Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Zeepaddenstoel half-half – Het verhaal achter de foto

Hoe mooi is Zeeland? Onderwaterfotograaf Raymond Wennekes, laat met deze half-halfopname het mooie Zeeland onder én boven water zien.

Dat duiken in Nederland mooi kan zijn, weet niet iedereen. Zonde dat veel duikers ervoor kiezen om alleen in tropische oorden ver weg van Zeeland onder de waterspiegel te kijken. Want vaak ligt er een verborgen schoonheid onder het troebele wateroppervlak van de Zeeuwse delta. Een voorbeeld is deze bloemkoolkwal, ook wel zeepaddenstoel genoemd, een schijfkwal die voorkomt in de Middellandse Zee, de Zwarte Zee, de Atlantische Oceaan en de Noordzee.

Deze kwal komt in de maanden augustus en september ook vaak vanuit de Noordzee richting de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Hij heeft geen tentakels en is daardoor niet gevaarlijk om van dichtbij te benaderen. Sterker nog, het is één van de mooiste kwallen om te fotograferen. Rond augustus en september zie je de foto’s behoorlijk vaak langskomen op verschillende social media-kanalen. De ene nog mooier dan de andere en vaak tegen de zon in gefotografeerd om de prachtige zonnestralen rondom te laten uitkomen.

Aangezien ook ik al veel van dit soort foto’s heb, wilde ik dit jaar eens iets anders. Op een zondagochtend in augustus bij Dreischor Gemaal waren het de ideale omstandigheden voor wat ik in mijn hoofd had. Windstil, spiegelglad water, het zonnetje en losse wolkjes. Nu nog hopen dat ik een kwal tegenkom. Na een half uurtje rondzwemmen heb ik het geluk om een flink exemplaar tegen te komen in het ondiepe deel. Ik zorg dat mijn instellingen goed staan om een goede belichting te krijgen voor zowel boven als onder water. Omdat het precies op het wateroppervlak is, is het lastig bepalen of de compositie goed is. Na een kwartiertje stoeien met de camera lukt het eindelijk – met dit als resultaat!

Nederlands Kampioen Raymond Wennekes is ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Spaans zeepaardje


Zonnestralen


Kerstachtige details


Zilver toeval

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

1 reactie

  1. mooi man

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief