Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen- Egypte, Hurghada 3/3

Datum april 2014
Locatie Hurghada, Egypte

Na een klein uurtje varen legt de boot aan naast de Belena, het bovendek steekt boven het water uit, velen vinden deze duik niets maar ik vind het een van de mooiste stekken in Hurghada. Het zicht is er soms goed maar vaak ook behoorlijk slecht (2-3 meter). Gelijk de reden dat veel “vakantie-duikers” het niets vinden.

Duik 306
Jeroen en ik duiken richting het wrak en weten hier goed de weg, dus eerst een stukje naar binnen op het bovendek en daarna bij het juiste luik naar beneden. Even de reel vast maken en we dalen langzaam af. Het zicht binnenin is aardig goed en we kijken wat rond, er zit nog een dek onder en ook daar nemen we een kijkje. Helaas is zicht daar heel erg slecht dus dat slaan we deze keer over.

IMG_3182

Langzaam bewegen we ons door de ruimtes heen, voornamelijk opzoek naar leuke beestjes, ook aan de binnenkant is dit wrak best mooi begroeid, om de paar meter leggen we de lijn vast en na 20 minuten hebben we het hele wrak van binnen wel gezien. Ik geef de reel over aan Jeroen en zwem nu zelf voorop om de lijn strak te houden zodat hij hem weer op kan rollen, na 40 minuten wordt het tijd om de buitenkant te gaan bekijken want die is het mooist.

De Belena is niet zo heel groot, in de 30 minuten die we hebben moet 2 rondjes er om heen wel lukken. We beginnen op de bodem waar we al snel een aantal geringde chromodorissen zien, die zie je eigenlijk elke duik wel hier en meestal zijn ze een stuk groter dan dat je ze op de riffen ziet. Het zicht is nu wel echt belabberd, ik denk dat wat duikers ons net voor zijn geweest. Aan de andere zijde van het wrak ben ik Jeroen even kwijt, we duiken geregeld samen dus ik weet dat hij in de buurt is. Ik kijk wat rond en ik zie zijn lamp, hij is een stukje van he wrak afgezwommen en had hier een goede reden voor.

Sepia! Geen tijd om ze in Nederland te bekijken dus dat doen we dan maar in Egypte. Hij blijft even rustig hangen voor de foto’s en vind het dan wel mooi geweest. We duiken de volgende ronde om het wrak een stukje ondieper (al is de hele duik niet dieper dan 9 meter). In een rand op een meter of 5 zit vaak een gekuifde fluweelvis maar helaas deze duik vinden we hem niet.

IMG_3237

Langzaam duiken we terug naar de boot en nemen nog snel een kijkje bij een motorblok en wat puin wat naast het wrak ligt. Hier weer een Sepia, daarom is deze duikstek zo leuk, je komt altijd wel iets aparts tegen. Het zicht is hier iets beter dus we schieten wat leuke foto’s. Ook weer een aantal slakjes hier. Mijn duikhorloge geeft 70 minuten aan en we zouden 10 minuten geleden al terug zijn op de boot…. Ze zijn het wel gewend met ons ondertussen;) Ik wil deze duik altijd nog een keer als nachtduik maken, dat lijkt me helemaal geweldig.

Snel de setjes afbouwen en de camera opruimen, het is maar een klein stukje varen naar het duikcentrum. Tijd voor een koud drankje in de bar en ik krijg al een berichtje op mijn mobiel of het biertje smaakt van onze Belgische vrienden Carla en Charly. Hij woont in Mastaba boven op de bult en kan met een sterrenkijker zien wanneer de boot terug is en blijkbaar ook wat wij zitten te drinken. Voor de rest kijkt hij voornamelijk naar Russische boten heb ik wel eens vernomen.

Carla kookt vanavond voor ons, spaghetti met gehakt uit België, er gaan aardig wat koffers ingevroren vlees deze kant op. Wel eens fijn een normaal prakkie bij iemand thuis. Het wordt een latertje deze avond en ik ben blij als ik weer in mijn bed lig.

Duik 307
Op naar Fanadir Noord, een wand met hier en daar een pinnacle. Eerst gaan op we de pinnacles zoeken naar klein spul, al snel spotten we een aantal verschillende slakjes. Helaas geen nieuwe. Verderop zit een anemoon vis is een mooie paarse anemoon waar ik al direct opzoek ga naar de anemoonpoetsgarnaal, valt nog niet mee want de anemoonvis wil nog wel eens fel zijn maar het lukt me om een foto te maken zonder het visje teveel te storen.

We komen nog een grote murene tegen en ontdekken paarse visseneitjes op een stuk koraal, ik heb dezelfde eerder op Bonaire gezien. Leuk om eens met de macro lens te spelen en later op de foto te kijken of er al oogjes/visjes te zien zijn.

Duik 308
De boot legt zijn lijnen vast bij Fanadir Zuid, eerst een stuk ondiep door een geul en daarna naar de pinnacle en nog even verderop om de hoek kijken, dat was het plan;) Na 5 minuten was ik er al achter dat ik mijn kompas niet had gezet…. Lekker handig, toch maar even naast het rif omhoog en verder naar een van de grotere pinnacles. We zien nog niet veel bijzonders maar als we een stuk de hoek om duiken zit er een grote octopus op het koraal, hij heeft alle tijd en poseert mooi voor onze camera’s.

Af en toe zwemt hij naar het volgende blokje maar hij blijft mooi in de buurt en verkleurt als we te dicht bij komen, we maken minstens 30 minuten foto’s en moeten dan toch echt omdraaien. We hebben dat nog niet gedaan en zien een geringde chromodoris op het zand kruipen, blijft prachtig dit slakje ook al hebben we ze al vaak gezien. Weer een prachtige duik dag!

Vanavond maar eens bij Bombay eten, goede biefstuk!
Morgen vliegen we laat op de avond terug dus vandaag kunnen we nog duiken…. Tenminste dat dachten we! Er staat teveel wind, niet voor de boot, dat is geen probleem maar iemand die zich belangrijk vind en een paar honderd kilometer verderop zit bepaald dit. Bij uitzondering mogen we duiken op het huisrif maar daar hebben we van de week al gedoken en niet zo heel veel zin in.
Jeroen en ik willen nog in een baai gaan kijken waar veel zeegras en zeepaardjes zitten maar nadat we 2 x het desbetreffende hotel uit gegooid worden vinden we het ook wel best. Op het strand liggen kan ik niet dus we gaan met de camera’s Hurghada in.

Aan de rand van Hurghada kijk je zo de woestijn in, verder gebouwen die niet af zijn en oude wagens die al heel lang stil staan aan de laag zand te zien maar het levert wel leuke foto’s op. Zo hier en daar zijn ze met de weg bezig maar als je even staat te kijken heb je al wel door dat ze er absoluut geen verstand van hebben en ook maar wat doen. Een hoofdbuis voor de riolering leggen van 15 cm doorsnede…. Ja dat gaat vast werken.

Putdeksel kwijt, geen probleem, geen deksel erin maar een stapeltje stenen ervoor, een gat van 3 bij 3 en 4 meter diep op een kruispunt, ook geen probleem, een stapeltje stenen ervoor. Rotzooi kwijt, niet in de container maar ernaast. Container midden op de weg, geen probleem, stapeltje stenen ervoor en ga zo maar door! Toch heeft het wel iets.
We zijn ondertussen weer bij de duikschool aangekomen waar iedereen al in de Caribbean bar zit en gaan met een groep bij The Lodge eten. Al hoewel het iets duurder is dan het gemiddelde restaurant is het zeker een aanrader, erg lekkere carpaccio en tournedos en je zit een avondje op de Marina waar je niet wordt lastig gevallen.

Na het eten gaan de meeste naar bed maar ik beland nog met Lotte, Jeroen, Willy en Martin bij The Viking Pub, vlak bij ons appartement. Cocktails dan maar vanavond! De verstandige mensen gaan alsnog slapen en Jeroen en ik blijven hangen en worden om 02:30 toch vriendelijk verzocht te vertrekken want ze gaan dicht , nog een cocktail voor onderweg en met een omweg richting ons appartement want ook ’s nachts is het gezellig op straat.

De laatste dag…. koppijn….goh. Lekker een paar uurtjes op een bankje slapen, wat eten en van iedereen afscheid nemen. Het wat weer een top vakantie! Alles gasten en de crew van Voodoo Divers, bedankt voor de gezelligheid en de mooie duiken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief