The owl
Tijdens de zuidelijke expeditie van Stichting Duik de Noordzee Schoon wordt aan mij gevraagd om een creatieve foto te maken van de ’dubbele waaierkokerworm’ (Bispira volutacornis). Dit is een diersoort die bekend is aan de Franse kust, de zuidwestkust van Engeland en verspreid langs de kust van Ierland en West-Schotland. In de Noordzee is een enkele waarneming aan de oostkust van Engeland gedaan, maar verder is de soort in de Nederlandse Noordzee enkel op dit wrak gevonden en recent is het diertje ook waargenomen op het ‘pispotten wrak’. Deze soort heeft nu dus op eigen kracht de Nederlandse wateren weten te bereiken. Na zo’n 30 minuten op het wrak te hebben gedoken kom ik met onder andere deze foto boven. Voor mij een foto met de absolute WOW-factor!
Wheel of memories
2022 is voor mij wel het jaar geweest waarin in voor mezelf grenzen heb verlegd en bucketlist-items heb afgevinkt. Zo ben ik eindelijk gaan duiken op de Noordzee en ben ik ook in een Belgische mijn gaan duiken. Daar heb ik deze foto gemaakt! Maar dit is een foto met een dubbel gevoel! Aan de ene kant staat deze foto voor het verleggen van mijn grenzen en vind ik het een prachtig mooie foto. Aan de andere kant doet het me denken aan het enorme gemis van een goede vriend Ferry van Dorst, die er eigenlijk bij had moeten zijn in de Belgische mijn! In 2019 hadden we namelijk afgesproken om dit te gaan. Helaas door alle COVID-restricties hebben we het uit moeten stellen en is Ferry in 2021 overleden. Gelukkig heb ik deze bijzondere ervaring wel samen met Leonieke mogen ervaren en hebben we Ferry op een prachtige manier herdacht!
Feeding time
Het is oktober-november als ik in de Malediven ben voor mijn allereerste begeleide fotoreis met The True Maldives. Op één van de avonden is er een walvishaai achter de boot die zich uren lang aan het voeden is met plankton en krill wat zich door het licht van de boot achter de boot verzameld. Een mooie gelegenheid om met het dier te snorkelen. Ik wil het liefst het ‘gutsen’ van het water met plankton en krill in de bek van de walvishaai vastleggen. Ik blijf dichtbij de lamp zwemmen als de walvishaai recht naar me toe komt, haar bek opent en zie ik zo alle visjes en krill in de bek zie verdwijnen. Het lukt me om precies op het juiste moment een foto van te maken!
Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.
Raymond Wennekes is een fanatieke onderwaterfotograaf en kocht in 2012 zijn eerste onderwatercamera – het duurde niet lang tot hij verslaafd was! Raymond won in 2016 zijn eerste titel als Nederlands Kampioen om deze in 2017 sterk te prolongeren. Foto’s van Raymond zijn herkenbaar aan de creativiteit. Hij probeert deze altijd net iets anders dan anders te maken. Een belangrijke factor is de belichting. Raymond legt de lat voor zichzelf erg hoog en dat is duidelijk te zien in zijn foto’s.