Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

TeamNL naar wedstrijd onderwaterfotografie in Zuid-Korea

JosBroere-EsterHardenberg_koreaHij is nauwelijks een dag terug van het EK in Spanje of hij vertrekt alweer naar Korea. Jos Broere doet samen met model en assistent Ester van den Doel de komende week namens Nederland mee aan de Ulleundo Dokdo 2016, een wedstrijd waar onderwaterfotografen uit de hele wereld met elkaar de strijd aangaan. Wij spraken met hem.

Zuid-Korea is misschien niet de eerste bestemming waar je als duikend fotograaf aan denkt. Maar gebrek aan water heeft het land niet (het is een schiereiland) en meer naar het oosten liggen Ulleungdo en Dokdo, een groep eilanden die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Eilanden die zich kenmerken door puntige rotsen en steile kliffen. Oostelijk ligt de Japanse Zee (of Oostzee), ten westen van Ulleungdo ligt de Gele Zee. De groep eilandjes vormt ook de oostgrens van Zuid-Korea en is alleen per boot bereikbaar. Dokdo, dat 87 km van Ulleungdo ligt, is een natuurreservaat. Boven water herbergt het eiland ongeveer 286 soorten, onder water komen daar nog eens 331 soorten bij.

Dit is de plek waar Jos Broere, de Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie 2015, en zijn assistent en model Ester van den Doel, Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens een internationale onderwaterfotografiewedstrijd die à la het WK is opgezet en wordt georganiseerd door de Koreaanse NOB.

Eigenlijk zou de wedstrijd al in september plaatsvinden, maar een dag voor vertrek werd de wedstrijd afgelast vanwege een naderende orkaan. Teleurstelling! Maar gelukkig werd uitstel geen afstel.

Lastige voorbereiding
Op 10 oktober reizen Jos en Ester af naar Zuid-Korea. De voorbereidingen voor de wedstrijd zijn al eind juni begonnen. En dan is het handig als je weet wat je tijdens het duiken bij Dokdo kunt aantreffen. Die informatie was niet echt makkelijk te vinden, aldus Jos. «Avonden hebben we op internet gespeurd, maar we vonden maar mondjesmaat informatie. We vermoeden dat we blauw water gaan aantreffen want in de brochure van de wedstrijd wordt gesproken over zicht van meer dan 20 meter… de watertemperatuur is vergelijkbaar met de zomertemperaturen hier, dus de keus voor een pak wordt dan iets makkelijker. Van het onderwaterleven valt weinig te vinden; geen tot weinig (slechte) foto’s met weg zwemmende vissen, onscherp en weinig op te zien. Lastig dus.» Dat wordt dus wachten tot de testdag van de wedstrijd – de eerste dag mogen de fotografen ‘spelen’. Dan pas kunnen ze dus hét plan voor de wedstrijd maken.
Maar dat betekent niet dat Jos en Ester achteroverleunend naar de wedstrijd hebben toegeleefd. Er werd geoefend met groothoek met model – uiteraard is het erg belangrijk dat fotograaf en model elkaar met één enkel ‘handsignaaltje’ begrijpen en weten wat ze aan elkaar hebben. Er werden nieuwe lenzen aangeschaft, die natuurlijk werden uitgeprobeerd. De twee spraken allerlei scenario’s met elkaar door. Het zijn drukke tijden geweest.

Duikstek Haenyeobaw bij Dokdo Duikstek Gajebawi bij Dokdo

Twee dagen
Net als bij het EK in Spanje en andere internationale wedstrijden krijgt Jos twee dagen de tijd om zijn foto’s bij Dokdo te maken. De dag ervoor maken de deelnemers twee proefduiken – dat wordt dus het moment dat de plannen voor de wedstrijddagen worden gemaakt. Er zijn vier categorieën: Visportret, Marco of close-up, groothoek van de natuurlijke omgeving en groothoek met model. Op de twee wedstrijddagen maken de deelnemers in totaal vier duiken. De avond van de tweede wedstrijddag selecteren de deelnemers hun foto’s en leveren ze in. Dan is het verder aan de jury!

Blogs
Jos en Ester gaan proberen je tijdens de wedstrijddagen via blogs/updates op de hoogte te houden van alles wat ze in Zuid-Korea beleven. Geen garantie! De wedstrijd komt op de eerste plaats en ook de beschikbaarheid van internet is een ding!

Wij wensen Jos en Ester heel veel succes!

1 reactie

  1. Succes, Jos en Ester!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief