Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Luchthaven Bali dicht vanwege vulkaan

De internationale luchthaven van Bali is gesloten vanwege de as spuwende vulkaan Agung op het eiland. Inmiddels zijn 445 vluchten geannuleerd met als resultaat dat 59.000 reizigers zijn gestrand op de luchthaven.

Ook hebben de autoriteiten het dreigingsniveau verder verhoogd. Inwoners die in een straal van 10 kilometer rond de vulkaan wonen worden geëvacueerd.

Het nationale rampenbestrijdingscentrum besloot hiertoe nadat er naast stoom ook magma was vrijgekomen. Het hoofd van de geologische dienst verwacht de komende dagen geen grote uitbarsting, maar zegt dat iedereen alert moet blijven. Rond de vulkaan wordt gewaarschuwd voor lahars (modderstromen met vulkanisch materiaal). Omdat er de komende dagen meer regen wordt verwacht op Bali, kunnen verder bij de vulkaan vandaan ook dat soort modderstromen ontstaan.

Zaterdag barstte de vulkaan uit, waarbij veel as vrijkwam. Daarom werd gisteren het vliegveld op het naburige eiland Lombok gesloten. Daarnaast werd op Bali code rood afgekondigd, wat inhoudt dat een nieuwe uitbarsting wordt verwacht.

In de dorpen rond de berg is sinds zaterdag ongeveer een halve centimeter as neergekomen. Het leger en de politie hebben afgelopen weekend mondkapjes uitgedeeld aan de mensen die in het getroffen gebied wonen. Een deel van hen is inmiddels geëvacueerd. De vulkaan ligt in het noordoosten van Bali, op ongeveer 70 kilometer van de toeristische badplaatsen Kuta en Seminyak. Jaarlijks bezoeken zo’n 5 miljoen toeristen het Indonesische eiland.

Bron: nos.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief