Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Main slider - Snorkelen / Reizen / Snorkelen / Snorkelen op reis

Snorkelen in de Rode Zee – wat kun je zien?

De koraalriffen van de Rode Zee behoren tot de mooiste ter wereld. En ze liggen relatief dichtbij! In ongeveer vijf uur vlieg je naar verschillende bestemmingen aan de Rode Zee. Dat maakt het een hele fijne bestemming voor een snorkelvakantie. Maar wat kun je dan allemaal zien?

Hurghada, Sharm el Sheikh, Marsa Alam en Dahab zijn bekende bestemmingen voor een snorkelvakantie. Afhankelijk van waar je heen gaat, kun je direct vanaf de kant snorkelen of worden er boottochten naar de mooiste riffen georganiseerd.

De riffen van de Rode Zee zijn bijzonder kleurrijk in vergelijking met veel andere koraalriffen. En niet alleen het koraal heeft veel kleur, ook de variatie ende  hoeveelheid vis zijn hier opvallend.

Vlaggenbaarsjes. Foto: Marloes Otten.

Vlaggenbaarsjes

De vlaggenbaarsjes (Anthias anthias) zijn misschien wel de meest voorkomende visjes in de Rode Zee. Het zijn zeker de visjes die het rif direct kleur geven. Van feloranje tot dieprood en framboosroze, alle varianten zijn prachtig van kleur. Ze zijn altijd in scholen te vinden en zolang je stil blijft hangen, kun je ze heel goed observeren. Maar als je een plotselinge beweging maakt, schieten de vlaggenbaarsjes allemaal tegelijk het koraal in om vervolgens bijna net zo snel weer tevoorschijn te komen.

Zachte koralen

Zachte koralen komen in allerlei kleuren voor. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat ze wel van een beetje stroming houden – de stroming voert namelijk vers en voedingsrijk water aan. Je zult ze dan ook niet in de luwte van een koraalrif vinden, maar juist aan de kant waar de golven en stroming staan.

Zacht koraal. Foto: Marloes Otten.
Koraalduivel. Foto: René Weterings.

Koraalduivel

Koraalduivels zijn prachtige vissen die als ballerina’s in het water zweven. Ze bewegen meestal langzaam en hebben hun vinnen naar alle kanten uit staan. De vissen hebben een bijzonder patroon van donkerrode en witte strepen. Maar let op, tussen de rugvinnen bevinden zich giftige stekels die bij aanraking zorgen voor zeer pijnlijke zwelling!
Koraalduivels zijn nachtelijke jagers. Overdag zie je ze vooral onder overhangen van koraal en rotsen.

Clownvis

Nemo uit de film Finding Nemo is zonder twijfel de beroemdste clownvis en ook één  van de meest bekende soorten met zijn typische oranje en witte banden over het lichaam. Clownvissen worden ook anemoonvissen genoemd, omdat ze in anemonen wonen. Van dit samenwonen hebben zowel de visjes als de anemoon voordeel.

Meer weetjes over clownvissen vind je hier.

Clownvis. Foto; René Weterings.
Dolfijnen. Foto: Marloes Otten.

Dolfijnen

In de Rode Zee komen zowel de langsnuitdolfijnen, ook wel spinnerdolfijnen genoemd, als de tuimelaars voor. Tuimelaars zijn de typische ‘Flipper-dolfijnen’ met hun spitse snuit in een boller hoofd. Spinnerdolfijnen zijn iets kleiner en komen altijd in groepen voor. Bij spinnerdolfijnen is de rug altijd donkerder dan de buik. In de Rode Zee zijn er verschillende plaatsen waar grote groepen spinnerdolfijnen vast verblijven, zoals Dolphin House en Sataya Reef. Maar in principe maak je overal in de Rode Zee kans op een ontmoeting met de dieren, vooral tijdens boottochten. Ze zwemmen graag mee op de golven die de boot maakt.

Murene. Foto: Marloes Otten.

Murene

Een murene lijkt op een grote, dikke slang, maar het is toch echt een vis. Dit kun je zien aan de lange rugvin die over bijna de hele lengte van de murene loopt. Meestal zie je alleen de kop van de murene uit een holletje in het koraalrif steken. Het dier zal ‘happende’ bewegingen maken, die echter  niet agressief bedoeld zijn. Dit is gewoon de manier van ademhalen van deze vis. De murene jaagt ’s nachts op kleine visjes. Hij ziet niet goed, dus houd je vingers niet vlak voor hem – het verschil tussen jouw vingers en een klein visje ziet hij niet en je wilt niet dat hij zijn scherpe tanden per ongeluk in je vingers zet.

Koraalvlinders

Een groep felgekleurde vissen met smalle, hoge lichamen draagt de naam koraalvlinder. Deze koraalvlinders komen vaak in paren voor en claimen dan hun eigen stuk koraal als territorium. Volwassen koraalvlinders vormen vaak een stel voor het leven.
Dankzij de vorm van hun lichaam kunnen koraalvlinders makkelijk door spleten in koralen en rotsen.

Koraalvlinder. Foto: Marloes Otten.

Schildpad

In de Rode Zee komen vier soorten schildpadden voor, waarvan de karetschildpad en de groene schildpad de meest voorkomende zijn. Schildpadden worden het meest gezien rustend op het koraal of zwemmend naar de oppervlakte om adem te halen. Als je zelf langzaam beweegt, zal een schildpad meestal rustig blijven liggen. Maak je drukke bewegingen of zwem je achter de schildpad aan, dan zal deze snel verdwijnen. Blijf zo rustig  mogelijk als je een schildpad ziet, zodat je de tijd krijgt om dit prachtige dier te bewonderen.

Schildpad. Foto: René Weterings.
Papegaaivis. Foto: René Weterings.

Papegaaivis

Papegaaivissen zijn bontgekleurde vissen met een zeer herkenbaar gebit. De tanden van de vis lijken op de snavel van een papegaai. Dit sterke gebit heeft hij nodig om te eten. Hij schraapt met zijn tanden algen van de rotsen en neemt grote happen van het koraal om de algen die hierop leven te verteren en de onverteerbare kalkdelen van het koraal weer uit te poepen als fijn zand.
Er zijn veel soorten papegaaivissen. Het zijn allemaal drukke zwemmers die voor snorkelaars vaak moeilijk te benaderen zijn – ze houden altijd een beetje afstand.

Blauwgestippelde rog

De blauwgestippelde rog is een iconische vis voor de Rode Zee. Hij komt veel voor, maar weet zich goed te verbergen. Deze grote platvissen vind je op de zandbodem, vaak onder een overhangend stuk koraal. Met hun ‘vleugels’ kunnen ze zand opwerpen om zich voor een groot deel te camoufleren. Daardoor zijn soms alleen de ogen zichtbaar.

Blauwgestippelde rog. Foto: Marloes Otten.

Meer inspiratie en informatie over de Rode Zee?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief