Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

De ideale starterscamera

Veel duikers willen na verloop van tijd meer dan alleen duiken en rondkijken. Een logische stap is dan foto’s maken onder water. Maar waar begin je? Er zijn zoveel verschillende camera’s. Ron Offermans helpt je op weg.

De kwaliteit van starterscamera

Vooropgesteld is dat de kwaliteit van een zogenoemde starterscamera er de laatste tientallen jaren enorm op is vooruit gegaan. De resolutie, scherpte en lichtgevoeligheid van de huidige “eenvoudige” camera’s overstijgt die van professionele sets van een paar decennia terug. Er is dus geen enkele reden om je er nog niet aan te wagen of te wachten op nieuwere modellen die op de markt komen en misschien nog meer te bieden hebben. De ontwikkelingen staan niet stil, maar echt spectaculair zijn ze op dit moment niet.

Welke camera past het beste bij jou?

De keuze die je moet maken, hangt vooral af van het doel dat je voor ogen hebt, en je eigen beperkingen. Ben je bijvoorbeeld weinig technisch en/of ongeduldig en weet je zeker dat je al die beschikbare handmatige instellingen niet gaat gebruiken, kies dan een camera die overwegend automatisch werkt. Ben je gek op kleine naaktslakjes, kies dan een camera die goed presteert op het gebied van macro. Ben je daarentegen iemand die alleen op wrakken en in grotten duikt, zorg dan voor een camera met een goede fish-eye.

Vind je alles leuk? Tja, dan ben je op zoek naar een camera die net zo multifunctioneel is als jijzelf. Of er echt een ideale camera bestaat die perfect bij jou past, valt te betwijfelen, maar het is prettig als je er een vindt die aan je meeste wensen voldoet.

Gemaakt met een Olympus TG-5

Uitbreidingen

Wat meer ervaren onderwaterfotografen spreken over hun set. En daarbij bedoelen ze camera, lenzen, onderwaterhuis, lenspoorten, onderwaterflitsers, focuslamp, enz. De camera is hiervan slecht een onderdeel. Als startende onderwaterfotograaf ben je daar vaak nog helemaal niet mee bezig. Je zoekt een camera waar je zonder al die uitbreidingen voorlopig mee voort kan. Toch is het handig om te weten in hoeverre een camera uit te breiden is zodat je de functionaliteit kunt vergroten. Sommige camera’s kun je heel eenvoudig en goedkoop aanpassen, omdat de fabrikant er al rekening mee heeft gehouden. Bij andere camera’s is dat lastiger of je hebt er dure ingewikkelde accessoires voor nodig.

Zo is het uiteindelijk wel mogelijk om met een actioncamera macrofoto’s te maken, maar doordat dit absoluut buiten de doelstelling van de fabrikant valt zal het altijd behelpen zijn en nooit optimaal werken.

Gemaakt met een Samsung S8

Instellingen

Instellingen is eigenlijk iets waar je zo min mogelijk mee te maken wilt hebben. Automatische functies lijken hiervoor de oplossing. Als een camera ook nog beschikt over automatische onderwaterinstellingen, dan lijkt het of er niets meer mis kan gaan.
Helaas is dit niet helemaal waar. Automatische instellingen werken prima bij gemiddelde situaties, maar die komen onder water zelden voor. Daar staat tegenover dat een handmatig ingestelde camera zonder kennis van zaken gegarandeerd een mislukte foto zal opleveren. Daarom kun je het beste beginnen met een automatisch ingestelde camera en als de camera hierover beschikt langzaam één voor één leren hoe je met een handmatige instelling het resultaat kunt verbeteren.

Bediening

Niets is zo frustrerend als een prachtig shot kunnen maken, maar doordat de camera nog niet goed is ingesteld, niet af kunnen drukken. Of wel kunnen afdrukken maar het onderwerp hopeloos onscherp of overbelicht op de foto hebben. Door ruimtegebrek en de wens om de kosten zo laag mogelijk te houden proberen fabrikanten zo veel mogelijk functies te laten instellen door zo min mogelijk knoppen. Dit maakt de bediening erg gecompliceerd en traag. Hoe meer functies zijn te bedienen met een eigen knop, hoe beter. Het gemak en de snelheid waarmee je een camera kunt bedienen, zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor je succes als onderwaterfotograaf. Beknibbel daar niet op.

De voor- en nadelen van vier types starterscamera

Het aanbod aan starterscamera’s is groot, maar toch zijn ze goed te rangschikken in vier categorieën, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Klik op een camera hieronder voor meer info.

Ron Offermans is onderwaterfotograaf en auteur van het Handboek digitale onderwaterfotografie, dat beschikbaar is in een versie voor beginnende fotografen en voor de meer gevorderde fotografen. Regelmatig brengt hij voor specifieke types camera ook een speciale bijlage uit – handig wanneer je je keuze hebt gemaakt.
Ron geeft cursussen voor onderwaterfotografen van elk niveau. Hij publiceert artikelen op o.a. DuikeninBeeld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief