Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Flitsende fuut – Het verhaal achter de foto

Ron Offermans, die in november bij ons in beeld is, ging met een gewaagd plan te water. Hij moest veel geduld hebben, maar het werd beloond.

 

De foto van de fuut is genomen in de Spiegelpolder. Een tijdlang was dit onze favoriete duikplas voor de donderdagavond. Tijdens een van die duiken zag ik, net voordat ik het water wilde verlaten, iets rondzwemmen wat ik niet zo snel kon thuisbrengen. Bij nadere beschouwing bleek het een fuut te zijn die op jacht was naar visjes. Omdat ik niet de goede lens had, kon ik hem onmogelijk fotograferen.

In de week die erop volgde, kwam ik op dezelfde tijd en plek weer ‘dezelfde’ fuut tegen. Blijkbaar had hij geleerd dat het op dat moment van de dag, wanneer de duisternis inviel, eenvoudig was om in het lamplicht van duikers te jagen. Dus kon ik weer een week later, uitgerust met de goede lens, eindelijk foto’s van de fuut maken.

Ik zag hem regelmatig, met zijn bek, een visje van de bodem vangen. Het leek mij mooi om dat moment vast te leggen. Omdat dit altijd veel te snel en te ver bij mij vandaan gebeurde, was dat zo goed als onmogelijk. De enige oplossing was om een kleine modderkruiper, die stil op de bodem lag, te verlichten, daarop scherp te stellen en te wachten wat er zou gebeuren. Helaas gebeurde er niet veel. De fuut had meer aandacht voor andere visjes en ik zag hem in mijn ooghoek jagen. Ik durfde de aandacht op de door mij geselecteerd modderkruiper niet te laten verslappen omdat ik wist dat ik maar één kans zou krijgen. Net op het moment dat ik het na twintig minuten wilde opgeven, sloeg hij toe. Gelukkig was mijn reactie precies goed en had ik een voor mij unieke opname kunnen maken.

Ron Offermans is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

1 reactie

  1. Wauw, je moet er wel iets voor over hebben om zo’n foto te maken. Mooi.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief