Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Verder op zoektocht

Duikreporter Dirk Van den Bergh hervat zijn zoektocht naar de sepia’s bij de Bergse Diepsluis. Want ze moeten toch ergens zitten?

Vanavond is het weer een zomeravondduik, maar ik vertrek ’s middags al naar de Bergse Diepsluis: ik ga vooraf al twee duiken maken, nog maar eens op zoektocht naar de sepia’s. Die moeten toch érgens zitten!

Wanneer ik aankom staat Bert Peeters klaar om in het water te gaan. Als er nu iemand is die sepia’s weet te vinden, dan is hij het wel! Hij zag ze reeds in het Paasweekend … We spreken af dat hij links van de duiktrap gaat zoeken en ik rechts. Daarna lunchen en de volgende duik samen doen.

Terwijl ik me klaar maak komen Rein en Maurits uit het water. Ze hebben 90 minuten gedoken, geen sepia’s tegengekomen, maar wel steenslijmvisjes. Ik begin mijn duik dan ook met daar op te letten en ik heb onmiddellijk prijs! Hij ligt er maar zielig bij en er zit geen beweging in, dus ik laat hem verder maar met rust.

Dirk-Van-den-Bergh_20190529_steenslijmvis-81895

Wat verder zijn twee krabben een spelletje “pak me dan als je kan” aan het spelen (zie video). Ik had me eigenlijk voorgenomen om onderweg niets te filmen en alleen op zoek te gaan naar de sepia’s, maar dat lukt me toch niet … Ik kom wat oude rekjes tegen en na 35 minuten een rek met verse pijlinktviseieren. Ik blijf er even bij in de hoop van … maar niets. Binnenkort zullen de oogjes van de inktvisjes weer te zien zijn! Pijlinktvissen kennen geen broedzorg en daarom zetten ze de eieren vrij van de bodem af, zodat ze voldoende zuurstofrijk water krijgen en niet onder het stof of zand bedolven worden. Dus duikers wees voorzichtig, want als ze van de stokken vallen sterven de embryo’s onvermijdelijk! Eén “asperge” is een cluster met tientallen individuele eieren.

Dirk-Van-den-Bergh_20190529_pijlinktviseieren-close-81895

Ik zwem nog een stukje door, maar nu wordt het wel tijd om terug te keren. Ik ben 43 minuten onderweg en heb nog 97 bar over. Pfff… ben ik zo ver gezwommen? Ik zet er wat vaart achter, want Bert zal al wel een tijdje terug boven zijn. Wanneer ik bijna aan de trap ben kom ik in het ondiepe nog verschillende zeebaarzen tegen. Dan moet Bert nog maar even wachten!

Dirk-Van-den-Bergh_20190529_zeebaars-81895

Geen sepia’s dus … En Bert? Ook niet … Hij heeft wel een plan voor de tweede duik, maar dat is voor de volgende reportage!

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten