Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Vulkaan ontdekt in Noordzee

Wetenschappers van de Geologische Dienst Nederland hebben een 150 miljoen jaar oude vulkaan ontdekt voor de kust van Texel.

Deze uitgedoofde vulkaan heeft van zijn ontdekkers de naam Mulciber gekregen naar de Romeinse god van het vuur en de vulkanen. De onderzeese berg ligt op 3 kilometer diepte in de Noordzee, in een gebied 100 kilometer ten noordwesten van Texel. De vulkaan werd per toeval ontdekt.

Vierde Nederlandse vulkaan

Voor zover op dit moment bekend is Mulciber de vierde vulkaan op Nederlands grondgebied. In de Waddenzee bevindt zich ook de eveneens dode Zuidwalvulkaan, die 50 jaar geleden werd ontdekt. Daarnaast zijn er de actieve vulkanen Mount Scenery op Saba en de Quill op buureiland Sint Eustatius.

Dood en begraven

Iedereen die ongerust wordt van het idee dat er zo dicht bij huis een vulkaan is, kan weer rustig gaan zitten. Volgens de wetenschappers van TNO is de kans dat de Mulciber uitbarst, nihil. Geologen maken een onderscheid tussen slapende en dode vulkanen. Slapend wil zeggen dat de vulkaan rustig is maar weer actief kan worden. Dat kan na honderden of zelfs duizenden jaren van inactiviteit. Maar de Mulciber is echt doodverklaard.

Bron: TNO, Geologische Dienst Nederland

Beeld: TNO

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief