Inloggen

Wachtwoord vergeten?

De test: Atomic Aquatics splitfins

Kunnen vissen echt jaloers zijn op de splitfins van Atomic Aquatics zoals de fabrikant zelf stelt? Ron Baars dook ermee onder en oordeelt.

Eerste aanblik en gebruik

 

RTEmagicP_Atomic_splitfins_2012_2De splitfins van Atomic Aquatics. Op het eerste gezicht zien ze er elegant uit. Het is een lang en rank model. Zeker in vergelijking met de “stijve hark” jetfins die ik meestal gebruik. Het blad bestaat uit verschillende materialen. Afwisselend hard en zacht en het oppervlak bevat ook enkele uitstekende delen. Het lijkt een beetje op de technologie die ook in schaatspakken wordt gebruikt en die ervoor zorgt dat er minder werveling ontstaat.
Het voetpocket van de maat XL is behoorlijk groot en ik kan er dus met maatje 46 en laarzen van mijn droogpak makkelijk in. Het voetpocket loopt aan de onderkant middels een stijf stuk kunststof door in het blad. Daardoor is er een goede energieoverdracht van voet op het blad. Nu ben ik zelf niet direct een fan van splitfins maar als ik dit zo bekijk en in combinatie met wat Atomic Aquatics zelf zegt: “Even Fish Envy SplitFins”…..  laten we ze maar gaan testen!

 

De duik en erna

 

Ik heb allereerst de vinnen meegenomen naar het zwembad. Er zijn wat cursisten in de opleiding “Intro to tec “. Dat betekent voor mij dus een complete technische configuratie in combinatie met splitfins, niet de ideale combinatie volgens de regels van het technische duiken. Nadat iedere aanwezige klaar was met mij uitlachen, ben ik snel het water ingesprongen.RTEmagicP_Atomic_splitfins_2012_3

In het water eerst maar eens een horizontale positie aannemen. Wel, dat duurt even want deze vinnen zijn een stuk lichter dan de vinnen die ik normaal gebruik en ik moet dus even zoeken naar mijn trim. Als dat gelukt is, probeer ik de verschillende vintechnieken uit. Wow!

Atomic geeft aan dat je het meeste uit de vinnen haalt met de ‘flutter kick’ en de ‘modified flutter kick’ en dat is ook helemaal waar. Het is ongelooflijk hoe makkelijk je snelheid maakt met deze vinnen. Het kost veel minder kracht dan met die stijve jetfins…. Maar goed, de flutter kick heeft als nadeel dat je nogal wat stof kan doen opwaaien of een rif kan vernielen.

RTEmagicP_Atomic_splitfins_2012_5Vervolgens dus de ‘frog kick’. Help, dat is dus met geen mogelijkheid uit te voeren. Hulpeloos kijk ik om me heen. Ik heb geen enkel gevoel met het water en daar waar stijve hark vinnen je een grote controle geven, kan ik met deze splitvinnen helemaal niets aanvangen. Ik probeer het dan maar eens achteruit maar ook dat wordt geen succes. Geen controle door de flexibiliteit van de splitvinnen. En dat is nou het hele probleem. Splitvinnen versus jetfins. Twee uitersten….

Komen we bij de plus en minpunten!

Pluspunten zijn:
+ geweldig als je een conventionele ‘flutter kick’-techniek gebruikt
+ prima pasvorm
+ springstraps
+ erg licht (travelwise)

Minpunten zijn:
– andere technieken dan de ‘flutter kick’ werken niet echt
– erg licht (trimwise)

Conclusie

Splitvinnen is niet echt iets voor mij. Ik ben een ‘technische’ duiker die om de bekende reden duikt met stijve jetfins. Het geeft mij meer controle in omstandigheden waarin ik dit nodig heb. Echter, voor andere duikers zal dit een prima vin zijn. Makkelijk aan te trekken door een ergonomisch voetpocket en de springstraps en het kost allemaal bijzonder weinig moeite om ermee te zwemmen. Voor heel veel duikers is dit dus een prima vin….

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Links:
www.atomicaquatics.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief