Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Liefde voor walvishaaien – Het verhaal achter de foto

Marion Haarsma, die in juni bij ons in beeld is, is gek op walvishaaien. Maar krijg ze maar eens goed op de foto!

De meest indrukwekkende dieren onder water zijn de haaien en daarvan vind ik de walvishaai wel de allermooiste. Na jarenlang zoeken over de hele wereld (Gapalagos, twee weken Malediven en twee keer naar Donsol) had ik eigenlijk de hoop op een mooie foto wel opgegeven. Totdat ik naar Oslob op Cebu, Filipijnen ging. Daar heb je wel het ultieme walvishaaigevoel.

De discussie over het voeren van wilde dieren doet me eigenlijk niet zoveel. Wij hangen ook iedere winter vet en noten in de tuinen, daar hoor ik ook nooit iemand over zeuren. In Oslob zijn er meestal wel een paar haaien aanwezig en die zijn goed benaderbaar. Ze zwemmen niet zo hard als in open water en het zicht is veel beter dan in Donsol (Filipijnen).

Als je er dan toch bent, wil je natuurlijk een leuke close-up van de bek en liever niet de witte banka met het voedsel op de foto! Het beste is om daar te snorkelen maar duiken kan ook – je moet je dan beneden blijven, dan krijg je mooie silhouetten. Eigenlijk vind ik de staart van de walvishaai ook mooi, maar ja, het is dan ook wel mijn lievelingsdier.

Ik zag twee grote walvishaaien recht op elkaar af zwemmen, ik was bang voor een botsing! Was er voedselnijd? Maar nee hoor, ze gingen allebei opzij, een zucht van opluchting, pff! Het zijn ‘gentle giants’ en zullen iedere botsing proberen te vermijden. Mijn allerliefste wens is uitgekomen en ik was, en ben nog steeds, helemaal gelukkig! Deze foto is gemaakt met de Olympus PEN E-PL7 met het Panasonic 8 mm fish-eye objectief en poort van AOI. Voor de liefhebbers: 1/100, F8, ISO 200 en de zon in mijn rug!

Marion Haarsma is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Paddentrek


Gevoelig voor kwallen


Meervallen spotten

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief