Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Miranda Put – Lembeh Photo Experience (2)

De Lembeh  Photo Experience  is in volle gang. De deelnemers  hebben al veel geleerd en maken schitterende  beelden.


Datum:  28 oktober 2016
Duiklocatie: Lembeh, Noord Sulawesi

duikreport-call-to-action-350x85

MirandaPut-groepsfoto3-42245
25 oktober 2016,
Vandaag duiken we ’s morgens bij AW Shuks en Hairball 1. Op een zweep komen een hele mooie whip coral shrimp tegen.

MirandaPut-foto1 whipshrimp_A251626-42245

In het ondiepe zitten een paar mooie grote blauwe en groene anemonen met de wel bekende oranje anemoonvissen welke zich mooi laten fotograferen. De grotere vissen beschermen de baby vis erg goed. Het blijft een leuk schouwspel deze vissen. De middagduik gaan we naar Serena Besar. Een leuke duikstek met veel verschillende soorten leven waarbij enkele critters verstoppertje spelen waaronder een schorpioen vis, coconut octopus en de kleine manta shrimp. We zien voor het eerst deze vakantie 2 bladvissen doordat ze donker van kleur zijn en ook op een donkere bodem leven zijn ze lastig te fotograferen. Remco is er lekker mee aan het stoeien. ’s Avonds tijdens de foto beoordeling geeft Karin tips hoe hier mee om te gaan. Spelen met het diafragma en sluitertijd en de flitsers vol hun werk laten doen. Ook deze duik komen we veel frog fishes tegen van middel tot weer zeer klein. Marjo en Guido zijn ook lekker bezig om alles leuk op de foto te krijgen. Guido heeft zijn eigen back-up fles in de vorm van de long hose van Marjo. Marjo heeft echt kieuwen dus staat met liefde de reserve automaat af zodat ze langer kunnen door duiken. Aan het einde van de duik komen we een aal tegen met een poetsgarnaal en ook deze zit met alleen zijn kop boven de grond en vind al die gekke fotograven niet erg. In de soft koralen komen we deze duik veel verschillende soorten krabbetjes tegen. Karin geeft ’s avonds een lezing over diafragma.
26 oktober 2016, deze duik dag is voor mij een dag om snel te vergeten. Ben vanmorgen met bril in plaats van mijn lenzen op de boot geklommen. Zonder bril/lenzen gaat het duiken echt niet. Nog even een reserve bril van Marjo geprobeerd maar de bril is te klein. Remco heeft dus de gids nu echt voor zich zelf. De ochtend duiken worden gemaakt bij Tanjung Kubur en Aer Bajo 2. Remco fotografeert hier 2 slakken welke we nog niet kennen. Met behulp van Sergei komen we achter de namen een Melibe coralophilia ( grote donker bruine slak) en de Phyllodesmium rudmani, een weelderige slak om te zien. Harry frog fish, grotere uitvoering, laat zich hier zien en wil ook redelijk stil blijven zitten voor een fotosessie. De coconut octopus is hier in verschillende grote aanwezig met al zijn verschillende behuizingen. Het blijven toch gekke beesten. Remco wordt ook nog gebeten door een zwarte anemoon vis terwijl hij met boxergarnalen bezig is.
De middag staat in het teken van de Harlequin shrimp op 22 meter bij de Police Pier. Remco kan alleen geen foto’s maken. Tijdens de afdaling op begint op 3 meter de lekdetector te werken. Remco stijgt op naar de boot en geeft de crew instructies hoe de camera weg te leggen. We maken wel een leuke duik en zien de garnalen toch eventjes maar maken als snel plaats voor Guido en Marjo zodat zij rustig kunnen fotograferen. Terug op de boot blijkt het loos alarm te zijn geweest maar beter voorzichtig dan een vol gelopen huis en dus verzopen camera en lens. We geven gelijk aan Paulus aan dat we van de week dus nog een keer terug willen zodat Remco ook kan fotograferen.
Daniel geeft vanavond een lezing over back lighting een manier van flitser gebruik wat hij uit het boek van Alex Mustard heeft opgepikt. Is wel een manier van flitsen voor de gevorderde fotograaf. Krijg wel het idee dat een aantal hiermee aan de gang willen de komende dagen.
Ik zelf heb na de laatste duik last van jeukende benen en armen. Guido, duikarts, komt even langs om naar mijn verhaal over de duik te luisteren. Conclusie geen huiddecompressie maar hydratatie probleem door suiker te kort en mogelijk ook zout. Ik moet dus nu verplicht veel cola gaan drinken en nog meer water. Gelukkig staat er een chocolade cake met ijs als toetje op het menu. Ook de thee ga ik vanaf nu drinken met een scheutje honing. Mijn lichaam reageert gelukkig gelijk op alle suikers.
27 oktober 2016, na een goede nacht en jeuk vrij wakker worden ben ik een stuk gelukkiger. Ik vind het niet wijs om nu te gaan duiken dus ik zwaai Remco, Marjo en Guido uit. Ik neem mijn rust en eet een bouillon voor de zout aanvulling. In de loop van de morgen ga ik even relaxen in de jacuzzi samen met Thomas. Dit had ik beter niet kunnen doen want daarna komt de jeuk weer terug. Na overleg tussen Guido en Sergei blijven we bij de conclusie van suiker te kort. Ik vraag aan Sergei of er chocolade te regelen is want als ik dan toch aan de suiker moet dan met choco. Karin regelt ondertussen ook al choco bij Emmy en Chris, onze Belgische deelnemers. Chris heeft ook dextro bij zich en ook hier krijg ik een voorraadje van mee. Fijn toch als iedereen mee leeft en behulpzaam is. Sergei en Simon staan ook choco af, voorlopig genoeg suiker voor handen. De fotograven hebben vandaag bij Aer Bajo 1, TK3 en Aer Prang 2 gedoken. De octopussen, frog fishes van klein tot groot en harig zijn ook weer van de partij. Remco is ook weer aan het stoeien geslagen met de diafragma en vol flitsen maar dit wil nog niet echt lukken want we hebben zwarte schermen als ik de foto’s in lightroom importeer. Conclusie even te raden bij Karin als ze van de week bij ons op de boot zit want vermoedelijk zit het in de afstand van de flitsers welke Remco niet goed kan in schatten door zijn handicap. Rond de middag trekt het helemaal dicht en begint het gigantisch te regenen. De middag duik vind dus onder donkere omstandigheden plaats. De stargazer is hierdoor een klein beetje van slag en laat zich dan ook nu zien i.p.v. op een nachtduik.

MirandaPut-foto2-stargazer_A271959-42245

De lezing gaat van over compositie een onderwerp die iedereen op zijn/haar manier kan interpreteren. Na het eten krijgen we de Experience shirts uitgereikt hiermee gaan we morgen ochtend samen met de duikgidsen op de foto.
28 oktober 2016, tijdens het ontbijt geeft Sergei aan dat die avond en morgenavond gedoken kan worden met de speciale lichtbakken. Karin vraagt aan mij om even te inventariseren wie ermee willen. Al snel blijkt dat we per avond een volle boot hebben met 6 duikers. Voordat de boten weg gaan dus even met z’n allen op de jetty in onze shirts. Op eens gilt Sergei dat we zinken, blijken we iets te zwaar te zijn op 1 punt dus hup naar voren met z’n allen. Na dit hilarische moment moeten even allen camera’s op de steiger worden neergezet.

MirandaPut-camerafoto4-42245
Een mooie opsomming van alles wat mee onderwater gaat aan camera’s:
• 1x Nikon D90
• 14x Olympus Pen
• 4x Olympus OMD
• 3x Canon compact
• 1x JVC video camera
Behalve dat er veel wordt uitgewisseld aangezien Karin van Olympus enkele lenzen en camera’s en van Sea & Sea enkele flitsers extra mee heeft, gaat er ook wel iets mis. We hebben als groep 2 flitsers verdronken en een lens.
Astrid heeft de nieuwe 30 mm lens van Olympus geleend. Quote: hele leuke tussen lens die super snel scherp stelt
Guido verwisseld een middag zijn canon camera en Ikelite huis met de Olympus Pen 7 met 45 mm lens van Panasonic. Quote: met deze camera kon ik makkelijker los zwemmende vissen fotograferen. Het huis is wel minder indrukwekkend dan mijn Ikelite huis. Qua gebruik niet moeilijker dan mijn eigen camera setting. Ik zelf zou kiezen voor een variabele combinatie tussen groothoek en macro zoals de Nauticam WWL en CMC op de korte poort met de 14-42 mm lens i.p.v. een vaste macro lens.
Yorine leent een flitser van Sea & Sea. Quote: ik wist dat mijn Canon compact camera veel kon maar na het lenen van de flitser heb ik pas echt gezien wat ermee kan.
Iets later dan normaal vertrekken we naar Goby a crab en Kapal Indah. De eerste duikplek gaat gelijk na 28 meter. Voor en na de duik neem ik een halve dextro in overleg met Guido. Ik geef aan Paulus aan eerst even op 5 meter te willen door brengen om te kijken hoe mijn lichaam zich gedraagt. Dit gaat goed en we zakken in een mooi tempo af naar de diepte waar mogelijk de mototi octopus te vinden is. Deze vinden we helaas niet maar wel parende wonderpussen ook leuk om vast te leggen. We komen ook nog cowries en een kleine schorpioen vis tegen. Rond de diepstop op 12 meter komen we een zeer kleine White pygmy seahorse tegen. Aan het einde van de duik bij de safety stop op 5 meter voel ik een klein beetje jeuk en maak duidelijk dat ik gelijk na de stop naar de boot ga. Na de snack een soort van boterkoek met rozijnen en veel water drinken verdwijnt het gevoel weer. De 2e duik gaat minder diep en we zien genoeg klein spul: frog fish, candy crab, naakslakken, garnalen, zeepaardje
De middag duik naar de Police pier laat ik aan mij voorbij gaan, beter het lichaam wat rust te geven. Remco gaat wel en heeft maar 1 doel zoveel mogelijk tijd door brengen bij de Harlequin shrimps. Marjo en Guido geven aan even daar heen te willen voor een paar foto’s en dan ondieper te gaan duiken aangezien ze vanavond mee gaan met de nachtduik dus Remco kan maximaal bij de shrimps verblijven.

MirandaPut_foto5-shrimp_A282052-42245

Verder maakt Remco een leuke foto van een Blenny in een witte plastic fles en van een vis met eitjes in zijn bek.
De lezing vanavond gaat over blauwe en zwarte achtergrond creëren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief