Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Onderwatercamera kiezen – Smartphone

Hoe kies je een onderwatercamera? Er zijn zoveel verschillende camera’s op de markt… Ron Offermans vertelt je de voor- en de nadelen. Dit keer: de smartphone.

De smartphone als foto- en filmcamera wint aan populariteit. Er zijn ook steeds meer onderwaterhuizen voor smartphones. Zo goed als iedereen heeft een smartphone en gebruikt deze regelmatig om boven water foto’s te maken, dus waarom zouden ze onder water ook niet heel goed te gebruiken zijn? Aan de kwaliteit van de camera van de smartphones zal het niet liggen, die voldoen tegenwoordig uitstekend. De bediening is een ander kwestie, maar dat is door de meeste fabrikanten van onderwaterhuizen voor smartphones heel goed en eigentijds opgelost.

Door een app te installeren kan de smartphone verbinding maken met bedieningsknoppen op het onderwaterhuis. Deze bedieningsknoppen kunnen zo ergonomisch mogelijk geplaatst worden omdat ze niet gehinderd worden door mechanische verbindingen met de smartphone. Bijkomend voordeel is dat de huizen hierdoor geschikt zijn voor meerdere merken en types smartphone, zelfs toekomstige. De app bepaalt voor het grootste gedeelte hoe geavanceerd je de smartphone kunt instellen. Nieuwe apps kunnen nieuwe functies toevoegen.

Gemaakt met een Samsung S10

Verder is het formaat van het beeldscherm vele malen groter dan van echte camera’s. Deze eigenschappen maken een smartphone een serieuze keuze voor startende onderwaterfotografen.

Sommige onderwaterhuizen zijn volledig uit te  breiden met o.a. groothoek- en macroconverters, andere bieden de mogelijkheid om groothoek en telelens van de smartphone te gebruiken als die aanwezig is.

Enkele nadelen zijn dat een smartphone niet in staat is om externe flitsers aan te sturen, dus als er extra licht nodig is zal je gebruik moeten maken van videoverlichting. Daarnaast heeft het gemis van een zoomlens en een echte fysiek diafragma invloed op functionaliteit. Dus voor geavanceerde instellingen, voor bijvoorbeeld menglichtfotografie is een smartphone (nog) niet geschikt.

Als je al in het bezit bent van een heel goede smartphone, kun je met een beperkte extra uitgave meteen een heel goede onderwatercamera beschikken die ook nog redelijk multifunctioneel is. Wat betreft bediening en grootte van het scherm is het uitermate prettig werken met een smartphone.

Voordelen van een smartphone:

  • Groot scherm
  • Eenvoudige bediening
  • Geschikt voor nieuwe modellen

Nadelen van een smartphone:

  • Het is niet mogelijk om flitsers aan te sturen

Klik voor de voor- en nadelen van de andere types starterscamera’s op de onderstaande blokken.

Ron Offermans is onderwaterfotograaf en auteur van het Handboek digitale onderwaterfotografie, dat beschikbaar is in een versie voor beginnende fotografen en voor de meer gevorderde fotografen. Regelmatig brengt hij voor specifieke types camera ook een speciale bijlage uit – handig wanneer je je keuze hebt gemaakt.
Ron geeft cursussen voor onderwaterfotografen van elk niveau. Hij publiceert artikelen op o.a. DuikeninBeeld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief