Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Thermalution Green Grade warmtevest

Als het water kouder wordt, kun je natuurlijk stoppen met duiken, maar is dat wat je wilt? Je kunt ook kiezen voor extra warmte, bijvoorbeeld met een warmtevest van Thermalution. Marloes Otten testte de verschillende types vest, waaronder het instapmodel, de Green Grade.

Het verwarmde ondervest Thermalution Green grade is het instapmodel in de verwarmde onderkleding van Thermalution. Het ondervest mag nat worden en kan dus onder een natpak gedragen worden. Het warmtevest is geschikt voor duiken tot een maximumdiepte van 10 meter. De enkele accu zit onder je arm, waarbij je zelf kunt kiezen of je hem links of rechts wilt dragen – aan de kanten van het vest zit een zakje voor een accu.

Bediening
Het vest is voorzien van een bediening aan een kabel. Deze kabel is lang genoeg dat de bediening uit je wetsuit kan hangen, bijvoorbeeld bij de nek om de stand van de verwarming te veranderen. Er zijn 3 standen, waarbij 3 de warmste is. Je zet de verwarming aan door de schuifknop op de bediening 3 seconden naar voren te duwen. Het vest verwarmt dan in stand 1. Wil je een stand hoger, dan duw je de knop nog een keer naar voren. Idem voor stand 3. Wil je het vest uitzetten, dan houd je de knop weer enkele seconden naar voren ingedrukt. Een eenvoudig systeem dat goed werkt.

Bij gebruik in een natpak betekent dit dat je de standen tijdens de duik kunt aanpassen. Gebruik je dit vest onder een droogpak, dan moet je vooraf de stand bepalen, omdat de bediening in het pak zit.

Voor de zekerheid
Ik test het Green Grade vest met een droogpak en kies dus voor de zekerheid voor stand 1. De watertemperatuur is 12 graden, boven water is het 14 graden. Echt koud is het niet als je in een droogpak duikt. Ik draag een thermoshirt onder het Thermalution vest en een dun onderpak. Een beetje extra warmte is lekker, maar veel is nog niet nodig.

    In mijn droogpak hoef ik niet op de diepte te letten, aangezien ik de tegendruk in mijn pak compenseer door middel van trimmen. Daardoor kan ik de Green Grade gebruiken op elke diepte. Maar zou ik nat duiken,  dan moet ik me houden aan de maximale diepte van 10 meter in verband met de omgevingsdruk.

Ik voel al snel de warmte op mijn rug, alsof je tegen een verwarming aan zit die zacht aan staat. Niet te warm, gewoon een beetje extra warmte.
Ik voel de warmte tijdens de duik vooral op mijn rug. Dat is in mijn beleving nooit het koudste punt van mijn lichaam bij het duiken. Ik mis een beetje warmte-uitstraling naar de voorkant, alhoewel wel mijn hele lichaamstemperatuur waarschijnlijk hoger is vanwege het vest. Ik voel de warmte echter vooral op mijn rug.

Stand 1 was prima voor deze duik, ook al had ik het bij deze temperaturen ook zonder verwarmd vest waarschijnlijk niet echt koud gehad. Nu was een duik van 60 minuten in water van 12 graden echter gewoon comfortabel.

Pluspunten

  • Warmt snel op
  • Warmte voelt aangenaam aan
  • Vest trekt makkelijk aan
  • Goede plaatsing van de accu, ik voel de accu niet zitten onder mijn arm.

Minpunten

  • Als je dit ondervest onder een droogpak draagt, kun je tijdens de duik de stand van de verwarming niet aanpassen. Je moet een keuze maken voor je het pak dicht ritst.
  • Bij gebruik van een natpak geschikt voor een diepte van maximaal 10 meter, waardoor het voor de meeste ‘natte’ duikers niet bruikbaar is. Voor snorkelaars daarentegen wel.

Conclusie
Bij duiken in een natpak is de bediening aan een kabel geen probleem, de kabel is lang genoeg om deze uit je pak te laten hangen ter hoogte van de nek en de bediening goed te kunnen gebruiken. Met een droopgpak is het minder handig, maar niet onoverkomelijk, omdat je tijdens de duik de stand van de verwarming niet kunt veranderen.
Met een maximale diepte van 10 meter is dit vest niet erg geschikt voor duikers. Een dieptebeperking van 10 meter laat wel erg weinig  marge over.
Goed stuk techniek, maar voor de meeste duikers dus niet geschikt.

Reactie van Harro Cats, distributeur van Thermalution warmtevesten in o.a. Nederland en België:
«Thermalution werkt momenteel aan een Green Grade PLUS, die tot 30 meter waterdicht zal zijn. Echter deze is op het moment van de test nog niet leverbaar. Verdere gegevens zijn dan ook niet bekend.»

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief