Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

TeamNL in Korea – Op weg naar Ulleungdo

TeamNL -onderwaterfotograaf Jos Broere en model/assistent Ester van den Doel- is aangekomen in Seoel, maar dat is bij lange na nog niet de uiteindelijke bestemming. De reis gaat verder naar het duikgebied bij de Ulleungdo-archipel.


Korea_blog2_EstervandenDoel_uitzichtOm 03.00 gaat de wekker voor het vervolg van onze reis, we hebben vandaag nog een lange dag voor de boeg om op Ulleungdo te komen. Als we ons om 03.30 in de lobby melden met al onze bagage, staat er een luxe touringcar op ons te wachten. De stoelen doen niet onder voor een stoel in de businessclass. Na de nodige grappen over met de bus naar huis omdat het beter zit dan een gewone vliegtuigstoel, probeert iedereen nog een paar uur te slapen want de rit naar de andere kant, waar de haven is, duurt ook weer een paar uur.

Zeeziek
Ruim voor vertrek komen we aan in de haven waar het gezeul met bagage weer begint om alles aan boord te krijgen; en met gemiddeld 3 tassen per persoon levert dat een aardige berg bagage op. We zoeken vervolgens onze stoelen op waarna we beginnen aan het laatste stuk van de transfer naar Ulleungdo. Er staat een behoorlijke zeegang waardoor de boot behoorlijk slingert en de nodige zeezieken oplevert. Na een uurtje of 3 komt dan eindelijk het eiland in zicht en dat wordt wel tijd ook want iedereen raakt het wel een beetje beu.

In de haven is het de gebruikelijke chaos na het aanmeren en we zoeken onze bagage weer op om van boord te halen en naar de busjes te brengen. Eenmaal in het hotel kunnen we beginnen met het opladen van batterijen, de camera in elkaar zetten en uitpakken voor we naar de technische meeting gaan.

Korea_blog2_EstervandenDoel_Bus  Korea_blog2_EstervandenDoel_bagage


Nummer 13

Tijdens de technische meeting wordt ook de bootindeling bepaald. Ondanks dat in de reglementen staat dat dit op alfabetische volgorde gaat, worden wij als eerste gevraagd om een nummer te trekken. Jos haalt een kaartje uit de bak en blijkt nummer 13 gepakt te hebben…. juist… wordt dit ons geluksgetal? We hopen het!

Na de bootindeling komen de vragen los, vooral technische vragen over bijvoorbeeld fotoformaat en kleurruimte leveren wat vraagtekens op bij de organisatie want ze hebben eigenlijk geen idee wat er bedoeld wordt. Als er een vraag volgt over hoe de foto’s beoordeeld worden, geven ze aan dat ze geprint worden en dan door de jury beoordeeld worden met als tweede de digitale versie ter controle. Als laatste blijkt dat we ineens 3 wedstrijddagen hebben in plaats van een testdag en 2 wedstrijddagen. Ook de duiktijd is verkort van 90 naar 70 minuten omdat we anders niet op tijd terug zijn op Ulleungdo. Het is namelijk nog 2 uur varen naar Dokdo waar we de eerste twee dagen duiken.

Korea_blog2_EstervandenDoel_vlag  Korea_blog2_EstervandenDoel_technicalmeeting

Na de technische meeting gaan we door naar de officiële opening in een theater waar de nodige Koreaanse toespraken gehouden worden die vertaald worden. Alle teams presenteren zichzelf maar ons oranje is al duidelijk herkenbaar. Als de opening voorbij is, gaan we terug naar het hotel voor het diner. Helaas is de Koreaanse keuken niet echt aan ons en de meeste andere deelnemers besteed, dus veel eten doen we niet echt. Daarna is het tijd om de camera verder in orde te maken, spullen klaar te leggen en op tijd te gaan slapen want de wedstrijddagen beginnen vroeg!

Ester van den Doel is in Zuid-Korea als model/assistent van onderwaterfotograaf Jos Broere. Samen vormen ze TeamNL en doen ze mee aan de internationale fotowedstrijd bij de eilanden Ullleungdo en Dokdo, op het randje van Koreaans grondgebied. 

Dit bericht delen

Ester van den Doel

Ik duik al een aantal jaren, eerst alleen in de vakanties maar als je in de mooiste duikprovincie van Nederland woont, ga je natuurlijk ook in Zeeland met veel plezier onder water! Daarnaast fotografeer ik graag onder en boven water.

1 reactie

  1. Oei, nummer 13…. Sterkte/succes….

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *