Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Kerstachtige details – Het verhaal achter de foto

Raymond Wennekes, die in april bij ons ‘in beeld’ is, legde de details van de kerstboomworm met een snoot vast. Hoe? Dat vertelt hij hier.

Wie wel eens in tropisch blauw water heeft gedoken, kent ze wel, de Christmas Tree wormen. Prachtige diertjes om te fotograferen! Je ziet ze op het koraal of een steen in alle maten en kleuren. Soms maar één, maar meestal met een bosje bij elkaar. Het zijn schichtige diertjes, dus je moet er vaak wel wat geduld voor hebben. Bij de minste waterverplaatsing of een tikje tegen de steen waar ze op leven, schieten ze in het kokertje waar ze in leven. Je moet dan weer eventjes wachten tot ze weer naar buiten komen. Het is lastig, maar als het lukt zijn ze vaak erg mooi en hebben ze prachtige details.

De Christmas Tree wormen op de foto zijn gemaakt in de Bahama’s waar ze niet zo rijkelijk voorkomen als in andere delen van de wereld. Ik heb gebruikgemaakt van een snoot op mijn flitser. Dit is een hulpmiddel dat je op de flitser monteert waardoor dat je heel gericht kan bepalen waar het flitslicht komt. Om de lichtbundel heel flauw voor langs te laten schijnen, licht hij prachtig op tegen een zwarte achtergrond. Omdat ik de foto met een macrolens heb gemaakt, zie je het mooie detail in de laagjes van het boompje. Het vergde wel wat oefening voordat ik uiteindelijk de foto had. Ik denk dat ik hiervoor zo’n dertig foto’s had die minder gelukt waren.

Nederlands Kampioen Raymond Wennekes is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Spaans zeepaardje


Zonnestralen

 


Zilver toeval


Zeepaddenstoel

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

2 reacties

  1. Mooi zeg. Maar om zo’n foto te maken moet je vast een pro zijn.

    REAGEREN
    • Dat valt wel mee hoor Marcel! Het is voornamelijk veel geduld…je moet een bepaald idee hebben en dat steeds verder uitwerken. En het gebruik van een snoot (soort trechter) op de flitser maakt het wel gemakkelijker.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief