Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

Raymond Wennekes in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft zijn eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. We trappen de serie af met Raymond Wennekes!

Raymond Wennekes is een fanatieke onderwaterfotograaf. Geboren in 1982 in Roosendaal en al vele jaren werkzaam bij Onderwaterhuis.NL, waar velen hem ongetwijfeld van kennen. Zijn eerste kennismaking met duiken was in 2000 in de Dominicaanse Republiek. Hier kwam hij zo enthousiast van terug dat hij in Nederland zijn brevet heeft gehaald. Het duurde echter nog vele jaren voordat Raymond ook daadwerkelijk ging fotograferen. In 2012 ging hij werken bij Onderwaterhuis.NL en een paar maanden later kocht hij daar zijn eerste onderwatercamera – het duurde niet lang tot hij verslaafd was! Niet veel later breidde hij de set uit met een onderwaterflitser, waarna hij naar eigen zeggen echt serieus ging fotograferen.

Tegenwoordig fotografeert Raymond met een Olympus OM-D E-M10mkII met Nauticam onderwaterhuis en gebruikt hij daarbij twee Inon flitsers. Zijn meest gebruikte lenzen zijn de Panasonic 8mm fisheye, de Panasonic 7-14mm groothoeklens, de Panasonic 45mm en de Olympus 60mm macrolens voor het kleine spul. Op wedstrijddagen gebruikt Raymond ook graag de Olympus 14-42mm in combinatie met de Inon UFL-M150 ZM80, waarmee hij een speciaal groothoekeffect creëert dat net even anders is.

Kampioen
Raymond neemt sinds 2014 deel aan het Zeeuws, Open Nederlands (ONK) en Open Belgisch Kampioenschap onderwaterfotografie (OBK) en dat doet hij meer dan verdienstelijk. Na een enkele top 3-notering bij het ONK in 2015 behaalde Raymond in 2016 zijn eerste titel als Nederlands Kampioen om deze 2017 sterk te prolongeren. Hier is hij dan ook apetrots op. Dankzij zijn nationale titel in 2016 mocht hij namens Nederland deelnemen aan het WK in La Paz, Mexico. Hier belandde hij niet in de top 10, maar hij is er duidelijk in: «Samen met buddy Arco de Man mijn land vertegenwoordigen, dat is iets om trots op te zijn.  Een belevenis op zich.» De duiken met de zeeleeuwen heeft hij ook meteen bij een van zijn gaafste duiken kunnen noteren, een ongelofelijke ervaring die hem altijd zal bijblijven.

Creatief
Foto’s van Raymond zijn herkenbaar aan de creativiteit die je erin terugziet. Hij probeert zijn foto’s altijd net iets anders dan anders te maken. Een belangrijke factor daarbij is de belichting. Hiermee haalt Raymond het onderste uit de kan. Groothoekfotografie is een discipline waar Raymond veel van houdt, al vindt hij het in Nederland erg lastig. Voor een goede foto zijn volgens hem drie belangrijke factoren nodig: «Het zicht moet meewerken, het onderwerp moet er zijn en een mooi zonnetje in de foto kan wonderen verrichten.»

Oog in oog
Duiken in Nederland vindt Raymond erg mooi, maar stiekem duikt hij toch liever in tropisch water. De haaien op de Bahama’s en de zeeleeuwen in La Paz zijn favoriet. Als ik vraag welke bestemmingen nog op zijn bucketlist staan, antwoordt hij met enkel koudwaterbestemmingen. Hij wil het liefst grote dieren fotograferen, zoals de orka’s in Noorwegen, de potvissen bij Dominica, manta’s in Hawaii. En ook de kleurenpracht van het koude water in bijvoorbeeld British Columbia of het Arctische water trekt hem wel. Oog in oog met een zeeluipaard, dat is een droom.

Als ik Raymond vraag naar zijn ambities, is hij heel duidelijk. «Ik wil me blijven ontwikkelen en ook in 2018 weer voor de nationale titel gaan.» Maar niet alleen fotowedstrijden tellen, hij heeft de ambitie om ooit eens een gave reportage te maken voor het gerenommeerde magazine ‘National Geographic’. Net zoals zijn grote voorbeeld Paul Nicklen dat al vele jaren doet. Misschien zien we over enkele jaren de gewenste foto’s van grote dieren wel in dat blad verschijnen – wie weet!

Geniet van zijn portfolio! Klik hieronder op een thumbnail voor de volledige weergave en om de diavoorstelling te starten.

1 reactie

  1. Avatar

    Schitterend portfolio!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief