Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

Marion Haarsma in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft een eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is de beurt aan Marion Haarsma!

 Marion Haarsma (1950) is de goedlachse en vrolijke onderwaterfotografe die al heel wat jaartjes meedraait in de duikwereld en de wereld van onderwaterfotografie. Ze begon met duiken in 1979 – toen ik nog maar net leerde lopen – en pakte de onderwaterfotografie op in 1986. Enthousiast vertelt Marion: «Als kind was ik al gek op dieren en ook op water. Ongeduldig als ik ben, wilde ik niet wachten op de zwemles en had ik mezelf al zwemmen geleerd in het ‘kikkerbadje’. In mijn tienerjaren was ik druk met zwemmen, zeilen, waterskiën, schaatsen, paardrijden, enzovoort. Eigenlijk miste ik een doel, een missie.»

Toen ze 21 jaar oud was, woonde ze in Londen, waar ze duikles kreeg in het ‘Oxfordstreet Swimmingbath’! Dat ging volgens de strikte regels van de BSAC. Na haar verhuizing naar Spanje kwam het er niet meer van: geen geld, geen tijd. Pas jaren later, toen ze bij een schoolvriendin op Bonaire logeerde, ging het gebeuren. «Magda Booi woonde in Kralendijk en werkte bij Habitat, van Captain Don. Zonder het te weten was ik in het duikers-‘hol van de leeuw’ terechtgekomen!» Het strandleven was ze al snel beu, hoe saai kan het zijn? Ze ging al snel mee met de boot om te snorkelen en zag door haar masker de duikers in de diepte verdwijnen. «In gedachten riep ik ‘neem me mee’, maar niemand hoorde mij. Toch was de duikles snel geregeld en meteen kwamen alle ‘skills’ terug die ik in het zwembad had geleerd!»

Leren duiken en fotograferen

De duiksport had haar ‘gevangen’. «Meteen wist ik dat ik deze wonderlijke onderwaterwereld wilde vastleggen, bewaren. Al was het maar een kiekje in het familiefotoalbum.» Na een tip ging ze naar de Malediven, waar ze een onderwatercamera huurde – de Eumig Nautica. Met een stapeltje Super 8-films ging ze na terugkomst naar een filmclub. Bij de Haagse Amateur Filmclub (HAF) leerde ze alles over compositie, monteren, muziek en tekst mixen, een verhaal vertellen (storybook), enzovoort. «Via de HAF moest ik meedoen met wedstrijden en ging het al gauw niet meer over fotootje in het fotoboek!»

Haar eerste film ging over de padden! Het ‘Zoete Waterleven’ werd een groot succes en met die film won ze veel prijzen. Met de Super 8-films hield ze avondvullende presentaties om ook niet-duikers te laten genieten van al haar onderwateravonturen! Een paar jaar later won Marion – met een film over duiken in Ierland – een waterdichte fotocamera, de Nikonos V. «Snel heb ik er een flitser bij gekocht en zo had ik weer een hobby erbij!» Tegelijkertijd kwam de cursus onderwaterfotografie, want de dia’s waren niet altijd een succes. Al snel kon ze de beginnende fotograaf tips geven en hen voor de vele valkuilen behoeden! Met het digitale tijdperk is ze gestopt met het geven van de fotocursus. Nu kon de fotograaf onder water de foto beoordelen, verbeteren en zelfs weggooien. Zelf richtte ze zich vanaf die tijd op digitale fotografie want «nu werd het pas echt leuk!»

Camera’s en wedstrijden

Na de Eumig Nautica Super 8-camera’s en de Nikonos V kocht Marion een Nikon D200, waar ze enkele jaren mee fotografeerde. Inmiddels gebruikt ze alweer enige jaren met veel plezier een Olympus PEN E-PL7. Af en toe tref ik haar aan de waterkant en kan en mag ik haar zelfs van tips voorzien. Leuk want ze was voor mij een voorbeeld toen ik met onderwaterfotografie begon. Nu kan ik haar helpen met kleine dingen.

Online wedstrijden zijn niet haar ding. Maar Marion heeft bijvoorbeeld wel altijd meegedaan aan de ‘Grevelingensub’, zoals de nationale kampioenschappen vroeger heetten. In 2005 werd ze daarbij Nederlands Kampioen na ook al vaak als tweede of derde te zijn geëindigd! Ze vertelt: «Het was nooit mijn bedoeling om aan wedstrijden mee te doen en prijzen te winnen. Bij mij ging het er altijd om dat ik iedereen wilde laten genieten van het onderwaterleven.» Regelmatig stelt ze haar foto’s ter beschikking voor boeken, aan non-profitorganisaties en voor educatieve doeleinden. Dit alles om meer reclame te maken voor de onderwaterwereld en zo mensen te interesseren. «De zee, maar ook het zoete water, is enorm belangrijk en heeft dringend meer ambassadeurs nodig. Meer mensen die zich inzetten voor het behoud van de onderwaterwereld en de dieren die daar deel van uitmaken! Niet alleen voor de dieren maar ook voor de mens en onze toekomst!»

Publicaties en reizen

De foto’s van Marion worden al jaren gepubliceerd in verschillende magazines. Tegenwoordig zie je ze met grote regelmaat terug in Onderwatersport Magazine. In elk nummer staat wel weer een artikel van haar. Hoe is dat zo gekomen? Marion vertelt me: «Jarenlang heb ik voor het clubblad van Scuba Libre de ‘foto van de maand’ geschreven. Voor het schrijven van de artikelen zocht ik dan informatie in de boeken. Tegenwoordig doe ik dat online! Maar daarnaast krijg ik ook inspiratie van mijn eigen foto’s, ik heb nog heel veel ideeën op de plank liggen!» Dat is duidelijk, we hoeven voorlopig niet bang te zijn dat we haar foto’s moeten missen. Gelukkig maar zou ik zeggen.

Elke (onderwater)fotograaf heeft zijn of haar voorkeuren voor technieken. Ook Marion. Groothoek (met de fisheyelens) is een van haar favorieten, maar ook van macro kan ze genieten. En eigenlijk ook «stiekem alles daartussenin.» In de loop der jaren kwamen de technieken haar goed van pas op de vele locaties waar ze dook. Ze is er kort over want het zijn te veel locaties om op te noemen: «Overal heb ik gedoken! Van de Galapagos-eilanden tot Palau en van Spitsbergen tot aan Zuid-Afrika!»

Geen bucketlist?

Ze is op zo veel plekken geweest en als ik vraag naar haar favoriet, dan is het antwoord verrassend genoeg: «Nederland, zowel zoet als zout!»
En waar de meeste duikers een lange bucketlist hebben, heeft Marion er eigenlijk geen. Ze laat zich graag verrassen! Na wat doorvragen komt ze nog wel met Vancouver Island in Canada. Gelukkig, ook zij heeft nog wat te wensen over. Ook als ik haar vraag welke foto ze nog wil maken, antwoordt ze: «Ik zie wel wat er voor mijn lens komt!» Ik laat het hier maar bij, want Marion is duidelijk snel tevreden als het om duiken, locaties en foto’s gaat. Heerlijk als je er zo in kan staan en kunt terugkijken op zo veel mooie ervaringen.

Belangrijke boodschap

Ambities heeft Marion nog wel! Ze is daar heel duidelijk over: «Ik wil veel reclame maken voor de onderwaterwereld, want daar is nog niet genoeg belangstelling voor! Er moet veel meer gedaan worden aan bescherming van de zee. Het is geen bodemloze put waar je maar van alles in kan gooien!» Een mooie afsluiter voor het portfolio van Marion, een boodschap die we als onderwatersporters allemaal wel herkennen. Gelukkig is Marion een kei in het geven van het goede voorbeeld en ik kan alleen maar hopen dat dit nog lang zo zal blijven.

Kijk ook eens op de website van Marion Haarsma voor meer foto’s.

Geniet van haar portfolio! Klik hieronder op een thumbnail voor de volledige weergave en om de diavoorstelling te starten.

1 reactie

  1. Nog steeds een fantastische onderwaterfotograaf. Vermeld moet ook worden dat deze dame een zeer betrouwbare buddy is, die, ondanks de intens vereiste aandacht voor de perfecte foto’s, “never ever” haar buddy zal vergeten, wat zelfs voor een oude rot in het water zoals ik een verademing is geweest. Dank meis voor je “assurance”.
    Nico

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief