Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Clownvis-weetjes

De echte clownvis is de Amphiprion percula, ook wel percula anemoonvis of zwarte driebands-anemoonvis genoemd, maar misschien wel beter bekend als Nemo. Van deze vrolijke en stoere visjes, die vol overgave hun anemoon verdedigen, wordt iedereen blij. Maar weet jij dit over clownvissen?

Meer dan 30 soorten

De oranje clownvis is slechts een van de meer als 30 soorten anemoonvissen en is herkenbaar aan het oranje lichaam met de 3 verticale witte strepen en de zwarte randen aan de vinnen. De andere anemoonvissen zijn anders van kleur en patroon, behalve de valse clownvis, de Amphiprion ocellaris, die alleen iets smallere zwarte randen aan de vinnen heeft.

Hermafrodiet

Clownvissen zijn hermafrodiet, ze kunnen van geslacht veranderen. Als ze geboren worden, zijn alle clownvissen mannelijk.

Volle maan

Clownvissen kunnen het hele jaar door eieren leggen. Dit gebeurt rond volle maan in de buurt van de anemoon. Beide ouders verzorgen de eieren gedurende vijf tot zeven dagen en voorzien de eieren van vers water door er met hun vinnen overheen te wapperen. De eieren komen meestal uit als het donker is.

Modern gezin

In een anemoon wonen een vrouwtje, een mannetje dat mag paren, en 0 tot 4 niet-parende mannetjes. Als het vrouwtje in de anemoon dood gaat, wordt het mannetje dat mocht paren ,een vrouwtje. Zij kiest dan het grootste van de niet-parende mannetjes tot haar partner, zodat deze zich mag voortplanten.

Kleine wereld

Als een clownvis in een anemoon gaat wonen, zal hij de rest van zijn leven niet meer dan ongeveer 30 cm bij deze anemoon vandaan gaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief