Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

TeamNL in Korea – De wedstrijd kan beginnen

De wedstrijd begint meteen al. Geen oefendag zoals gebruikelijk bij internationale wedstrijden. Jos en Ester mogen meteen aan de bak!


Korea_blog2_EstervandenDoel_cameracheck  Korea_blog2_EstervandenDoel_cameracheck

Vandaag is de eerste wedstrijddag! In plaats van een testdag en 2 wedstrijddagen worden het 3 wedstrijddagen… om 05.00 gaat de wekker weer en na een koffie op de kamer (met dank aan de meegebrachte waterkoker en koffie van Jos) gaan we naar het ontbijt. De lucht van gefermenteerde vis komt ons alweer tegemoet en de eetlust vergaat ons alweer. Westers ontbijt kennen ze niet echt hier maar gelukkig staan in een hoek nog wat broodroosters en is er brood om te roosteren. En er staat een grote bak met goed gekookte eieren dus toast met eieren wordt het. Voor de zekerheid nemen we een paar eieren mee voor tussen de middag naast de gekochte koekjes en snacks.

Chaos
We worden weer de bussen in gedirigeerd voor vertrek naar de haven waar we met een grote boot naar Dokdo varen. Onze duikspullen zijn op de kleine boten geladen en die zijn al onderweg. Als we na 2 uur varen op Dokdo aankomen, breekt de chaos uit; de boten zijn genummerd en wij zoeken onze boot nummer 3. Onze tassen staan keurig aan boord maar voor we ook maar een voet aan boord gezet hebben, zijn ze bezig om de boten om te nummeren en is boot 3 boot 1 geworden; de reden waarom is ons totaal niet duidelijk. Uiteindelijk halen we onze tassen zelf maar van de boot en is duidelijk welke boot we wel moeten hebben. Op de boot krijgen we onze flessen (aluminium 10,5 liter) en lood. Het is even rekenen hoeveel lood we mee moeten nemen maar we gokken op 10 kilo per persoon. Dat zullen we met uitloden moeten bepalen maar dat begrijpt onze medewerker van de organisatie niet helemaal als we dat vragen. Ook de onverwachte reporters op onze boot zijn een onaangename verrassing. Na aandringen van ons worden ze weer van boord gehaald want we liggen al met 2 boten op de duikplek.

Korea_blog2_EstervandenDoel_DokdoNa het in elkaar zetten van onze sets en verder omkleden gaan we op pad naar de eerste duikstek. We vragen nogmaals om tijd om even uit te loden maar dat lukt niet. We moeten even snel kijken of we genoeg lood hebben voor het startsignaal gegeven wordt. Het gaat bij ons beiden wel maar houdt niet echt over. Na het signaal duiken we onder, heel benieuwd naar wat we tegen gaan komen onder water.

Slakjes
Het zicht is wel ok maar niet de 20 meter die ons voorgeschoteld is. Er zweeft veel vuil in het water maar dat kennen we wel van onze duiken in Nederland. En heel veel kelp…We gaan eerst voor visportret en macro dus de zoektocht begint. Vis is er gelukkig wel te vinden, dus Jos kan aan de gang. Ik speur ondertussen naar klein leven of een mooi visje. Na een poosje geeft Jos aan dat hij wel een visportret heeft, en we richten ons op de macro. Dat wordt een hele uitdaging want er is niet heel veel leuke begroeiing of klein spul. Opeens valt mijn oog op een slakje en ik sein naar Jos. Het slakje zit er niet ideaal voor maar het is een begin zodat ik verder kan zoeken. Ik vind nog een andere soort maar die zit met zijn kopje in de rotswand dus dat wordt niets. Na 55 minuten moeten we aan de opstijging beginnen zodat er tijd is voor een veiligheidsstop en om te bewerken in de camera. Als Jos aangeeft dat hij klaar is, melden we ons na ruim een uur duiken aan de oppervlakte, ruim binnen de tijd.

De lunch krijgen we op de steiger waar een tent opgezet is om wat schaduw te creëren. Ook die is weer Koreaans… we zijn nu voorbereid en hebben de snacks tot lunch gebombardeerd.

Korea_blog2_EstervandenDoel_bootKwestie van goed zoeken
De tweede duik is op een andere locatie maar begint rommelig omdat er flinke golfslag staat. We richten ons volledig op macro in deze duik want het visportret is ’s morgens waarschijnlijk wel gelukt. Ook nu een kwestie van zoeken, zoeken en nog meer zoeken… er zijn weer slakjes die er beter voor zitten en ook garnaaltjes maar die kruipen steeds weg als we er een lamp op zetten. Uiteindelijk komen we wel weer met wat foto’s het water uit maar in de beperkte tijd blijft het een uitdaging om wat te vinden op de met kelp begroeide rotsen. Maar eerst moet het geheugenkaartje uitgelezen worden voor wij een kans hebben om de foto’s op de computer te zetten en te bekijken en het kaartje krijgen we pas weer in het hotel. Als iedereen weer aan boord is, zet de boot weer koers naar de haven. Iedereen is moe en binnen no time slaapt de hele boot na deze eerste zware dag! In het hotel spoelen we snel de pakken en onszelf waarna we de foto’s bekijken en een eerste selectie maken.

Morgen nog een duikdag op Dokdo, de laatste dag duiken we op Ulleungdo.

Ester van den Doel is in Zuid-Korea als model/assistent van onderwaterfotograaf Jos Broere. Samen vormen ze TeamNL en doen ze mee aan de internationale fotowedstrijd bij de eilanden Ullleungdo en Dokdo, op het randje van Koreaans grondgebied. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief