Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog

Kris kras door Engeland

Voor haar documentaire Live Bait Squadron reist Klaudie kris kras door Engeland en heeft zij mooie ontmoetingen met familie van de omgekomen mannen. Soms ook verrassend…

Henk van der Linden deed een paar jaar geleden een oproep in een Engels maritiem blad om in contact te komen met familie van de mannen en jongens, die in 1914 op de kruisers zaten. De eerste die zich meldt is Alice Barrigan en nummer twee is Barry Mack.

In maart 2012 zijn we te gast bij Alice in Darlington.  We zijn nog niet binnen of ze steekt al van wal met verhalen over haar oudoom Duncan Stubbs. Hij was 15 jaar en senior kwartiermeester aan boord was van de Aboukir.  Duncan overleefde de ramp op 22 september 2014 niet, een enorme klap voor zijn vader en moeder.

In de woonkamer van Alice ligt tot onze verrassing de hele salontafel vol met foto’s, albums, prijsbekers, brieven en andere spulletjes. En terwijl Alice meteen al het kruit lijkt te verschieten, moeten Ben, Henk en ik statief, camera en lampen nog opzetten. Annet speelt er handig op in en de draad wordt moeiteloos opgepakt als de camera eenmaal draait. Alice vertelt levendig over Duncan en de impact die de ramp heeft gehad op de familie. Ze leest voor uit het dagboek van Duncan’s vader.

 

Klaudie2_blog3.jpg“Lieutenant Hughes said in a letter: “… He always worked with me, and it was a great pleasure to me to have him there.  He was always so cheerful … He was the senior midshipman and as such took charge of the remainder splendidly.  I was in charge of them all, but left it nearly all to him …”

Later die dag rijden we naar Chatham, de havenplaats waar de schepen destijds uitvoeren. Henk heeft in het Dockyard Museum afspraken om de reünie van september – 98 jaar naar dato en de eerste ooit –  door te bespreken. Wij ontmoeten enkele familieleden en Andy Brockman, een maritiem archeoloog. Het levert nuttige informatie op en mooie beelden bij een herdenkingsmonument.

Barry Mack is de kleinzoon van de reservist William Shrubsall, een kanonnier aan boord van de Aboukir, die het leven liet. William’s vrouw bleef achter met twee jonge kinderen en trok in bij haar ouders. Na de oorlog werd er nauwelijks over de scheepsramp gepraat. Zelf kent Barry de feiten van de ramp pas sinds begin jaren ’90 toen zijn tante een stamboom maakte. En pas door zijn ontmoeting met Henk van der Linden is William voor hem echt tot leven gekomen. Hoe zit dat precies?

 

Van de 2300 opvarenden op de kruisers waren – wat een toeval – de 15-jarige cadet Duncan en de 40-jarige reservist William Shrubsall aan boord van de Aboukir goede vrienden geworden. En het waren toevalligerwijs bijna 100 jaar later precies Barry en Alice die reageerden op de oproep van Henk. De families Barrigan en Mack kenden elkaar niet. Maar in zijn brieven schreef Duncan over zijn vriendschap met gunner Shrubsall. Voor Barry Mack zijn de brieven van Duncan heel bijzonder: hij krijgt een beetje inzicht in hoe zijn grootvader de laatste maanden van zijn leven doorbracht en wat voor een man hij is geweest. Toevalligheden als deze motiveren Henk om de Live Bait Squadron Society op te richten speciaal voor familieleden.

Klaudie3_blog3.jpg

We proosten in de Engelse pub op de bijzondere ontmoetingen, de verhalen en het materiaal dat we mee naar huis nemen. Dat we uiteindelijk van deze hele trip nog geen minuut gebruiken in de documentaire kunnen we dan nog niet vermoeden.

Volgende keer: Duiken op de Aboukir met Robert Witham

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief