Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Foto en film

Sandra Boerlage – Hard werken

Keihard werken was het, de Bali Photo Experience. Gelukkig deelt duikreporter Sandra Boerlage haar ervaringen, zodat wij ook iets op kunnen steken van deze fotoreis.


Datum: maart 2016
Duiklocatie: Bali, Indonesië

duikreport-call-to-action-350x85

Een Photo Experience reis is naast een hoop gezelligheid, vooral heel hard werken. Niet alleen onder water maar ook boven water. Zo heeft het stoeien met een andere poort op je huis toch wel aardig wat zweetdruppels opgeleverd.
Na een aantal duikdagen en workshops heb ik aardig wat leuke plaatjes geschoten en kreeg ik de kans om en met langere flitsarmen te werken en een groothoeklens te gebruiken. Dat vergte wel even wat sleutelwerk, want hiervoor had ik een andere poort nodig. Maar na wat sterke spierbundels en veel zweetdruppels is het gelukt en was ik klaar om te water te gaan.
Het werken met een groothoeklens ervaarde ik als een hele stap. Je moet echt op een hele andere manier naar je omgeving gaan kijken. Mijn ogen zijn vooral gericht op macro en nu moest ik echt naar groothoek. Het is wel een manier om al het ander moois eens vast te leggen.

Als complete kerstboom ging ik te water. Het scheelt niet veel of de camera-uitrusting wordt groter dan ik zelf ben. Ik vond het wel een goede uitdaging om met mijn leerdoel “flitspositie” aan de slag te gaan. Het leek me leuk om een bepaald onderwerp op de foto net wat lichter dan de rest te krijgen en ik vond dit bijzonder lastig.
De groothoek-duik was bij het Kubu shipwreck, een prima locatie om hiermee te stoeien. Naast het wrak had je in het ondiepere gedeelte prachtige koraalblokken. Op het wrak was het vooral spelen en kwam ik erachter dat je door de groothoeklens best veel op foto kan krijgen. Superleuk! Kleur in de foto is ook nog wel een dingetje dus naast stoeien met de flitsers, heb ik ook aardig zitten spelen met sluitertijd en diafragma. Dit was een duik waar ik dus intensief aan beiden leerdoelen heb gewerkt en dat er dan nog een paar mooie plaatjes uitkomen, is mooi meegenomen.
Later in de week mocht ik de groothoeklens nogmaals gebruiken en toen greep ik iets te hoog voor mezelf. Een mooie groothoek foto met model, eentje met een verhaal, zou toch wel geweldig zijn. Dat is nog niet makkelijk. Hierbij zijn afspraken met je buddy belangrijk, maar ook die heeft haar eigen leerdoel om mee te werken. Dan is het top dat je met zo’n photo experience mee bent. Onder water had je echt wel steun aan elkaar en kon je met een paar kleine tekens even een model gebruiken. Zelfs onze gids Komang was hierbij heel hulpvaardig. Dat de resultaten van een foto met model niet naar mijn zin zijn geworden, hebben dan ook echt niet aan hun gelegen. Hierbij moet ik toch nog meer oefenen en zeker meer geduld hebben om het perfecte plaatje te krijgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief