Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Natuur

Duiken met sepia’s – vijf locaties

Voorjaar is sepiaseizoen! En dan komt automatisch de vraag: waar heb je een goede kans om sepia’s te spotten? Wij hebben vijf tips voor je.

Zoetersbout (26)

Op deze duikplaats worden vrijwel elk jaar sepia’s gevonden op de door duikers geplaatste sepiarekken. De rekken staan rond een diepte van 10 meter op plekken waar het harde substraat van de dijk plaats heeft gemaakt voor de zandbodem. Vanaf de trap kan je het best rechts aanhouden – dan heb je de grootste kans op sepia’s.

Vanwege de ligging van deze duikplaats heb je hier gedurende de gehele dag een geringe stroming. Dit maakt het een makkelijke duikstek waar je ook buiten de kentering kunt duiken. Alleen rond de kop van de dijk moet je na een hoogwaterkentering mogelijk rekening houden met wat stroming. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt, wat op drukke dagen vervelend kan zijn. Door de betonnen trap kan je eenvoudig het water in, al kunnen de laagste treden bij een laagwaterkentering soms wat lastig zijn. De duikplaats ligt dicht bij de vaargeul; het advies is om altijd via de bodem terug te zwemmen en nooit een vrije opstijging te maken!

Praktische informatie

  • Getijden: HW en LW, het is hier ook mogelijk buiten de kentering te duiken
  • Stroming: weinig
  • Adres: Kruising Zijpseweg – Zuidweg, Bruinisse
  • GPS-coördinaten: 51.64455 – 4.08915
Foto: Ron Offermans
Foto: Ron Offermans
Foto: Ron Offermans
Foto: Ron Offermans
Foto: René Weterings
Foto: René Weterings
Foto: René Weterings
Foto: René Weterings

De Zeelandbrug – Noordzijde (32)

Vrijwel elk jaar één van de locaties om sepia’s te spotten. Op deze duikplaats kan je zowel met hoog als met laag water duiken. Met hoog is het eenvoudiger om te water te gaan en met laag water heb je meestal beter zicht. De stokken staan zowel links als rechts van de instap op verschillende dieptes. Omdat de stokken op een aantal plekken erg willekeurig zijn geplaats is het handig goed uit te kijken, zodat je geen stokjes omver trapt tijdens je duik.

De Zeelandbrug is een duikstek met goede faciliteiten. Er is een toiletgebouw, kleedruimte en er staat een vulcontainer waar je zelfs 300 bar en nitrox kan vullen. Het is ook een hele populaire duikstek waar het zeker in de sepia tijd heel erg druk kan zijn. Op tijd aanwezig zijn is dan echt noodzakelijk. Zorg altijd dat je netjes in de vakken parkeert, dat voorkomt een boete en zorgt er ook voor dat eventuele hulpdiensten bij de stek kunnen komen. Niet onbelangrijk: houd rekening met de getijden, buiten de kentering kan het hier hard stromen.

Praktische informatie

  • Getijde: HW en LW
  • Stroming: redelijk sterk
  • Adres: Galgenlaantje, Zierikzee
  • GPS-coördinaten: 51.62947 – 3.91499

Lees verder onder banner.

Goese Sas (63)

Doorgaans een goede locatie om sepia’s te spotten. De eerste meters onder water zijn vanwege de zandbodem vaak wat stoffig. Als je links van de landtong duikt, vind je op een diepte van ongeveer 8 meter op verschillende plekken sepiastokken. Op deze diepte is het zicht zeker beter dan bij de instap. Een prachtige duikstek waar je alle flora en fauna uit de Oosterschelde kunt vinden.

Goese Sas is een locatie waar het belangrijk is om je kompas goed te gebruiken. Er kan alleen met laag water worden gedoken, bij hoog water word je door de stroming van de kant af gevoerd. Het is een populaire duikplaats waar je vrijwel nooit alleen zult duiken. Let er bij het parkeren goed op dat je de weg niet blokkeert.

Praktische informatie

  • Getijde: LW
  • Stroming: redelijk sterk
  • Adres: Het Sas, Goes
  • GPS coördinaten: 51.54006 – 3.92924
Foto: Ron Offermans
Foto: Ron Offermans
Foto: Marloes Otten
Foto: Marloes Otten
Foto: René Weterings
Foto: René Weterings

Stavenisse Veerweg – Haven (77)

Een locatie waar vrijwel elk jaar sepiastokken worden geplaatst. Omdat je hier ook buiten de kentering kunt duiken, een interessante stek om de sepiagekte te ontlopen. Als je haaks van de kant af duikt, heb je tussen de 7 en 15 meter de grootste kans om de sepia’s te spotten.

Een duikstek waar je eenvoudig te water kunt. Door ondieper te blijven en niet al te ver uit de kant te zwemmen als je buiten de kentering duikt, voorkom je dat je last krijgt van een sterke stroming. Houd er rekening mee dat het gebied voor en links van de vissteiger verboden duikgebied is.

Praktische informatie

  • Getijden: HW en LW, het is hier ook mogelijk buiten de kentering te duiken
  • Stroming: weinig
  • Adres: Veerweg 18, Stavenisse
  • GPS-coördinaten: 51.59549 – 4.00637

Bergse Diepsluis – Oesterdam (81)

Jaarlijks worden er zowel aan de linkerzijde als aan de rechterzijde van de instap sepiastokken geplaatst. De diepte waarop je deze kunt vinden, varieert van ongeveer 6 tot 12 meter, uiteraard afhankelijk van de hoogte van het water door het tij. Door de zandbodem en de geringe stroming kan het bij drukte voorkomen dat het zicht minder is. Het aangename van deze Oosterschelde-locatie is dat je hier geen rekening met het getijde hoeft te houden – door de minimale stroming is dit een ideale locatie voor beginnende en ervaren duikers.

De meest oostelijke duikstek van de Oosterschelde. Bekend onder de naam Bergse Diepsluis of Oesterdam. Samen met de Zeelandbrug waarschijnlijk de meest populaire duikstek om sepia’s te spotten. Het kan hier dan ook erg druk zijn. Via de vaste trap kan je eenvoudig het water in.

Praktische informatie

  • Getijden: HW en LW, het is hier ook mogelijk buiten de kentering te duiken
  • Stroming: vrijwel geen
  • Adres: Veerweg, Tholen
  • GPS-coördinaten: 51.51720 – 4.17272
Sepia's bij Bergse Diepsluis. Foto: Edwin van der Sande.

Deze lijst is samengesteld in samenwerking met Duikgids Zeeland. In deze gids vind je meer informatie over de in totaal 96 beschreven duiklocaties in het Grevelingenmeer, de Oosterschelde, de Westerschelde en het Veerse Meer.

Overigens… we kunnen geen garanties geven dat je de sepia’s op bovengenoemde duiklocaties met zekerheid ziet. Het is en blijft de natuur!

Staat jouw favoriete sepiaduikstek er niet bij? Helemaal onderaan kun je een reactie achterlaten!

Plaats een duikreport of laat je foto’s zien!

Ben jij onder water sepia’s tegengekomen? Laat ons en heel veel anderen meegenieten van jouw verhaal, je foto’s en/of je video!

Hoe?

Klik hier om een duikreport te plaatsen. Tekst, foto’s, video, wat je maar wilt. Alledrie kan ook. Na het uploaden wordt het duikreport binnen enkele dagen op DuikeninBeeld gepubliceerd en in de sociale media gedeeld.
Wil je alleen je foto’s delen? Ook dat kan. In onze fotogalerie kun je in een eigen album je duikfoto’s laten zien. Ga je sepiafoto’s uploaden, geef ze dan ook de tag ‘sepia’ mee, dan komen ze in ons sepia-overzicht. Andere duikfoto’s kun je natuurlijk ook nu of later uploaden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief