Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Meervallen spotten – Het verhaal achter de foto

Marion Haarsma, die in juni bij ons in beeld is, ontmoet Big Mama. Of is het Big Papa?

De meerval is een bijzondere vis, hij kan heel groot worden. Voor een leek lijkt hij misschien wel op een grote paling. Het klopt dat het dier lang en dun is, maar daar houdt de vergelijking meteen op. De meerval komt wijd verspreid in heel Europa voor en was altijd al in Nederland aanwezig. Nu komt hij vooral voor in de grote rivieren zoals de Maas, Waal en de IJssel. De sportvissers mogen er ook op vissen, maar ze moeten hem wel weer loslaten – ‘catch and release’! Soms worden meervallen door de sportvissers uitgezet in zoetwaterplassen. Dat is dan weer leuk voor de duikers.

Het valt niet altijd mee om ze onderwater te ‘spotten’. Het zijn nachtactieve vissen en zo groot als ze zijn, ze verstoppen zich graag. Ze hebben hele kleine oogjes, waar ze niet goed mee kunnen zien. Maar hun gehoor is heel goed. Het zijn ook uitstekende jagers en ze pakken echt alles wat eetbaar is, vissen, vogels, het maakt niet uit! Zo kunnen ze groot en lang worden en ook heel oud! Over de voortplanting is weinig bekend, behalve dat de vrouwtjes heel veel eieren afzetten, die door het mannetje worden bewaakt. Zo jaagt hij zelfs de duikers weg!

Een uitstekende plek om meervallen te observeren is in de Kempervennen. De grootste meerval daar heet Big Mama, ze is wel meer dan twee meter lang. Ze is een prachtig onderwerp om te fotograferen. Er zijn daar meerdere meervallen te bewonderen in alle kleuren en maten. Soms is Big Mama een paar dagen weg – misschien is ze aan het paren of haar eieren aan het verdedigen? Het kan heel goed zijn dat Big Mama eigenlijk Big Papa is!

Marion Haarsma is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Paddentrek


Gevoelig voor kwallen


Liefde voor walvishaaien

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Dit bericht delen

2 reacties

 1. Avatar

  Blijven geweldige ontmoetingen, helemaal als het lukt om ze zo dicht bij te krijgen! Gaaf Marion.

  REAGEREN
 2. Bas Brand

  Altijd Leuk stukjes en foto’s van Marion.
  De meervallen in de Hollandse plassen, regio rond Aalsmeer zij genetisch anders dan de meervallen uit de Grote rivieren.
  De laatste groep is via het Main-Donau kanaal onze kant op gekomen.
  Sportvisserij Nederland doet onderzoek en het blijkt goed te gaan met de Meerval populatie in Nederland.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *