Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fototips van Ron: kerstboomwormen fotograferen

Om kerstboomwormen te fotograferen hoeft het geen kerst te zijn! Ron Offermans geeft je tips om deze kleurrijke wormen goed in beeld te brengen.

Wie wel eens in de tropen duikt, kent ze wel – de kerstboomwormen. Het zijn die kleine kleurige kerstboomvormige pluimpjes van hooguit een paar centimeter die meestal uit een stuk hersenkoraal steken. Wat je ziet, is eigenlijk alleen de tentakelkrans van een worm – zelf zit hij voor het grootste gedeelte in een door hem zelf gemaakte kalkkoker. Deze kalkkoker steekt enkele centimeters in het koraal. Met de tentakelkrans haalt de kerstboomworm zuurstof en voedseldeeltjes uit het water. En wordt hij gestoord, dan trekt hij de tentakelkrans naar binnen.

Als je een kerstboomworm wil fotograferen, moet je over een portie geduld beschikken. Bij de eerste benadering zal hij in 90% van de gevallen zijn tentakelkrans naar binnen trekken. Je moet dan enkele minuten wachten. Je zult zien dat hij de tentakelkrans weer langzaam ontvouwt. Van licht trekt de worm zich niet zoveel aan, maar bij abrupte bewegingen trekt hij zich meteen terug.

Als je de keuze hebt, zoek dan een worm die zo veel mogelijk boven het koraal uitsteekt. Als je deze dan van de zijkant kunt fotograferen, zie je heel mooi de verschillende windingen. Wormen die wat meer tussen het koraal zitten, kun je het beste recht van boven fotograferen. Dat kan ook heel mooi zijn.

Voor de belichting kun je het beste heel smalle snoots gebruiken waarmee je de worm vanaf de zijkant belicht. Op die manier komt hij mooi los van zijn omgeving.

Als er voldoende afstand tussen de worm en de achtergrond zit, kun je ook proberen een mooie menglichtfoto te maken. De achtergrond zal dan onscherp en blauw worden, maar op deze manier kan je wel mooi de omgeving erbij betrekken.

Succes!

Laat je foto’s van kerstboomwormen zien!
Heb jij foto’s van kerstboomwormen gemaakt? Laat ze zien in onze kerstbomengalerie en maak kans op een leuke prijs.
Als je al een account op DuikeninBeeld hebt, log je in en upload je de foto via je profiel naar je eigen album. Nog geen account? Registreer je nu zodat ook jij je foto’s kunt delen.
Geef je foto bij het uploaden de tag ‘kerstboomworm’ mee! En leuk als je ook vermeldt waar je de foto hebt gemaakt.

Op de dag na kerst maken we bekend welke ‘kerstboom’ de DuikeninBeeld-kerstboom van 2018 is (alleen bomen die in 2018 zijn geüpload en de tag ‘kerstboomworm’ hebben, dingen mee).

Benieuwd naar de DuikeninBeeld-kerstboom van vorig jaar? Klik hier!

Ron Offermans geeft fototips voor beginners en gevorderden. Klik hier voor meer Fototips van Ron.

<noot redactie: dit artikel werd eerder gepubliceerd in december 2017>

Dit bericht delen

Ron Offermans
Ron Offermans

Ron Offermans is professioneel (onderwater)fotograaf. Hij schreef het Handboek Digitale Onderwaterfotografie. www.handboekdigitaleonderwaterfotografie.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *