natuurlijk het gezichtsveld! Je wilt immers goed en ontspannen onder water kijken zonder afgeleid te worden door zaken rondom het masker zelf.
De test is uitgevoerd door een team bestaande uit duikers en snorkelaars, dat zich goed heeft verdiept in het fenomeen snorkelmasker en de achtergrond ervan. Dit jaar hebben we het team zelfs uitgebreid met een tester zonder duik- en/of snorkelervaring. Iemand die dus volledig onbevangen naar de maskers heeft gekeken.
Het team heeft bij de testen puur naar prestatie gekeken –de prijs-/kwaliteitverhouding is in het oordeel van de testers niet meegenomen.

Extra aandacht voor pasvorm en vocht

Iets wat veel mensen zich niet realiseren, is dat als de pasvorm van een snorkelmasker niet goed is en dan met name als het orinasaalkapje niet goed over neus en mond zit, je zowel CO2 als vocht in het hele snorkelmasker uitademt en dit dus niet direct via de snorkel wordt afgevoerd. Vocht bederft je zicht (beslaan) en een teveel aan CO2 kan gevaarlijk zijn en zelfs bewusteloosheid tot gevolg hebben.

Om die reden hebben we bij onze testen nadrukkelijk gelet op het beslaan van een masker. Dit is een goede indicatie voor de juiste werking van het snorkelmasker. Beslaan binnen het orinasaalkapje is niet erg, omdat daar de vochtige uitgeademde lucht afgevoerd wordt. Maar in de rest van het snorkelmasker is het wel weer erg omdat het daar blijft ‘hangen’.

De testresultaten

Laten we beginnen met een positieve constatering! De kwaliteit van de geteste maskers was in het algemeen van hoger niveau dan in onze test van vorige jaar. Dat wil overigens niet zeggen dat ze allemaal goed presteerden, maar verbetering is er zeker!

Ook goed om te weten is dat wij niet alle snorkelmaskers hebben getest die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Om de simpele reden dat er voortdurend nieuwe snorkelmaskers bij komen, een en hetzelfde masker door meerdere merken onder een andere naam wordt verkocht, en snorkelmaskers soms zo kort en eenmalig in het assortiment zaten (bijvoorbeeld bij supermarkten) dat ze alweer uit het programma zouden zijn voordat de test was afgerond.
Heb je een snorkelmasker op het oog dat niet door ons is getest, raadpleeg dan onze tips voor aanschaf van een snorkelmasker. Goed advies is ook bij dit product onmisbaar.

Snorkelmaskers kunnen uiterlijk erg op elkaar lijken. Desondanks kunnen ze functioneel toch echt van elkaar afwijken.

Snorkelaars met een baard moeten nog beter dan andere gebruikers op de pasvorm letten. Het snorkelmasker moet toch echt volledig op het gezicht aansluiten, anders loopt het via de baardharen vol met water. Scheren is zeker een optie!

Voor steeds meer snorkelmaskers zijn accessoires verkrijgbaar, zoals een GoPro-houder. Bij sommige van de geteste maskers worden ze zelfs al standaard meegeleverd net zoals bij een aantal snorkelmaskers ook reserveonderdelen als membranen of o-ringen geleverd worden.

Testrapporten

Het testteam heeft per getest snorkelmasker een rapport gemaakt. Klik in het overzicht onderaan op de naam van het snorkelmasker van je keuze voor het testoordeel.

Aanraders van het testteam

Een vijftal maskers springt er voor het testteam uit: de Ocean Reef ARIA, de Subea Easybreath, de Sea Turtle (niet te verwarren met de Sea Turtle Deluxe!), de Atlantis (niet hetzelfde als de Atlantis Triton!) en de Ocean Reef UNO. Deze worden gevolgd door een kleine middenmoot met snorkelmaskers die voldoende scoren, en de maskers waarover onze testers om uiteenlopende redenen minder enthousiast zijn.

Heb jij goede ervaringen met een snorkelmasker, laat onder aan dit artikel vooral een reactie achter en vertel waarom jij er zo blij mee bent. Handig voor nieuwe gebruikers!

De snorkelmaskers zijn getest door een team van duikers, materiaalkenners en niet-duikers. Maar wat onze testers als prettig of minder prettig bestempelen, kan jij natuurlijk anders ervaren.

Ga je een snorkelmasker aanschaffen, pas het eerst en beter nog, probeer het voordat je het koopt. Klik hier voor de punten waar je bij aanschaf zeker op moet letten.

Veel snorkelplezier!

De Snorkelmaskertest 2018 is uitgevoerd door het testteam van DuikeninBeeld, bestaande uit de testers Marloes Otten, Rob van der Kuyl en Alec van der Meulen plus René Weterings (foto’s), Frank de Bruin en Linda Ferwerda. Met dank aan TODI voor het beschikbaar stellen van de faciliteiten.

2 reacties

 1. Fijn om jullie test te lezen !
  Ik zelf heb snorkelmasker Ocean Reef Aria nu 1 jaar ben zeer tevreden!!! Aangemeten op het gezicht voor de juiste maat , Geen angst meer ! Super Goed zicht !
  Blijft goed zitten op het hoofd, eenvoudig aan te trekken door de elastieke bandjes .. dit is pas ontspannen snorkelen!! Top masker !!
  Ik raad dit masker de ocean Reef Aria iedereen aan !! Je zult er zeker geen spijt van krijgen .. snorkelen wordt nog mooier !!

  REAGEREN
 2. Handig overzicht. Uiteindelijk twee verschillende maskers gekocht, de Seaturtle en de Aria. Zo blij mee! Heerlijke vakantie gehad.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief