Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Onderwatercamera kiezen – Amfibiecamera’s

Hoe kies je een onderwatercamera? Er zijn zoveel verschillende camera’s op de markt… Ron Offermans vertelt je de voor- en de nadelen. Dit keer: de amfibiecamera.

Amfibiecamera’s zijn compactcamera’s die zonder onderwaterhuis al waterdicht zijn. Een paar voorbeelden zijn de camera’s uit de Olympus Tough serie en de Sea & Sea DX-6G. Toch worden ze meestal in een onderwaterhuis gebruikt vanwege de extra bescherming. Daarbij is een camera in een onderwaterhuis beter te bedienen eenvoudiger uit te breiden is met lenzen en flitsers.

Met name de Olympus Tough is een heel populaire starterscamera. Olympus heeft hem ook bewust in de markt gezet als onderwatercamera. Hiervoor heeft de camera diverse onderwaterinstellingen en de mogelijkheden op het gebied van macro zijn ongekend. Met een goede groothoekconverter kun je er ook heel goed groothoekopnamen mee maken. Dit en de mogelijkheid om externe flitsers aan te sturen maken de camera bijna multifunctioneel.

De instelmogelijkheden zijn zelfs overdreven uitgebreid. Starters die zich daar in verdiepen zakt de moed al snel in de schoenen. Het is dus belangrijk te weten welke instellingen je wel en welke je niet gebruikt. Alleen jammer dat de camera buiten die overvloed aan instellingen niet beschikt over een handmatige belichting. Als je meer ervaring krijgt met onderwaterfotografie zul je dit gaan missen.

Gemaakt met de Olympus TG-6

Voordelen van een amfibiecamera:

  • Uitstekende macro mogelijkheden
  • Uitgebreide instel mogelijkheden
  • Interne flitser (kan externe flitsers aansturen)
  • Goed uit te breiden

Nadelen van een amfibiecamera:

  • Handmatige belichting niet mogelijk

Klik voor de voor- en nadelen van de andere types starterscamera’s op de onderstaande blokken.

Ron Offermans is onderwaterfotograaf en auteur van het Handboek digitale onderwaterfotografie, dat beschikbaar is in een versie voor beginnende fotografen en voor de meer gevorderde fotografen. Regelmatig brengt hij voor specifieke types camera ook een speciale bijlage uit – handig wanneer je je keuze hebt gemaakt.
Ron geeft cursussen voor onderwaterfotografen van elk niveau. Hij publiceert artikelen op o.a. DuikeninBeeld.

2 reacties

  1. Rob
    Is de Sealife DC2000 Pro 3000 Set # SL747
    Een goede (starters camera)?

    REAGEREN
  2. Hallo Alex, Een DC 2000 is wel een beginners set, maar inmiddels alweer wat technisch verouderd in vergelijking met de sets die zijn besproken in het artikel.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief