Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Test: Thermalution Blue Grade warmtevest

Als het water kouder wordt, kun je natuurlijk stoppen met duiken, maar is dat wat je wilt? Je kunt ook kiezen voor extra warmte, bijvoorbeeld met een warmtevest van Thermalution. Marloes Otten testte de verschillende types vest, waaronder de Blue Grade.

Het water is 12 graden als ik als echt ‘droogpakwatje’ in mijn natpak aan de waterkant sta. Dat vestje kan maar beter goed werken!

Vandaag test ik de Thermalution Blue Grade. Dit verwarmde ondervest heeft 3 standen, is geschikt voor duiken tot 50 meter diepte en werkt met een armband die je langs een sensor moet halen om het vest aan en uit te zetten of de stand te veranderen.
Deze sensor zit aan een snoer dat lang genoeg is om via je hals uit je pak te laten hangen. Als je de armband 3 seconden op de sensor houdt, schakelt het vest aan in stand 1. Dit zie je omdat op de sensor een groen lampje gaat branden. Haal je de armband nog een keer langs de sensor, dan gaat de verwarming een standje hoger (het lampje wordt oranje) en bij een derde keer schakelt de verwarming naar de hoogste stand (het lampje wordt rood).

Bediening
Uiteraard probeer ik dit eerst op de kant uit – het werkt prima. Het werkt zelfs als ik de sensor onder mijn 7 mm natpak doe en vervolgens met de armband over mijn pak ga. Een test met een extra overpak (dus 2×7 mm) wijst uit dat de sensor dan soms wel en soms niet het signaal oppakt. Bij een neopreen droogpak komt het signaal niet door.
Ik overweeg de sensor in mijn pak op de borst te doen, maar besluit deze toch bij mijn hals uit mijn pak te laten steken. Zoals gezegd, ik ben een droogpakwatje en ik wil natuurlijk wel zeker weten dat het signaal doorkomt als ik met mijn natpak aan in de Oosterschelde lig.
Als ik het Thermalution ondervest aanzet in stand 1, voel ik al snel de warmte op mijn rug. Binnen enkele seconden is de temperatuur aangenaam. Ik had verwacht dat het even zou duren voor ik de warmte zou voelen.

Ook een verwarmd ondervest werkt niet tegen die eerste koude druppels die je pak in lopen. Maar ach, dat hoort erbij en 12 graden is natuurlijk ook nog geen ijswater.

    

Onder water
Ik besluit aan het begin van de duik het ondervest uit te laten staan om te voelen wat de watertemperatuur is. Op deze manier kan ik voelen hoe ik de duik zonder vest had ervaren.
Als ik na een minuut of 10 op 12 meter diepte ben, besluit ik het vest aan te zetten in de eerste stand. Een beetje extra warmte is nooit weg, hoewel het niet echt koud is.
Ook onder water reageert de sensor direct en gaat de verwarming aan. Het lampje gaat branden, maar ik zie niet duidelijk of het lampje groen of oranje brandt. Ik voel de warmte op mijn rug, wat meteen een aangenaam gevoel geeft. Alsof iemand het afgekoelde badwater aanvult met wat extra warm water.

Ik lig horizontaal in het water en het valt me op dat ik de warmte vooral voel op de plek waar de fles op mijn rug ligt – van de onderkant van mijn ribben tot tussen mijn schouderbladen voel ik warmte. Heerlijk comfortabel. Ik voel ook uitstraling van de warmte naar mijn nek en soms iets naar de voorkant van mijn buik. Op mijn onderrug voel ik geen warmte. Eerlijk gezegd, had me dat ook wel lekker geleken.

Elektrische deken
De toegevoegde warmte is echt een meerwaarde, de verwarming op mijn rug voelt comfortabel aan. Ik haal na verloop van tijd de armband nogmaals langs de sensor en de kleur van het lampje blijft roodachtig. Blijkbaar stond het vest dus al in stand 2 (oranje lampje) toen ik twijfelde over de kleuren op de sensor. Ik probeer de standen te achterhalen en haal een aantal keer de armband langs de sensor, maar blijf twijfelen over de kleuren. Het groene lampje zie ik nooit als groen, er lijken meer variaties in oranje/rood te zijn, wat ik ook doe.

Ik weet dus niet of ik het ondervest in de tweede of derde stand heb staan, maar dat de warmte aangenaam is, staat vast. Wel is het ook een rare ervaring. Alsof je met je romp onder een elektrische deken ligt, terwijl je armen in de kou blootliggen. Ik krijg het niet koud, maar blijf me verbazen over het temperatuurverschil tussen mijn romp en mijn armen. Mijn armen en benen en handen en voeten voelen echter geen moment als te koud.

Na 70 minuten ga ik het water uit, omdat we dat als maximale tijd afgesproken hadden. En ik moet echt zo eerlijk zijn om toe te geven dat ik zonder het verwarmde ondervest niet zo lang gedoken zou hebben.

Pluspunten

  • Warmt snel op
  • Kabel is lang genoeg om makkelijk uit je pak te laten steken
  • Sensor werkt ook als deze onder een 7 mm pak zit
  • Armband blijft goed zitten met klittenband
  • Vest trekt makkelijk aan
  • Goede plaatsing van de 2 accu’s – deze voel ik niet zitten onder mijn armen

Minpunten

  • De kleur van het lampje is onder water niet goed te zien
  • Verwarming van de onderrug lijkt me een extra pluspunt – dat mis ik nu
  • Je sluit de accu aan voor je het vestje aantrekt. Daarna wil ik echter nog een keer zeker weten dat de verbinding tussen de stekkertjes goed is maar ik kan dit zelf niet zien vanwege de positie aan de zijkant van mijn rug. Dit moet mijn buddy dus controleren
  • Klittenband van de armband zou iets langer mogen. Ik kan me voorstellen dat dit voor mensen met een droogpak en stevigere armen aan de korte kant is

Conclusie
De Thermalution Blue Grade is prima te gebruiken onder een natpak. Bij een dun pak kan de sensor gewoon op de borst in het pak geplaatst worden. Bij een dikker pak zou ik voor de zekerheid de sensor bij de nekseal uit het pak laten hangen. Persoonlijk had ik hier geen enkele hinder van.
Gebruik je een droogpak, dan moet je bepalen in welke stand je het warmtevest aanzet voordat je het pak dichtritst. Je kunt het dus warm krijgen voordat je in het water ligt.
Theoretisch gezien zou je het onder water te warm kunnen krijgen en kun je geen lagere stand kiezen. Ik ben echter van mening dat je zelf goed kunt inschatten welke stand je nodig hebt zodra je het vest een aantal keer gebruikt hebt. En anders kies je voor de zekerheid de laagste stand.

Kortom, aangename warmte die een meerwaarde is tijdens duiken in koud water, eenvoudige bediening. Vooral erg handig in gebruik met een natpak.

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Dit bericht delen

Marloes Otten

Marloes is de schrijfster van duikgidsen over Zeeland, Bonaire, Curaçao. Ook schrijft ze regelmatig artikelen voor duikeninbeeld. Ze is mede-eigenaar van duikcentrum Dolphins in Brouwershaven, Zeeland en duikt graag en zo veel mogelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten