Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Mooi en griezelig, net een sprookje

Nachtduiken vindt Duikreporter Dirk Van den Bergh geweldig. Net als in een sprookje zit er in iedere nachtduik een griezelig of wreed moment verwerkt. Ook tijdens deze duik in het donker bij Dahab.

Het is onze vierde nachtduik. Weet je wat? Volgende keer doe ik elke dag twee nachtduiken: om 18.00 uur is het donker, dus een tweede duik om 21.00 uur moet toch kunnen? Ze zijn zó mooi die nachtduiken! Zoals in een écht sprookje zit er echter steeds een griezelig of wreed moment in verwerkt … (denk maar aan de naald van het spinnewiel, de giftige appel, de boze heks, de wolf van roodkapje, enz …). Ook nu beleef ik weer zo’n moment …

Willem zijn sinussen zitten nog dicht, Paul ziet zelfs overdag geen details omdat hij zijn optische duikbril thuis vergeten is en Peter slaat een duikje over. Blijft nog één buddy over dus: Petra. Annemie is onze gids.

Het is ondertussen mijn zevende Egypte duikreis en van in het begin nam ik nota van de giftige vissen die in de Rode Zee rondzwemmen. Voor mij vooral belangrijk omdat ik de dieren met mijn camera soms wel héél dicht nader … Vooral ’s nachts is het opletten geblazen, want dan verschijnen er dieren die je overdag niet ziet en … dus niet zo goed kent …

Neem nu de gebochelde koffervis die ons verwelkomt (zie titelbeeld video). Dit is er al zo ééntje! Bij stress scheiden koffervissen een zeer giftige stof af, ostracitoxine, die dodelijk kan zijn voor andere vissen en zelfs voor henzelf. Bij mensen kan dit gif, dat tegenwoordig Pahutoxin genoemd wordt, bloedarmoede veroorzaken! Symptomen: moeheid, duizeligheid en kortademigheid …

Nog ééntje: de geelgevlekte egelvis met zijn lieve oogjes … De pinnen schrikken al wel genoeg af, maar je kan er ook beter geen beet van krijgen: hij heeft enorm sterke kaken. Zijn gif, tetrodotoxine, is extreem giftig. Hier lees je alles over dit gif: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tetrodotoxine

Dirk-Van-den-Bergh_20190326_Geel-gevlekte-egelvis-79997

Een “gewone” jager is de Alpinotandbaars. Ook mooie oogjes!

Dirk-Van-den-Bergh_20190326_Alpino-tandbaars-79997

Alle soorten schorpioenvissen (waarvan de koraalduivel – lionfish – in de top 10 van de meest gevaarlijke vissen ter wereld staat) hebben een sterk gif dat extreme pijn, braken, zwellingen, ademhalingsproblemen en koorts kan veroorzaken. Hoe dikwijls komen we die niet tegen! Vooral bij nachtduiken zijn de koraalduivels héél vervelend: ze komen af op het schijnsel van de lampen en hangen dan vlak naast je hoofd!

Dan hét moment van deze nachtduik: Annemie schijnt met haar lamp naar een rotsblok. Nee, het is geen rotsblok … het is een steenvis! Gewoonlijk zie je die haast niet liggen met zijn schutkleuren, maar deze zit tussen het zeegras. Ik nader hem heel voorzichtig om hem te filmen: dit is één van de dodelijkste vissen ter wereld! Op Duikeninbeeld verscheen daar in 2017 een duidelijke reportage over.

Petra heeft die reportage blijkbaar niet gelezen, want ze wil met haar stokje de vis meten … Hierdoor schrikt de vis en ik nog meer! Ik doe teken naar haar: ben je gek? Blijkt dat ze mijn gebaar interpreteerde als dat ik boos was omdat ze mijn filmbeelden verstoorde. Ik heb nu wel prachtige beelden van een zwemmende steenvis, maar toch … Nooit meer doen hé Petra! Daarna gaat hij terug liggen en kan ik hem mooi in beeld nemen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190326_steenvis-79997

Voor wie nog wat meer over gevaarlijke vissen wil weten, hier nog een interessant artikel van DAN.

We sluiten dit griezelige sprookje af met een ongevaarlijke vis: de zwartrandzeetong.

Dirk-Van-den-Bergh_20190326_zwartrandzeetong-79997

Gelukkig zijn al deze vissen enkel maar gevaarlijk wanneer ze zich zelf bedreigd voelen (Petra!) of wanneer je ze opeet. Ik begin me echter af te vragen of er een verband is met het feit dat ik me na de reis heel moe, duizelig en kortademig voelde … toch niet door die koffervis hé!

Onderstaande video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit.

Dit bericht delen

Avatar
Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *