Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Onderwatercamera kiezen – Actiecamera’s

Hoe kies je een onderwatercamera? Er zijn zoveel verschillende camera’s op de markt… Ron Offermans vertelt je de voor- en de nadelen. Dit keer: de actiecamera’s.

De actiecamera of actioncamera wordt wellicht het meest gebruikt als eerste schrede op het pad van een aspirant onderwaterfotograaf. Een actiecamera heeft ook de minste impact op het duikgedrag. Ze zijn zo klein dat ze op het hoofd of op de duiklamp kunnen worden gemonteerd. Daarbij kunnen ze in de videomodus de hele duik registreren, terwijl je nauwelijks merkt dat je ze bij je hebt. Hiervoor zijn ze gemaakt en uitstekend geschikt.

Ze zijn altijd uitgerust met een vaste fish-eye lens waarvoor je bij andere camera’s vaak heel diep in de buidel moet tasten, maar hierdoor hebben ze ook hun beperkingen.

Fotograferen kan, maar externe flitsers aansturen kan niet omdat ze geen interne flitser hebben. Dus videoverlichting is de enige keuze en dat licht is minder krachtig dan een externe flitser. Macrofoto’s maken kan, maar daar heb je extra hulpmiddelen bij nodig en het werkt niet optimaal. Daarnaast is er door het formaat weinig plaats voor knoppen. Boven water kun je gebruikmaken van het touchscreen of gesproken commando’s. Onder water moet het instellen plaatsvinden door verschillende toetsencombinaties van een paar knoppen en dat is soms heel lastig.

Kortom, als je zeker weet dat onderwaterfotografie tijdens een duik nooit je hoofddoel zal zijn, maar je wilt toch een leuke herinnering aan een duik, dan is een actiecamera een goede keus.

Gemaakt met een GoPro

Voordelen van een actiecamera:

  • Klein en handzaam
  • Vaste fish-eye lens

Nadelen van een actiecamera:

  • Het is niet mogelijk om flitsers aan te sturen
  • Beperkte macro mogelijkheden
  • Beperkt te bedienen
  • Onder water lastig in te stellen

Sea & Sea Micro 3.0

Een beetje een uitzondering op bovenstaand verhaal over actiecamera’s is de Sea & Sea Micro 3.0. Het is een type dat alleen door Sea & Sea wordt aangeboden en specifiek voor onderwaterfotografie is ontwikkeld. Hij is wat groter dan de gemiddelde actiecamera. Hij is ook eenvoudiger te bedienen door de drie zogenaamde pianotoetsen. De camera is zelf waterdicht er is dus geen onderwaterhuis nodig. De lens is geen fish-eye maar een groothoeklens met een beeldhoek van 100 graden. Doordat hij speciaal is ontwikkeld voor onderwaterfotografie, heeft hij een groot aantal onderwaterinstellingen.  In feite is de Micro 3.0 een soort kruising tussen een actie- en een amfibiecamera.

Sea & Sea hoopt hiermee een robuuste camera in de markt te zetten waarmee je zonder veel kennis en ervaring al snel leuke foto’s kunt maken. Dat zal op zich wel lukken zolang je geen extreme groothoek of macro verlangt.

Voordelen van een Sea&Sea Micro 3.0:

  • Klein en handzaam
  • Goed te bedienen met pianotoetsen

Nadelen van een Sea&Sea Micro 3.0:

  • Je kunt geen gebruik maken van externe flitsers
  • Beperkte macro mogelijkheden

Klik voor de voor- en nadelen van de andere types starterscamera’s op de onderstaande blokken.

Ron Offermans is onderwaterfotograaf en auteur van het Handboek digitale onderwaterfotografie, dat beschikbaar is in een versie voor beginnende fotografen en voor de meer gevorderde fotografen. Regelmatig brengt hij voor specifieke types camera ook een speciale bijlage uit – handig wanneer je je keuze hebt gemaakt.
Ron geeft cursussen voor onderwaterfotografen van elk niveau. Hij publiceert artikelen op o.a. DuikeninBeeld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief