Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Robots werken onder water samen

Als recreatief duiker zul je ze niet zo snel tegenkomen – robots die onder water met elkaar samenwerken. Maar voor de maritieme sector het een vooruitstrevende ontwikkeling.

communicatie_robots_onderwaterBegin maart heeft een consortium onder leiding van TNO een Maritiem Innovatie Impuls Project (MIIP) in de wacht gesleept rondom communicatie onderwater. Het doel van het project is inzicht krijgen in de mogelijkheden voor de maritieme sector om aan te sluiten bij nieuwe ontwikkelingen rond coöperatieve autonome robots.

Het projectvoorstel “Cooperative AUVs for Offshore Applications” werd door de beoordelingscommissie van de NML Innovation Council positief beoordeeld.

Volgens Maurits Huisman, die namens TNO de aanvraag heeft gecoördineerd, is het MIIP een aanzet tot het vormen van een groter consortium om deze onderzoeksvraag verder uit te diepen. TNO werkte op dit onderwerp al samen met de bedrijven S[&]T en Boskalis binnen het SWARMs project. In het SWARMs project wordt gewerkt aan het met behulp van draadloze datacommunicatie robots onder water te laten samenwerken voor offshore toepassingen. Behalve de SWARMs partners bleken er in Nederland meerdere organisaties aan dit onderwerp te werken. Organisaties als RH Marine en de Hogeschool Rotterdam bijvoorbeeld. Deze initiatieven zijn door TNO samengebracht. Samen vormen zij nu een consortium dat een maritieme innovatieprogramma in ons land van de grond tilt. Het bij elkaar brengen van de verschillende Nederlandse initiatieven rond deze toepassing zal leiden tot een betere synergie en zet ons land steviger op de internationale kaart. “Al met al een beloftevolle aftrap voor een boeiend en uiterst relevant project”, zegt Maurits Huisman.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief