Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Met de Duikgids naar Bonaire

Voor het eerst ging hij naar Bonaire – mét in zijn bagage de Duikgids Bonaire. Slaagt onderwaterfotograaf Raymond Wennekes erin om met de duikgids in de hand Bonaire te ontdekken?

Halverwege november ga ik voor de eerste keer in mijn leven naar Bonaire… deels om lekker het Nederlandse winterweer te ontlopen, maar ook staat het eiland al jaren hoog op mijn bucketlist om te duiken.

Vanaf het moment dat we de reis boeken, verdiep ik me in het eiland, de duikstekken, de cultuur en wat er voor niet-duikers te doen is. Want mijn vriendin duikt niet en dus zullen we ook wat tijd boven water doorbrengen. Al snel kom ik er achter dat een Bonaire echt een duikers-eiland bij uitstek is.

Vlak voor we vertrekken, komt de nieuwe versie van ‘Duikgids Bonaire’ uit en aan mij wordt gevraagd of ik deze mee wil nemen. Natuurlijk! Zo heb ik lekker alvast wat te lezen in het vliegtuig. Ik krijg er nu wel heel veel zin in.

Alle duikstekken

Wanneer ik de nieuwe duikgids in mijn handen krijg, valt gelijk op dat hij goed en degelijk in elkaar zit. Met een grote ringband worden de bladzijden bij elkaar gehouden en kan je hem gemakkelijk open vouwen en laten liggen zonder bladzijden te hoeven vouwen.

De kaft is van gelamineerd karton met aan de binnenzijde een uitvouwbare kaart van geheel Bonaire met alle duikstekken. Ik krijg zo direct een overzicht van hoeveel duikstekken er op Bonaire zijn…. en dat zijn er veel, héél veel! Op de pagina ernaast staat een index van alle duikstekken met daarbij het paginanummer waar ik meer informatie over die duikstek kan vinden.

  

Informatief

Tijdens de vlucht naar Bonaire pak ik de duikgids er regelmatig bij… de ene keer om alvast een duikplan te maken voor de dagen dat er gedoken wordt, de andere keer om me te verdiepen in de cultuur van Bonaire. In het boekje staat namelijk niet alleen informatie over de duikstekken, ook vind ik er informatie over het eiland in het algemeen. Bijvoorbeeld over het Washington Slagbaai National Park, over de flamingo’s op het eiland, de schildpadden, etc.

Als we in de avond op Bonaire aankomen, laten we ons direct meegaan in de ontspannen sfeer van het eiland. We hebben een appartement bij Buddy Dive Resort en hebben daar ook onze flessen geregeld. De volgende morgen onze ‘checkdive’ op het Buddy Reef en dan de andere duikstekken verkennen.

  

Woord en beeld

Dankzij de handige kaart voor in de Duikgids is het gemakkelijk om een planning te maken. Je weet welke duikstekken waar op het eiland liggen, en door de informatie die verder in de gids bij elke duikstek gegeven wordt, is het zo erg gemakkelijk om er zo voor iedereen leuke duikstekken uit te halen en een planning voor de dag te maken.

De informatie die bij elke duikstek gegeven wordt, is uitgebreid in zowel tekst als afbeeldingen. Zo wordt er onder andere verteld hoe je op de duikstek komt, wat je onder water op welke diepte ongeveer tegen kunt komen, of het een kant- of een bootduik is en of er kans op stroming is.

  

Check!

Tijdens een bezoek aan het Washington Slagbaai National Park hebben we ook een tweetal duiken gepland. Wanneer ik mij oriënteer in de Duikgids, valt de keuze op onder andere duikstek Bisé Morto vanwege de grote hoeveelheid koraal die er te vinden zou zijn. Ook staat er in de gids dat de duikstek zowel vanaf de kant als per boot toegankelijk is. Eenmaal aangekomen blijkt het levensgevaarlijk om hier vanaf de kant te water te gaan. Ondanks dat de duikgids aangeeft dat de duikstek vanaf de kant te beduiken is, besluiten we dit toch niet te doen. We vinden het door de nauwe toegang over de ruwe rotsblokken naar het water en de aanwezige golfslag geen veilige keuze. Je bent natuurlijk altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes wanneer je besluit het wel te doen. Wij kiezen voor een andere duikstek die vanaf een zandstrand te betreden is.

Na twee mooie duiken willen we graag wat eten en drinken. Dat komt goed uit, want in de Duikgids staat dat er een restaurant aanwezig is in het Washington Slagbaai National Park. Toch een kleine tegenvaller wanneer je er achterkomt dat dit restaurant al een aantal jaren geleden gesloten is.

We rijden het Nationale Park weer uit, en gaan bij Le-Ma-Se in Rincon eten. Dit super kleine restaurantje staat bekend om zijn milkshakes die door de eigenaar/praatjesmaker Norman gemaakt worden. Een absolute aanrader mocht je er langskomen, maar je bent er niet snel weer weg.

Conclusie

De gids staat vol met informatie over alle duikstekken op het eiland. Hij is gemakkelijk in gebruik door de grote ringband in het midden en geeft je per duikstek een goed idee wat er te vinden is. En dat in combinatie met de handige uitvouwbare kaart aan de voorkant heb je per dag heel gemakkelijk een planning gemaakt. Uiteraard ben je altijd zelf verantwoordelijk voor de keuze om ergens wel of geen duik te maken, ook al geeft een gids aan dat het zou moeten kunnen.

Verder is het leuk om doorheen te bladeren en alle prachtige foto’s te bekijken die het boekje telt. De verhalen over het eiland en haar inwoners te lezen! Al met al is de nieuwe Duikgids Bonaire een absolute aanrader voor wanneer je een duikvakantie op Bonaire gepland hebt!

Tekst en foto’s: Raymond Wennekes

Winactie voor nieuwsbrieflezers!

Wil jij een Duikgids Bonaire winnen? Als lezer van onze nieuwsbrief maak je kans! Mail uiterlijk op 27 april naar redactie@duikeninbeeld.tv en vertel ons wat je favoriete duikplek op Bonaire is (en waarom!) of – als je er nog nooit bent geweest – waarom je er wel eens heen wilt.

Krijg jij de nieuwsbrief nog niet? Meld je aan op https://duikeninbeeld.tv/nieuwsbrief-inschrijving/ en ook jij maakt regelmatig kans op leuke prijzen… en je blijft natuurlijk op de hoogte van DuikeninBeeld-nieuws.

[Update 2 mei]: De winnaar van de Duikgids Bonaire is Erwin Cornet. Gefeliciteerd!

2 reacties

  1. Voor mij geen Bonaire zonder Duikgids! Het leuke is dat je zo ook weer duikplaatsen ontdekt waar je anders misschien voorbij zou zijn gereden.

    REAGEREN
  2. Hey Raymond, wat leuk dat je alle verschillende hoeken van het eiland hebt g eprobeerd om te duiken! In het Washington Slagbaai Park kun je erg afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Als het regent zijn verschillende wegen afgesloten en dus duikplaatsen niet bereikbaar. Als de wind uit een bepaalde richting komt heb je golven en wordt het water opgedreven en kan te water gaan een stuk lastiger worden, zoals je hebt ervaren bij Bisé Morto. Als het water rustig is, is het nog steeds een flinke klim naar beneden (zeker met camera…), maar kun je vrij makkelijk via het kleine zandstrandje te water. Dat strandje was door de golven en het opgestuwde water waarschijnlijk helemaal niet zichtbaar toen jullie er waren.
    Wat balen dat het restaurant er niet meer is. De openingstijden werden in de loop der jaren steeds onregelmatiger en ondanks dat ik dacht dat ik alles opnieuw bekeken en gecheckt had voor de nieuwe uitgave van de duikgids, was deze er dus tussendoor geglipt: balen! Hij staat nu genoteerd!
    Fijn eiland toch?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief