Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Thermalution Yellow Grade Plus warmtevest

Als het water kouder wordt, kun je natuurlijk stoppen met duiken, maar is dat wat je wilt? Je kunt ook kiezen voor extra warmte, bijvoorbeeld met een warmtevest van Thermalution. Marloes Otten testte de verschillende types vest, waaronder de Yellow Grade Plus.

Dit model is in 2020 aangepast door de fabrikant. Klik hier voor de testresultaten én de aanpassingen.

Externe afstandsbediening
Op een zonnige dag sta ik aan de waterkant om de Thermalution Yellow Grade Plus te testen. De basis voor dit warmtevest is hetzelfde lycra vest als de Green en Blue Grade. De Yellow Grade Plus heeft twee accu’s – onder beide armen bevindt zich een zakje waar de accu goed in past en blijft zitten. Zoals ik bij de andere vesten al heb ervaren, is dit een prima plek voor de accu’s –  je voelt er niets van.

De Yellow Grade Plus werkt met een afstandsbediening: een zender (die je als een armband draagt) en een ontvanger (een ronde schijf die op de onderrug op het vest vastzit).
De plaats van deze ontvanger verbaast me in eerste instantie. Het lijkt me geen handige plek om iets tussen je lichaam en het trimvest plus fles te hebben. In de handleiding lees ik dat de zenderg niet te ver weg van de ontvanger mag zijn, omdat dan het signaal niet doorkomt. Als indicatie wordt een halve meter aangegeven. Zeker ook daarom zou het mij handiger lijken om de ontvanger op de buik te plaatsen. Daar heb je geen druk van de fles en het is dichterbij de zender op je arm.

Ervaring onder water
Heerlijk in de zon kleden we ons om en maken we ons klaar om de dijk bij de Bergse Diepsluis over te klimmen voor een duikje. Met mijn droogpak dicht, kap op en handschoenen aan ben ik ineens blij met de afstandsbediening op dit warmtevest. Het vest staat nog even uit, ik heb het al warm genoeg van het bergbeklimmen in een droogpak.
De afstandsbediening zit om mijn linkeronderarm. Ik heb deze halverwege mijn onderarm bevestigd, nog een stuk boven mijn duikcomputer. De klittenbandsluiting werkt simpel. Ik kan me echter wel voorstellen dat voor grote mensen met bredere onderarmen het klittenband iets aan de korte kant kan zijn bij gebruik over een droogpak. Bij mij gaat dit echter prima. De bediening zit op een handige plek en blijft goed zitten.

De eerste paar meter in het water zijn zelfs even lekker verfrissend met een watertemperatuur van 11 graden, maar op 10 meter diepte gekomen begin je te merken dat de zomer echt voorbij is: de watertemperatuur is nog 11 graden. Echt koud heb ik het niet in mijn droogpak, maar een beetje extra warmte is nooit weg, dus zet ik het vestje op stand 1. Dat gaat eenvoudig. Ik duw één keer het knopje op de afstandsbediening opzij en er gaat een groen lichtje knipperen op de bediening. Een seconde later voel ik de ontvanger op mijn rug een trilsignaal geven. Het geluid hiervan is zelfs met mijn kap op ook te horen onder water. Binnen enkele seconden voel ik het vest warm worden op mijn rug.
Om de verwarming hoger te zetten duw je de schuifknop op de afstandsbediening nog een keer naar boven. Het lampje knippert dan oranje en de ontvanger op de onderrug trilt tweemaal kort. Bij de hoogste stand brandt het lichtje rood en voel je drie trilsignalen. Om het vest uit te schakelen beweeg je de schuifknop nog eenmaal. Het aanhoudende trilsignaal is duidelijk anders dan de eerdere signalen en maakt duidelijk dat het vest uitstaat. De trilsignalen zijn duidelijk voelbaar, maar absoluut niet storend. Ik ervaar het als een prettige bevestiging dat het signaal van de afstandsbediening is aangekomen.

Als ik een tijdje op diepte ben, zet ik de verwarming een standje hoger. De warmte voel je goed op je rug, echt op het deel waar je fles op rust. Hoewel ik vooraf dacht dat de ontvanger op een vervelende plek zou zitten en dat het onaangenaam zou zijn, die ronde ontvanger op de rug, voel je hier niets van tijdens het duiken. Er rust hier namelijk geen gewicht van de fles op je rug.

Als ik na een uur aan de oppervlakte kom, heb ik het niet koud, de warmte van het vest is aangenaam. Tijdens het lopen met de duikset op mijn rug zet ik de verwarming weer terug in stand één. Door de duikset wordt het vest tegen me aan gedrukt en vind ik het te warm worden. In stand één blijft de verwarming aangenaam.

Accutest
Om te testen hoe lang de accu’s werken besluit ik een paar dagen later nogmaals met de Yellow Grade Plus te gaan duiken – zonder tussendoor de zender en accu’s op te laden.
Het water is nog maar 10 graden als ik met windkracht 6 in het donker op de kant sta om de Thermalution Yellow Grade Plus onder mijn droogpak te testen. Om het winterse plaatje compleet te maken krijgen we tijdens het omkleden nog even een flinke hagelbui over ons heen. Net als tijdens de eerste duik ben ik nu blij met de afstandsbediening: deze keer zet ik op de kant het vest alvast in stand 1.

De gehele duik houd ik de verwarming op stand 1, we duiken niet diep en het is comfortabel zo. Als ik na 60 minuten het water verlaat, is zowel de accu van de afstandsbediening als die van de verwarming nog niet leeg. Beide houden het dus zeker ruim 2 uur uit.

Pluspunten

 • Door de afstandsbediening kun je ook met een droogpak aan de standen tijdens het duiken veranderen en de verwarming aan- of uitzetten.
 • Zender van afstandsbediening is goed te bedienen, ook met dikke handschoenen aan.
 • Trilling van de ontvanger is goed voelbaar en de standen zijn duidelijk herkenbaar.
 • Goede plaatsing van de 2 accu’s, deze voel ik niet zitten onder mijn armen.
 • Goed minimaal twee duiken mee te maken
 • Warmt snel op.
 • Goed te gebruiken bij zowel natpak als droogpak.

Minpunten

 • Armband van de afstandsbediening zou langer mogen voor gebruik met droogpak
 • Als je zelf wat korter en steviger bent, zou de ontvanger naar verhouding hoger op je rug kunnen zitten, waardoor je deze wel voelt. Je zou dan een maatje groter moeten nemen om net wat meer lengte te hebben.

Conclusie
De Thermalution Yellow Grade is voor mij het meest praktische vest van de Thermalution-serie vanwege de externe afstandsbediening. Zowel onder een natpak als een droogpak werkt dit goed en is het makkelijk in gebruik. De twee accu’s zijn voldoende om 3 tot 5 duiken mee te maken zonder dat herladen nodig is.
De zender is ook met dikke handschoenen aan goed te bedienen, wat dit vest ook geschikt maakt voor duiken in extreem koud water en gebruik van droogpakhandschoenen. Tijdens de duik kan de stand van de verwarming aangepast worden en je kunt de verwarming ook pas later tijdens de duik of als je het water in gaat, aanzetten.

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

2 reacties

 1. Is er een Nederlandse handleiding voor het opladen van afstandsbediening van het warmte vest Yellow Grade?
  Het is mij niet duidelijk welke kleur op de charging dock te zien moet zijn tijdens het opladen, blauw of groen.

  REAGEREN
 2. Deze vraag kun je het beste stellen aan de importeur van Thermolution, Sealufe Benelux, http://www.sealifebenelux.nl, of één van de dealers van het merk.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief