Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

De nieuwe Duikgids Zeeland is er!

Duikgids Zeeland is compleet vernieuwd. De onmisbare gids voor elke Zeeland-duiker is nu verkrijgbaar en je kunt hem winnen!

Als je de Duikgids Zeeland in je handen krijgt, krijg je meteen zin om te gaan duiken. Prachtige, kleurige foto’s van het Zeeuwse onderwaterleven stralen je op de cover al tegemoet. En aan meer foto’s geen gebrek in de duikgids… elk van de 96 beschreven duiklocaties in het Grevelingenmeer, de Oosterschelde, de Westerschelde en het Veerse Meer wordt geïllustreerd door beelden van het onderwaterleven dat je op de desbetreffende locatie kunt aantreffen. Dankzij de handige kaart van de duikstek krijg je in één oogopslag een goed beeld, dat door de uitgebreide omschrijving nog eens wordt versterkt.

Wat kun je er verwachten aan flora en fauna? Wat is de maximale diepte? Wel of geen stroming? Hoe kom ik er? Allemaal informatie die je per duiklocatie in de gids vindt. Ook wordt elke duiklocatie gewaardeerd door middel van sterren – dit heeft puur te maken met de voorzieningen (zoals vulstation, omkleedruimte, toilet, enz.) die er aanwezig zijn. De biodiversiteit ter plekke wordt aangegeven met één tot drie visjes.
Naast informatie over de duikplaatsen wordt van alles verteld over het duikwater in het algemeen, biologie (zeepaardjes, bruinvissen en meer) en onderwaterfotografie.

De eerste Duikgids Zeeland verscheen in 2010 en kende al snel een tweede druk. Deze nieuwe Duikgids is volledig herzien, alle informatie is geactualiseerd en er zijn nieuwe duiklocaties toegevoegd.
Duik jij in Zeeland, dan is dit een must-have!

Duikgids Zeeland
Auteur: Marloes Otten
ISBN 978-90-825059-6-2
Uitgave juni 2017
258 pagina’s
www.duikgidszeeland.nl

In dezelfde serie

Behalve Duikgids Zeeland zijn er ook de Duikgids Bonaire en de Duikgids Curaçao, onmisbaar als je naar één van de Caribische eilanden gaat en een bron van inspiratie!

78 reacties

 1. Eigenlijk zijn alle stekken favoriet. Ik geniet al zodra ik onder water ben.

  REAGEREN
 2. Voor mij is dat de ‘Brug’, waar ik mijn eerste zeelandduik heb gemaakt vorige maand. En dat smaakt naar meer. Binnenkort wil ik nog meer van Zeeland gaan ontdekken. De Duikgids zou me goed van pas komen

  REAGEREN
 3. Putti’s Place. Meestal goed zicht en veel leven. De grootste kreeften en noordzeekrabben kan je hier spotten.

  REAGEREN
 4. Dit jaar voor eerst de sepiola’s gezien bij Zoetersbouts, was toch wel heel speciaal, daarom voor nu favoriet.

  REAGEREN
 5. Ik vind duiken helemaal geweldig, en doe dit pas 3 jaar, dus ben nog lang niet overal geweest, dit boek zou voor mij een uitkomst zijn, want dan heb ik de duikstekken voor het uitzoeken ????

  REAGEREN
 6. Mijn favoriete duikplek… tsja alles is gewoon perfect! Het is voor mij een speciaal uitje om naar Zeeland te mogen gaan. Weken van te voren komen de zenuwen omdat ik weer naar Zeeland mag om de prachtige duiken te maken. De mooiste tot nu toe was de Zeelandbrug. Dat stond op mijn verlanglijstje en dat is eindelijk uitgekomen!! Maar natuurlijk zijn alle andere duikstekken ook helemaal super!!

  REAGEREN
 7. Mijn aller eerste duik in de Oosterschelde bij de Bergse Diepsluis Oesterdam was echt geweldig zeker bij de mossel culture .

  En niet alleen voor de Sepia’s maar voor al het andere moois ❤️❤️

  REAGEREN
 8. Duikstek geersdijk , mooie plek met mooi onderwater leven

  REAGEREN
 9. sint annaland

  REAGEREN
 10. Voor mij de Bergsediep, je kan er bijna alles vinden en altijd te water gaan. Heeft ook een leuke herinnering voor me en er veel leuke duiken gemaakt, hopelijk binnenkort weer.

  REAGEREN
 11. Voor mij zijn er een paar favorieten maar Bergsediep voor zout water en Put van Ekeren voor zoet. Reeds vele mooie duiken gemaakt en hopelijk binnenkort weer.

  REAGEREN
 12. Tof zijn de duikplaatsen in zeeland. Heb daarom geen voorkeur.

  REAGEREN
 13. De Zeelandbrug, deze plek heeft alles wat een duikplek moet hebben. Prachtig leven, goede accommodatie, ….

  REAGEREN
 14. Zeelandbrug!
  Dus misschien wordt het tijd om eens andere duikstekken te gaan ontdekken 🙂

  REAGEREN
 15. Het gemaal! Een maand geleden mijn eerste duik gemaakt in Zeeland, en gelijk op een prachtige plek. Ik hoop nog vele duiken te gaan maken in Zeeland, en deze duikgids zal daar erg handig bij zijn!

  REAGEREN
 16. Favoriet is lastig. De Zeelandbrug is zo divers, het gehele jaar wel iets om te spotten of stroming of…de Vuilnisbelt vond ik de eerste keer overweldigd, net de Keukenhof. Veld vol anjelieren, klein tot zeer groot. Geweldig… De Kerkweg met grote anemonen… BSD met de sepia’s. Maar mijn ervaring naar de Val met de Tertius was een plaatje. Duik was onwennig, maar de brug vanaf een andere kant zien, fantastisch en dan een duik met geweldige begroeiing. Veel penneschaft en gorgelpijp. Mooi. Dus omgeving Zeelandbrug zeker favoriet.

  REAGEREN
 17. Alles is bij mij favoriet. Woon al jaren in Zeeland maar was totaal niet op de hoogte van al het moois onderwater. Sinds 3 jaar en ongeveer 150 duiken in Zeeland verder blijf ik elke keer genieten van al het bijzondere onderwater. Kom vaak klein spul tegen die ik bij thuiskomst eerst op ga zoeken op Google. Elke duik is een feestje en bijvoorbeeld een gestippeld mosdierslakje is net zo fantastisch als een slakje in tropische wateren. Het meest bijzondere was een duikje bij de Zeelandbrug. Daar heb ik een half uur gekeken naar een zeepaardje. Daarna dit op maandagmorgen als juf vertellen tegen je groep en dan die stralende ogen zien en dat ze zo meegenieten…nemen ze nooit meer van je af.

  REAGEREN
 18. ben nog maar pas dit jaar beginnen duiken dus heb bijlange nog niet alle duikplekjes in zeeland ontdekt. Mijn 2 favoriete plekjes zijn Gorishoek de punt (omdat daar een brasserie aan is waar je nadien lekker kan napraten en genieten van je duik :p) en wemeldinge tetjes omdat dat mijn allereerste oosterscheldeduik was en dus eentje met prachtige herinneringen aan! 🙂

  REAGEREN
  • ben nog maar pas dit jaar beginnen duiken dus heb bijlange nog niet alle duikplekjes in zeeland ontdekt. –> nog een extra reden waarom deze duikgids van pas zou komen natuurlijk 🙂

   REAGEREN
 19. Mijn favoriet is Strijenham. Ten eerste is er voldoende parkeergelegenheid en er is een makkelijke instap. Wel een stukje lopen, maar dan heb je ook wat. Het onderwaterleven, zowel fauna als flora is overweldigend. Ook beginnende stromingsduikers kunnen hier terecht en ervaring opdoen. Het is vooral op doordeweekse dagen een ‘vergeten’ duikstek en dat maakt het nog aantrekkelijker, omdat het dan zowel op parkeerplaats, als in het water niet zo druk is. Het zonlicht is door de ligging vrijwel altijd goed en de variatie in diepte en lichtinval is er altijd wel iets te fotograferen. Kortom een duikstek voor ieder wat wils.

  REAGEREN
 20. Mijn favoriete duiken zijn in de Oosterschelde. Maar welke plek…? Dat is lastig. Elk jaar is weer anders… en heb ik een andere favoriete plek. Maar zowiezo als ik mijn hoofd onder water steek al een heerlijk moment… heerlijk om in een andere wereld te zijn….

  REAGEREN
 21. Vooralsnog is Nieuwe Kerkweg mijn favoriete stek. Je ziet daar zoveel moois, vooral de zeedahlia’s!

  REAGEREN
 22. Misschien wel Burghsluis Oost maar in ieder geval de Oosterschelde. Ik heb het boek al maar ik weet wel iemand die ik er blij mee kan maken. ?

  REAGEREN
 23. met hemelvaart weer mogen duiken in zeeland altijd leuk. De bekende plaatsen rondom brouwershaven mijn favoriet was bommenede vanwege de vele zeesterren, nu den osse. Mijn eerste duik bij de zeelandbrug was ook heel gaaf. Moeilijk dus andere plaatsen nog ontdekken.

  REAGEREN
 24. Tja, met een handige boek kan je meer plaatsen bezoeken om zo meer mooie plekken te ontdekken.Ik heb toch voorlopig een voorkeur voor stavenisse veer. Altijd kan je er duiken en veel onderwaterleven

  REAGEREN
 25. Stavenisse, leuke duikplaats zowel voor jeugd als volwassenen. Gemakkelijk te water via de slibway. Elke keer is het een kleine vakantie dat je beleefd.
  Duiken daar is fascinerend want je ziet zoveel onder water waar je nadien kan over navertellen tegen je duikvrienden. Maar er is nog zoveel onderwater leven dat ik wil leren kennen en kunnen doorvertellen. Met deze gids zou dat mogelijk zijn. ?

  REAGEREN
 26. Het gemaal en dan bij goed weer
  als ik daar dan duik keer op keer
  duik ik langs de dijk rechtsaf
  en na twintig minuten sta ik weer paf
  op het moment dat het gemaal voor mij boven water uitrijst
  met het zonnetje er op die het gemaal omlijst
  alle kleuren en het leven die dit schouwspel laten zien
  deze diuk stek verdient met deze omstandigheden een dikke tien

  ( toch zijn er nog meer mooie stekken
  daar kun je ook heel goed duik tijd voor uit trekken
  dus op naar de Zeeuwse kust
  en duik naar hartenlust)

  REAGEREN
 27. De Oosterschelde blijft verbazen maar de stekken rond Goes zijn wel heel leuk na jaren duiken altijd mooie dingen te ontdekken.

  REAGEREN
 28. Stavennisse haventje. Makelijke instap en veel variatie kwa leven
  Heb de vorige gids ook en al veel stekken uit geprobeerd

  REAGEREN
 29. Mijn favoriete duikstek is De Pijlers van de Zeelandbrug! Van winter tot terug herfst. De Pijlers zelf zijn prachtig begroeid, en je vindt hierop steeds mooie naaktslakken en ander klein grut. Rondom de tweede pijler, velden met kokerwormen,waar soms een zeepaardje in schuilt. In de winter slakdolfjes die in geweispons hun eitjes verstoppen, en later hun grote broer, de snotolf die massa’s eitjes tegen een steen kleven, waarvan nog later de mini baby’s zich laten bewonderen op het Wakame wier. De meeste zeepaardjes zijn wij op ook deze plaats reeds tegen gekomen. Ook de hele levenscyclus van de prachtige Sepia’s kan je hier zien! Kortom de meest veelzijdige duikplaats van Nederland voor mij!

  REAGEREN
 30. Zeeland mijn favoriete duikwateren. 2012 mijn eerste duiken gemaakt en gelijk verkocht. Geweldig wat een onderwaterleven. Favoriete duikstek “Den Osse, Nieuwe Kerkweg” en “Dreischor” Beiden Grevelingen, inmiddels ook vanaf de boot Tertius in de Oosterschelde gedoken.

  REAGEREN
 31. Mijn favoriete duikkplaats is nog altijd de zeelandbrug. Gewoon om de grote diversiteit aan onderwater. Elke duik zie je wel iets anders en altijd net wat meer dan aan andere duikstekken. Ook al staat het vol met wagens en is het water vol met duikers, is er altijd water genoeg voor iedereen. Elk seizoen kijken we weer op van alle berichten van wat er gezien is en kunnen we niet wachten om de lange trip te maken en te genieten.

  REAGEREN
 32. Rond en tussen De Tetjes duik ik het liefst. ’s Nachts of door de dag, ik zie ze graag. Het zijn de enige andere tetjes waar ik tussen mag van mijn mooie vrouw. ?

  REAGEREN
 33. Mijn favoriete duikstek is toch het gemaal
  Kleurrijk en veel leven, gewoon mooi om te duiken

  REAGEREN
 34. Plompe toren! Het is hier lang niet altijd goed zicht maar als je goed zicht hebt maak je een geweldige duik met een zeer gevarieerd omderwaterleven. De anjelieren zijn zo groot als bloemkolen, slakjes, en diverse soorten vis. Een bezoek aan de plompe toren zelf met het bezoekerscentrum mag niet ontbreken. Wat een geweldig uitzicht over de Oosterschelde en dit deel van zeeland!

  REAGEREN
 35. Putty’s Place: Ik heb daar 1 duik gedaan en heb meer gezien dan in het hele weekend dat ik op andere plaatsen in zeeland heb gedoken

  REAGEREN
 36. Serpent mooi groot wrak met leuke in en uit gang tevens duikshop gelijk er naast en div plekken in de buurt voor een mooie 2e duik

  REAGEREN
 37. Mijn favoriete duikstek in zeeland is den osse haven….en dan eigenlijk het ondiepe gedeelte..zelfs snorkelend te doen…gemakkelijk navigeren…en wat een leven! Zo veel moois in zo weinig water….. elke keer weer mooi en verrassend… ondanks dat er eigenlijk helemaal “niks” is… gewoon de prachtige onderaternatuur van zeeland

  REAGEREN
 38. Iedere duikstek heeft iets unieks.
  En daarom een favoriet aanwijzen is moeilijk. Duik je mooi bij De Bergse Diepluis dan is dat mijn favoriet. Maar de volgende keer duik je er weer en kan zo’n duik tegenvallen. En dat maak je op iedere duikstek wel mee denk ik. Het blijft natuur en nooit is iets hetzelfde. Daarom is het leuk om zoveel mogelijk verschillende stekken te bezoeken en op ontdekkingstocht te gaan, dat maakt het duiken, met onderwater filmen steeds weer geweldig.

  REAGEREN
 39. Vier jaar geleden ben ik gestart met mijn duikopleidingen, mijn eerste openwater duiken waren dan ook grootdeels in het Grevelinge meer. Waar ik kon genieten van al het moois onder water.
  Maar mijn favoriete plaats is toch wel Den Osse haven, waarom denk je dan. Wel, als je op het eind van je duik naar lagere diepte komt, dan kan ik gemakkelijk nog een half uurtje genieten van al het moois op 2m diepte richting de uitstap. Er is zoveel moois te spotten. Nu ben ik bijna aan het eind van mijn opleiding Dive Master, en ik heb toch al een paar mensen kunnen inspireren om met duiken te beginnen door mijn foto’s van het onderwaterleven. Maar met het boek duiken in Zeeland, zou ik veel meer kunnen vertellen over de duikstekken en mooiere foto’s tonen.
  Rudy

  REAGEREN
 40. Bergse Diepsluis! Gisteren hier eindelijk voor het eerst sepias gezien! Ik kom niet zo vaak in Zeeland en de timing was telkens verkeerd. Nu was het raak! Gezien hoe de eitjes werden afgezet op de stokken! Zou graag de andere stekken beter leren kennen via deze gids

  REAGEREN
 41. Ik heb nu ongeveer 1 maand me brevet en heb nu 1 duik in zeeland gemaakt en ik wist dat het heel mooi zou zijn maar zo mooi had ik helemaal niet verwacht ik wist niet dat kreeften zo groot konden worden hahahaha.

  REAGEREN
 42. Zeelandbrug al sinds Jaren 80 mijn favorite duikplaats in Zeeland een Heb Daar Dagen Boven en uren onderwater doorgebracht met alle verbeteringeh en drukke Toch mijn no een plekje

  REAGEREN
 43. Den Osse Haven met zijn prachtige onderwaterplateau met veel onderwaterleven!! Ook met het mooie kreeftenrif.

  REAGEREN
 44. Elk jaar ga ik minstens één keer naar Preekhil, de mooiste, meest relaxte duikstek in Zeeland. De wandeling naar de stek, soms door heerlijk geurend pas gemaaid gras is heerlijk. De duik is altijd fantastisch, vaak goed zicht en soms waan je je op een tropische stek.
  Het onderwaterleven is uitbundig en je ziet zomer en winter altijd mooie dingen.
  Zomers gaat er altijd een flinke picknickmand mee en kun je hier na een duik nog heerlijk een tijd nagenieten. Mijn droom is om nog een keer een klein tentje mee te nemen om na een avondduik gewoon te blijven slapen.

  REAGEREN
 45. mijn favoriete duikstek is katshoek. je moet er wel een flink stuk voor lopen maar dan heb je wel een heel bijzondere duikstek. de oude dijk onderwater doet denken aan een soort rif dat heel mooi begroeid is.

  REAGEREN
 46. Oesterdam. Veel variaties aan fauna en flora ieder seizoen. Broedplaats voor de sepia. Gemakkelijk bereikbaar. Geen rekening houden met getijden. Gewoon heerlijk.

  REAGEREN
 47. Ik duik heel graag op de Grevelinge. Verscheidenheid is zo mooi. Maar eigenlijk is het quasi overal mooi. Nog zoveel te ontdekken…

  REAGEREN
 48. gorishoek punt
  harde ondergrond tot op diepte met heel veel flora en fauna
  goede voorzieningen en een terrasje voor de apres dive

  REAGEREN
 49. Zeelandbrug natuurlijk. Helaas veel te weinig gedoken de laatste jaren, dus een gids met actuele informatie is misschien een opstap naar meer duiken 😉

  REAGEREN
 50. Voor mij is St. Annaland de favoriete stek. Vanwege de grote variatie aan onderwaterleven, de geringe stroming en daarmee samenhangend het geweldige zicht. Nergens in Zeeland zag ik grotere sponzen.

  REAGEREN
 51. Grevelingen, de Kabbelaar. Nooit druk en net zo mooi als elders op de Grevelingen. Bergse Diepsluis in ook heel mooi met de sepia’s

  REAGEREN
 52. Overal in zeeland is het even mooi. Elk plekje heeft wel iets anders
  Momenteel zoetersbout omdat ik daar voor het eerst een zeepaardje heb gezien
  Was zo gaaf

  REAGEREN
 53. vorig jaar zijn we met de duikclub bij dreischor gemaal geweest, het was een dusdanig mooie duik dat het sindsdien hoog op mijn lijstje staat en dit jaar zijn we er weer geweest en het was weer en fantastische duik.

  REAGEREN
 54. Zomaar eventjes een favoriet aanduiden uit 96 kandidaat duikplaatsen is geen sinecure. Ik heb nogal wat zitten nadenken hierover, hoe selecteer je die nu best? Baseer je jouw keuze louter op flora en fauna, op het aantal duiken die je op éénzelfde locatie maakt of is er meer? Zo denk ik ook aan gemakkelijke toegang ook voor duikers die niet goed ter been zijn, faciliteiten om je om te kleden of om materiaal af te spoelen en ja ook een leuk terrasje dichtbij mag er wezen! Dus wat wordt het nu? Nog effe wikken en wegen, verdorie dit is best lastig, gemakkelijkheidshalve zou je kunnen zeggen dat iedere locatie top is maar er moet er toch wel eentje uitspringen me dunkt. Welke heeft nu mijn voorkeur als een WAUW duiklocatie en waarom? Zullen we maar de knoop doorhakken? Het kleine schattige (steenstorter) wrakje te scharendijke rechts van de toren kan mij nu nog altijd bekoren, zelfs al staat de teller op meer dan 1500 duiken … het is zo harmonieus “vergroeid” met “het rif” dat het best uniek te noemen is. Ja dit is em, zo speciaal … en wellicht ondergewaardeerd -> Scharendijke starttoren / Het Vergeten Wrakje (#16b), dus daarom favoriet!

  REAGEREN
 55. Voor de dijkverhoging was de punt gorishoek mijn favoriet, sportieve duiken met veel fauna en flora. Na de dijkverhoging is het te water gaan zeer moeilijk bij laag water, behalve als je de trap gebruikt, die niet op de ideale plaats staat. En jullie duikgids is een ideaal naslagwerk met alle info in verwerkt.

  REAGEREN
 56. Ik zou dit boek aan mijn zoon willen geven.
  Hij duikt ook wel in het Grevelingen meer.

  REAGEREN
 57. Dreischor Gemaal: een easy duikje naar de fantastisch mooi begroeide pilaren

  REAGEREN
 58. Waarschijnlijk toch Zoetersbout. Mijn eerste sepia hier gespot en ook voor mijn minder ervaren vriend een fijne plek om te duiken. Maar eigenlijk vind ik alle duikstekken in Zeeland mooi.

  REAGEREN
 59. Wrak van den Boer. Mooi begroeid, volop leven, nooit een saaie duik!

  REAGEREN
 60. Bergse Diepsluis , en waarom daar zaterdag 17 juni jl voor het eerst de sepia`s gespot,gefilmd en gefotograveerd.
  Whauuu was echt zo blij , wat een prachtige,mooie en sierlijke weekdieren.
  Mooie mosselcultuur het is een prachtige duikstek.

  REAGEREN
 61. Vorig najaar gedoken bij St. Annaland, maar als je me verteld had dat het in de tropen was had ik het ook geloofd. Ongekend veel zicht en heel veel leven.

  REAGEREN
 62. Mooiste duikstek is toch wel Sint-Annaland. Zo gevarieerd onderwaterleven dat hier te zien is. Als je bij de dijkwand bent en je hebt daar heel goed zicht waan ik me gewoon langs een rif in het buitenland. Mooi begroeide oesterschelpenriffen worden afgewisseld met massasponzen. Hier en daar steekt een kreeft zijn scharen uit z’n leger en je komt regelmatig knokpartijen van krabben tegen. In het vroege voorjaar zijn hier meerdere snotolven te vinden en in de lente is het weer sepiatijd. Ook de nodige zeedahlia’s zijn hier te vinden op de schelpen/ zand overgang. Ook zeepaardjes, verschillende slakkensoorten kun je hier vinden. Dus voldoende om hier met enige regelmaat te gaan duiken met wisseling van de seizoenen.

  REAGEREN
 63. Bergse Diepsluis!!!!! Heerlijk sepia’s bespieden en een speeltuin voor macro fotografie. FANTASTISCH.

  REAGEREN
 64. Mijn Favoriete duikplek is de oosterschelde, wat een fantastisch water en wat een ervaring met de Rijnland III, Frits en Joke hebben een onmogelijk grote kennis van de duikstekken daar. op reis met hen heeft mij en mijn buddy een onvergetelijke ervaring opgeleverd, op Frits’ plek die we hebben omgedoopt naar Shark-Reef kwamen we nadat we langs de ankerketting daalden op 12m diepte een heuse HAAI tegen. achteraf bleek het om een ruwe haai te gaan, ongevaarlijk, maar dat wisten we toen nog niet. Hadden we maar de Zeeland duikgids gehad, dan waren we beter voorbereid geweest. hoe dan ook, Zeeland is een gave plek om te duiken, en voor volgend jaar meteen alweer geboekt, zo’ n ervaring wil ik nog wel eens meemaken en dan vooraf weten wat we kunnen tegenkomen.

  REAGEREN
 65. Heb mooie nachtduiken gemaakt op De Kabbelaar. Mooie stek met twee opgangen en veel leven onderwater.

  REAGEREN
 66. Vorig jaar voor het eerst 2 duikjes in Zeeland gedaan met onze Duitse vrienden die daar al jaren lang op de camping staan. Deze 2 duikplaatsen staan niet in de boeken, maar waren wel schitterend. Zou graag vaker duiken in Zeeland; de vernieuwde Zeeland-gids zou dus zeer welkom zijn 🙂

  REAGEREN
 67. Ik duik er al zo lang dat ik niet meer zou weten waarom een favoriete plek. Grapje natuurlijk! Het heeft gewoon alles: fauna, stroming, getijden, soms een uitdagende zichtbaarheid én boven water ook prima. Onuitputtelijk. Boeiend en interessant. Technisch. En niet ver van Brussel.

  REAGEREN
 68. Preekhil is mijn favoriet , als je beneden aan de voet van de helling omhoog ziet zie je een prachtig begroeid landschap aangekleed met zakpijpen die het er heel weelderig uit laten zien plus daarbij een heleboel hoekjes en gaatjes waar je lekker op speurtocht kan gaan ,een keer waren er honderden kwallen die stil stonden in het water en dat met een zicht van vijftien meter ,onvergetelijk!,
  Prachtige stek!!

  REAGEREN
 69. De diversiteit aan duikplekken in Zeeland is zomega. Er is eigenlijk maar 1 nadeel. Ik will liever niet meer ergens buiten Zeeland duiken. Toch blijft mijn favouriete duikplek: De Bergse Diepsluis. Elke jasrgetijde heeft hier zijn eigen flora en fauna. Zo mooi. Elke duik is weer speciaal. Maar om ook de andere duikplekken toch beter te leren kennen zou de nieuwste duikgids erg fijn zijn

  REAGEREN
 70. HET Frans Kok rif in Dreischor; meestal goed zicht en veel te zien, parkeerplaats met voldoende ruimte en volautomaat en niet zo heel druk

  REAGEREN
 71. St. Annaland is bij mij favoriet. Wat een pracht onder water ! Laatst zagen ik er mijn eerste snotolf. En het schatje bleef gewoon zitten wachten, tot ik hem (of haar) perfect op de foto had. En dan die mooie “boeketjes” met oesters, begroeiing, sponzen.. voorbijzwevende zeenaaldjes en af en toe een klein sepiaatje dat verstoppertje met me wil spelen. Ik raak niet uitgesproken over deze prachtige onderwaterplek…

  REAGEREN
 72. Kerkeweg, daar zie je van alles, tot zeehonden aan toe! 😀

  REAGEREN
 73. Ik ben nog maar een paar jaar met de duiksport bezig en ik kan oprecht zeggen: ik wou dat ik er eerder aan begonnen was!
  Dat betreden van een heel andere wereld vind ik elke keer weer fascinerend. Duiken in Zeeland is voor mij wel de kers op de taart. In zoet water duiken is één, maar de diversiteit die je in het zoute water tegenkomt is nog veel prachtiger! Ik heb twee duikstekken die ik er tot nu toe toch echt uit vind springen: eerst de Kerkeweg den Osse. Hier vind je, zelfs al zwem je een keer nauwelijks, zoveel verschillends! De laatste drie duiken die ik er gemaakt heb hebben we spookkreeftjes en slakjes gezocht. Ik zou er voorheen zo voorbij gezwommen zijn, maar wát prachtig dat er zulle mooie kleine beestjes bestaan! Daarnaast de zeedahlia die elke keer als n prachtige “bloem” met een beetje zon de prachtigste kleuren laat zien! Wauw!
  Dat mijn buddy en ik er ook nog een zeehond tegenkwamen maakt dit voor mij echt een prachtstek!
  Daarnaast vind ik de Anna Jacobapolder ook erg mooi. De instap daar is wat lastig maar de wieren, de weer heel andere dieren zijn ook eeg mooi. We zijn er niet eens bij de mossel-hangcultuur gaan kijken, wellicht dat nog een volgende keer. Ik ben heel benieuwd wat ik de komende jaren nog meer ga zien in Zeeland!

  REAGEREN
 74. En? Welke 2 gelukkigen hebben deze gids gewonnen?
  Ben curieus 🙂

  REAGEREN
 75. Duiken in Zeeland is nog altijd ondergewaardeerd, zoveel bijzondere plaatsen waar je kunt duiken, favoriet is naast de binnenzijde van het Slurfje bij Putti’s Place bij het Goesse Sas die nagenoeg stroomvrij is tijdens en groot deel van het getij St Annaland waar ik de meeste zeepaardjes zag tijdens 1 duik en daar nog steeds van ondersteboven ben ondanks de vele duiken die ik al maakte. Een echte aanrader, ondiep, lange duiken en zo mooi!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief