Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Onderwatercamera kiezen – Systeemcamera’s

Hoe kies je een onderwatercamera? Er zijn zoveel verschillende camera’s op de markt… Ron Offermans vertelt je de voor- en de nadelen. Dit keer: de systeemcamera’s.

Een systeemcamera is waarschijnlijk geen goed voorbeeld van een starterscamera. Verwisselbare lenzen, grote beeldsensor, interne flitser en geavanceerde instellingen maken de camera in principe meer geschikt voor veeleisende ervaren onderwaterfotografen. Toch wil ik met name de Olympus PEN-10 niet onvermeld laten in dit overzicht.

De Olympus Pen camera’s zijn een tijdlang ongekend populair geweest. Dat kwam met name door de kwaliteit en mogelijkheden in combinatie met een heel schappelijke prijs voor de basis set. Door groot aantal automatische instellingen is de camera ook door startende onderwaterfotografen te gebruiken. Daarnaast is de camera later uit te breiden tot een haast professionele set.

Toen Olympus besloot geen onderwaterhuizen meer te leveren voor modellen na de PEN-7, ging de populariteit snel achteruit. Een basisset met een onderwaterhuis van een ander merk werd al snel twee keer zo duur. Sinds kort is er echter voor de PEN-10 weer een heel goed betaalbaar onderwaterhuis van het merk AOI beschikbaar. Wel is het zo dat de camera zonder uitbreidingen beperkt is op het gebied van groothoek of macro. Voor een uitgebreide functionaliteit zijn uitbreidingen noodzakelijk.

Dit maakt de camera geschikt voor beginnende onderwaterfotografen die al basiskennis hebben opgedaan bij het fotograferen boven water en geen problemen hebben met handmatige instellingen. De camera is ook geschikt voor beginnende onderwaterfotografen die voor zichzelf al van overtuigd zijn dat ze willen doorgroeien in deze nieuwe hobby en dan niet tegen de beperkingen van hun apparatuur willen aanlopen.

Voordelen van een systeemcamera:

  • Verwisselbare lenzen
  • Grote beeldsensor
  • Uitgebreide instellingen incl. handmatige belichting
  • Interne flitser (kan externe  flitsers aansturen)
  • Goed uit te breiden met andere lenzen

Nadelen van een systeemcamera:

  • Standaard zoomlens met beperkte groothoek en macromogelijkheden

Klik voor de voor- en nadelen van de andere types starterscamera’s op de onderstaande blokken.

Ron Offermans is onderwaterfotograaf en auteur van het Handboek digitale onderwaterfotografie, dat beschikbaar is in een versie voor beginnende fotografen en voor de meer gevorderde fotografen. Regelmatig brengt hij voor specifieke types camera ook een speciale bijlage uit – handig wanneer je je keuze hebt gemaakt.
Ron geeft cursussen voor onderwaterfotografen van elk niveau. Hij publiceert artikelen op o.a. DuikeninBeeld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief