Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Marsa Alam – Riffenpracht in Brayka Bay

Daar hang ik dan helemaal alleen bij een prachtig stukje koraal in Brayka Bay. Mijn oog valt meteen op de grote hoeveelheid koraalduivels en de bergen met glasvissen die ik via het doorkijkje zie. En ik ben nog maar net aan de duik begonnen, wauw! Dat belooft veel goeds.

  

Brayka Bay
Het water klotst rond mijn voeten, ik kijk uit over een prachtig blauwe baai. Elf jaar geleden stond ik hier ook, maar toen samen met mijn vrouw. Nu sta ik hier alleen, klaar voor een soloduik in deze bekende baai in Marsa Alam. Ik ben heel benieuwd hoe het rif er uitziet. Het duikcentrum wordt nu geëxploiteerd door Coraya Divers Red Sea en ik word vriendelijk ontvangen en van alle materialen voor mijn soloduik voorzien. Het duikcentrum herken ik nog – het ziet er netjes uit en heeft ruime voorzieningen voor het spoelen en opbergen van de duikmaterialen na de duik. Het zwembad voor de deur ligt al klaar voor de opleidingen. Anders dan bij Coraya Bay loop ik nu gewoon het water in vanaf het zandstrand. Dat vind ik ook wel lekker, zeker met het gewicht van de extra stage van elf liter.

  

Langzaam loop ik het water in, ik laat wat lucht uit mijn wing en duik langzaam onder in het blauwe heldere water van de Rode Zee. Met de aanwijzingen van de crew ga ik op zoek naar een mooi begroeid groot stuk rif in het midden van de baai. Op een diepte van ongeveer twaalf meter zie ik het. Het is inderdaad prachtig begroeid met harde en zachte koralen en het wemelt er van de vissen. Koraalduivels cirkelen rond de toppen alsof zij hier de baas zijn, de vlaggenbaarzen huizen in het vuurkoraal en kleuren het rif fel oranje. Wat gaaf zeg, ik krijg geen genoeg van dit rif, want er is steeds weer wat anders te zien. Er is geen hoekje zonder begroeiing, echt prachtig. Maar ik moet natuurlijk ook de rest van het noordelijke rif gaan bekijken, want ik kan hier vandaag maar één duik maken. Meer tijd is er helaas niet.

  

Ik verlaat de ‘pinnacle’ en duik over de zandbodem richting het noordelijke rif verder. Het zicht is fantastisch en er zijn geen andere duikers. Ik zie wel een paar snorkelaars zo’n twaalf meter boven me. Ook zij genieten ongetwijfeld van dit rif. Ik laat de prachtige rifwanden rustig op me inwerken, ik wil dit zo goed mogelijk tussen mijn oren vastleggen. Foto’s zijn leuk, maar uiteindelijk gaat om je eigen herinnering. Tussen het koraal vind ik een joekel van een egelvis met erg felle kleuren. Een beetje schichtig reageert de vis op mijn aanwezigheid, maar hij laat zich uiteindelijk toch fotograferen. Iets verderop vind ik weer een mooi stuk koraal met een vreemde vorm erop. Ik moet twee keer kijken en zie dan dat het een octopus is die een poging doet om niet op te vallen. Mislukt, hij heeft mijn aandacht. Snel wisselt hij van kleur om te laten zien dat hij niet van mij gediend is. Eventjes maakt hij zich wat groter en maak ik snel een foto. Verder laat ik het dier met rust en vervolg ik mijn weg.

  

Vissenpracht
Op de weg terug richting geniet ik met volle teugen van dit prachtige rif. Wimpelvissen en koraalvlinders lijken wel met mij mee te zwemmen. Kogelvisjes fladderen guitig rond de harde koralen en af en toe hangt er een grootoogbaars onder de tafelkoralen. Vissen zijn echt overal aanwezig. Ook de blauw gestippelde pijlstaartroggen, ik zie ze diep onder me, maar ook op slechts twee meter diepte. In het blauw cirkelt een grote school met grootbekmakrelen en boven het rifdak zwemt wat klein grut. Ik kan niet stoppen met plaatjes schieten, maar ik moet mijn duik nu echt gaan beëindigen. Enthousiast meld ik me weer bij de crew – zij mogen trots zijn dat ze bij zo’n mooie baai mogen werken.

  

Bootduik Umm Elros
De kantduiken zijn erg leuk in Coraya en Brayka Bay, maar we willen onze week afsluiten met een bootduik. Voor onszelf, maar zeker ook voor onze kids. We kiezen voor een trip van een halve dag met twee duiken naar de duikstek Umm Elros. Daar hebben we kans op een ontmoeting met een zeekoe en ook het rif schijnt er mooi te zijn. Het is niet ver varen, wat wij voor een eerste keer met de kids prima vinden. We worden met de bus van Coraya Divers Red Sea naar Port Ghalib gebracht, stappen op de boot en varen naar de baai. De boot is lekker groot en de kids kunnen hun gang gaan op het bovendek. De Rode Zee is kalm en er hangt wat sluierbewolking. We hoeven vandaag niet bang te zijn dat we verbranden. Onderweg relaxen we op het zonnedak en eten en drinken we wat. Genieten dus!

  

Snorkelen met een zeekoe
Als we dichter bij de baai komen, zien we al dat er twee andere boten liggen en dat er een Zodiac rondcirkelt. Meteen is er een hoop kabaal over een weer tussen de boten. Dat heeft een reden, er blijkt een zeekoe te zijn die zich goed laat zien. De crew biedt ons de mogelijkheid om de zeekoe al snorkelend te bekijken. Razend snel hijsen we onszelf in snorkeloutfit en stappen we in de kleine Zodiac, die tot de nok toe volgeladen wordt met gasten. We varen een klein stukje en zien de zeekoe meteen opdoemen, yes! Wat gaaf, de kids genieten en we gaan met zijn drieën het water in. Alleen onze zoon van zeven blijft aan boord, hij vindt het te spannend om hier te snorkelen. De zeekoe komt een paar keer heel dichtbij om adem te halen. Gracieus duikt het dier dan weer naar de bodem en volgen we hem een tijdje vanaf de oppervlakte. Wat ben ik blij dat we dit met de kids kunnen delen. In de haast had ik geen tijd om mijn camera mee te nemen, maar we hebben het gelukkig allemaal in ons geheugen vastgelegd.

  

Schildpad
We beginnen de duik aan de noordkant en gaan dan via de wand wat dieper naar enkele pinnacles. Het is een erg mooie rifwand, rijkelijk begroeid met koralen. Ook hier zit weer veel vis rond het koraal. Op de zandbodem ligt een krokodilvis – hij verroert geen vin. We duiken op zo’n vijftien tot twintig meter diepte langs de pinnacles. Deze vind ik eigenlijk wat minder interessant dan de rifwand, maar dat weet je van tevoren niet. Opeens duikt er een schildpad op en net zo snel is hij weg. Jammer, maar gelukkig krijgen we een nieuwe kans. Een flinke knoeperd van een schildpad ligt tussen het koraal en zwemt vervolgens rustig weg. Heel even kunnen we hem van dichtbij bekijken. We passeren nog een paar onaangetaste riffen met erg grote bouwwerken, prachtig om te zien hoe groot deze koralen kunnen worden. Aan het einde van de duik gaan we langs de rifwand naar boven, waar de kids me enthousiast begroeten. De tweede duik van de dag is voor mijn vrouw, ik geniet ondertussen van het uitzicht en besef dat onze vakantie er na deze dag weer op zit. We hebben weer genoten van de Rode Zee!

  

Tekst en foto’s: René Weterings
Foto’s duikcentrum: Coraya Divers Red Sea

Lees ook deel 1 van deze serie van 2 artikelen over Marsa Alam:


Relaxt duiken in Coraya Bay

Marsa Alam praktisch
Een van de bekendste duikplaatsen in Egypte is Marsa Alam. Van oudsher is het een vissersplaatsje, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een gebied met deze naam. Je vindt aan de kust van Marsa Alam de plaatsen El Quseir, Coraya Bay, Port Ghalib en Marsa Alam. De luchthaven van Marsa Alam ligt op zo’n 4 tot 4,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. De transfertijd naar de diverse resorts varieert afhankelijk van de afstand naar het resort. Inenten is niet nodig en betalen gaat gemakkelijk met euro’s – wisselen naar de Egyptische pond is niet per sé nodig.

Marsa Alam is een (duik)bestemming voor het hele jaar. De luchttemperatuur varieert van circa 23⁰C in februari tot circa 35⁰C in augustus en er valt zelden neerslag. De watertemperatuur ligt tussen 22⁰C in februari en 29⁰C in augustus/september. Een lang natpak van 5-7 mm dikte wordt aanbevolen in de winter, maar in de zomer kan een shorty of een dun langpak voldoende zijn.

Er zijn in Marsa Alam veel duikcentra aanwezig, vaak op het terrein van een resort. René dook met Coraya Diving Red Sea, een SSI duikschool die sinds 2007 in Coraya Bay is gevestigd en waar circa 70 personen werken. Het duikcentrum bij Brayka Bay is sinds maart 2018 ook in handen van Coraya Divers Red Sea. Duiken kan vanaf de kant op het huisrif. Met een minibus kan je ook naar andere stekken worden gebracht. Bootduiken worden ook aangeboden – met de Zodiac of trips van een halve dag of een hele dag. Er is keuze uit circa 25 duikstekken. Je kunt bij Coraya Divers terecht voor vrije en begeleide duiken, introductieduiken en diverse cursussen. Het duikcentrum verhuurt materialen voor duikers en snorkelaars. 

Link naar website
Coraya Divers Red Sea

4 reacties

 1. Leuk verhaal! En leuk is die zeekoe, hè?

  REAGEREN
  • Dank je! Ja die zeekoe is zeker leuk, maar ik was vooral blij dat Isis hem ook onder water gezien heeft en Rowan ook heel goed boven water. Die ervaring hebben ze maar mooi te pakken! 😉

   REAGEREN
 2. Hallo Rene,
  Zonder enige diepgaande voorkennis hebben we onze vakantie in mei naar dit resort geboekt. Het zou een combi moeten worden tussen luieren en duiken (met het vrouwtje luieren en samen met onze dochter duiken). Natuurlijk zijn we super enthousiast maar na het lezen van dit artikel zijn we niet meer te houden. Wat mooi. We hopen dat wij ook zo’n onvergetelijke duikvakantie gaan krijgen. Hartelijk dank voor je verhaal en foto’s.

  REAGEREN
  • Hallo Ludo,

   Wat leuk om te horen! Het toeval wil…ik kom net terug van een weekje Brayka Bay met mijn gezin. Het was een heerlijk verblijf en we lekker wat duikjes gemaakt met Coraya Divers. Alles was prima geregeld en we zijn niks tekort gekomen.
   Ik weet zeker dat jij een heerlijke vakantie gaat hebben daar!
   Doe de crew van Coraya Divers maar de groeten van mij. 😉

   Gr. René

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief