Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Natuur

Duiken met sepia’s – waar kun je heen?

Het is sepiaseizoen. Waar heb je een goede kans om sepia’s te spotten? Waar moet je duiken als je de drukte van de Zeelandbrug wilt ontlopen? Wij hebben vijf tips voor je.

Sepia’s bij Bergsediepsluis – foto: Edwin van der Sande

Zoetersbout (26)

Op deze duikplaats worden vrijwel elk jaar sepia’s gevonden op de door duikers geplaatste sepiarekken. De rekken staan rond een diepte van 10 meter op plekken waar het harde substraat van de dijk plaats heeft gemaakt voor de zandbodem. Vanaf de trap kan je het best rechts aanhouden – dan heb je de grootste kans op sepia’s.

Vanwege de ligging van deze duikplaats heb je hier gedurende de gehele dag een geringe stroming. Dit maakt het een makkelijke duikstek waar je ook buiten de kentering kunt duiken. Alleen rond de kop van de dijk moet je na een hoogwaterkentering mogelijk rekening houden met wat stroming. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt, wat op drukke dagen vervelend kan zijn. Door de betonnen trap kan je eenvoudig het water in, al kunnen de laagste treden bij een laagwaterkentering soms wat lastig zijn. De duikplaats ligt dicht bij de vaargeul; het advies is om altijd via de bodem terug te zwemmen en nooit een vrije opstijging te maken!

Praktische informatie

 • Getijden: HW en LW, het is hier ook mogelijk buiten de kentering te duiken
 • Stroming: weinig
 • Adres: Kruising Zijpseweg – Zuidweg, Bruinisse
 • GPS-coördinaten: 51.64455 – 4.08915

Goese Sas (63)

Doorgaans een goede locatie om sepia’s te spotten. De eerste meters onder water zijn vanwege de zandbodem vaak wat stoffig. Als je links van de landtong duikt, vind je op een diepte van ongeveer 8 meter op verschillende plekken sepiastokken. Op deze diepte is het zicht zeker beter dan bij de instap. Een prachtige duikstek waar je alle flora en fauna uit de Oosterschelde kunt vinden.

Goese Sas is een locatie waar het belangrijk is om je kompas goed te gebruiken. Er kan alleen met laag water worden gedoken, bij hoog water word je door de stroming van de kant af gevoerd. Het is een populaire duikplaats waar je vrijwel nooit alleen zult duiken. Let er bij het parkeren goed op dat je de weg niet blokkeert.

Praktische informatie

 • Getijde: LW
 • Stroming: weinig
 • Adres: Het Sas, Goes
 • GPS coördinaten: 51.54006 – 3.92924

Stavenisse Veerweg – Haven (77)

Een locatie waar vrijwel elk jaar sepiastokken worden geplaatst. Omdat je hier ook buiten de kentering kunt duiken, een interessante stek om de sepiagekte te ontlopen. Als je haaks van de kant af duikt, heb je tussen de 7 en 15 meter de grootste kans om de sepia’s te spotten.

Een duikstek waar je eenvoudig te water kunt. Door ondieper te blijven en niet al te ver uit de kant te zwemmen als je buiten de kentering duikt, voorkom je dat je last krijgt van een sterke stroming. Houd er rekening mee dat het gebied voor en links van de vissteiger verboden duikgebied is.

Praktische informatie

 • Getijden: HW en LW, het is hier ook mogelijk buiten de kentering te duiken
 • Stroming: weinig
 • Adres: Veerweg 18, Stavenisse
 • GPS-coördinaten: 51.59549 – 4.00637

Sepia stokken bij Geersdijk – foto: Roel van der Mast

Bergse Diepsluis – Oesterdam (81)

Jaarlijks worden er zowel aan de linkerzijde als aan de rechterzijde van de instap sepiastokken geplaatst. De diepte waarop je deze kunt vinden, varieert van ongeveer 6 tot 12 meter, uiteraard afhankelijk van de hoogte van het water door het tij. Door de zandbodem en de geringe stroming kan het bij drukte voorkomen dat het zicht minder is. Het aangename van deze Oosterschelde-locatie is dat je hier geen rekening met het getijde hoeft te houden – door de minimale stroming is dit een ideale locatie voor beginnende en ervaren duikers.

De meest oostelijke duikstek van de Oosterschelde. Bekend onder de naam Bergse Diepsluis of Oesterdam. Samen met de Zeelandbrug waarschijnlijk de meest populaire duikstek om sepia’s te spotten. Het kan er ook druk zijn. Via de vaste trap kan je eenvoudig het water in.

Praktische informatie

 • Getijden: HW en LW, het is hier ook mogelijk buiten de kentering te duiken
 • Stroming: vrijwel geen
 • Adres: Veerweg, Tholen
 • GPS-coördinaten: 51.51720 – 4.17272

Geersdijk (82)

Een minder bekende locatie om sepia’s te spotten. De afgelopen jaren is hier steeds een gering aantal sepia’s gezien. De beestjes zijn op deze locatie erg schuw, daar staat tegenover dat je ze door het heldere water wel goed kunt zien. Je kunt de sepiastokken ten westen van de haven op 6 meter diepte vinden.

Te water gaan op deze locatie is eenvoudig, je kan via het strandje het water in lopen. Houd wel goed in de gaten dat je niet richting de haven duikt, want dit is gevaarlijk en verboden. Houd er bovendien rekening mee dat je in de vaargeul geen vrije opstijging maakt – zwem via de bodem terug naar de kant.

Praktische informatie

 • Getijde: geen
 • Stroming: vrijwel geen
 • Adres: Geersdijksekaai, Geersdijk
 • GPS-coördinaten: 51.55514 – 3.76182

Deze lijst is samengesteld in samenwerking met Duikgids Zeeland. In deze gids vind je meer informatie over de in totaal 96 beschreven duiklocaties in het Grevelingenmeer, de Oosterschelde, de Westerschelde en het Veerse Meer.

Overigens… we kunnen geen garanties geven dat je de sepia’s op bovengenoemde duiklocaties met zekerheid ziet. Het is en blijft de natuur!

Staat jouw favoriete sepiaduikstek er niet bij? Laat het ons weten en scrol naar beneden om een reactie achter te laten!

Plaats een duikreport of laat je foto’s zien!

Ben jij onder water sepia’s tegengekomen? Laat ons en heel veel anderen meegenieten van jouw verhaal, je foto’s en/of je video!

Hoe?

Klik hier om een duikreport te plaatsen. Tekst, foto’s, video, wat je maar wilt. Alledrie kan ook. Na het uploaden wordt het duikreport binnen enkele dagen op DuikeninBeeld gepubliceerd en in de sociale media gedeeld.
Wil je alleen je foto’s delen? Ook dat kan. In onze fotogalerie kun je in een eigen album je duikfoto’s laten zien. Ga je sepiafoto’s uploaden, geef ze dan ook de tag ‘sepia’ mee, dan komen ze in ons sepia-overzicht. Andere duikfoto’s kun je natuurlijk ook nu of later uploaden.

2 reacties

 1. Ik mis in deze waardevolle opsomming…… Zuidbout, rechts van de bout na de knie op een meter of vijf diepte (LW). Wél rekening houden met de kentering!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief