Duiken in Komodo
Dive and Travel neemt je mee naar Komodo – een bestemming die je niet wilt missen. Natuurlijk vanwege het duiken, maar Komodo met Labuan Bajo biedt meer!
Indonesië telt ongeveer 17.000 eilanden, en is daarmee het land met na Canada de langste kustlijn ter wereld. Logischerwijs is er dus een grote verscheidenheid aan bestemmingen om uit te kiezen voor een tropische duikvakantie. Bali, Raja Ampat, Bunaken en Lembeh zijn stuk voor stuk populaire bestemmingen onder duikers. En in dat rijtje hoort ook zeker Komodo thuis, omdat het een bijna ongekende verscheidenheid en hoeveelheid aan duiklocaties en zeeleven heeft. Maar in het Komodo National Park staan geen hotels, dus zal je tijdens je duikreis óf op een liveaboard, óf in Labuan Bajo op het eiland Flores moeten verblijven. In dit artikel zijn vijf vragen die je hierover hebt alvast beantwoord.
Wanneer gaan we?
Komodo ligt in een van de droogste regio’s van Indonesië, al kan het in het regenseizoen tussen december en maart behoorlijk tekeergaan met hogere golven, meer wind en dus slechter zicht onder water. De rest van het jaar is het weer er goed. Houd wel het hele jaar door rekening met hitte, en in de populaire zomermaanden ook met overvolle en dus duurdere accommodaties en drukkere duikstekken. Wees er dus op tijd bij! Mantaseizoen begint in september en loopt tot december. Deze maanden worden dus gezien als de beste maanden voor een duikreis naar Komodo, al is het er de rest van het droge seizoen ook ongekend mooi en heb je het hele jaar door de mogelijkheid om te duiken met manta’s.
Hoe komen we er?
De uitvalsbasis voor het Komodo National Park is het dorp Labuan Bajo. De bereikbaarheid is erg goed. Labuan Bajo heeft namelijk een vliegveld dat vanaf Bali in slechts anderhalf uur te bereiken is en kan met Garuda Indonesia zelfs met een enkel ticket vanuit Nederland aangedaan worden met een overstap op Jakarta. Dit is zeker een uitkomst voor duikers, omdat Garuda maar liefst 53 kilo ruimbagage biedt voor duikuitrusting! Vanaf de luchthaven van Labuan Bajo ben je in nog geen 20 minuten met de taxi bij je accommodatie, en dan kan het feest beginnen.
Maar eerst, waar slapen we?
Labuan Bajo heeft vanwege de groei die het heeft doorgemaakt een ruime keuze aan betaalbare en iets duurdere hostels en hotels. Omdat de hotels in het wat hogere segment ook zeker niet veel hoeven te kosten, is dit zeker een aanrader. Het centrum van het dorp is vrij lawaaierig, met veel scooters en minaretten die vijf keer per dag oproepen tot gebed. Je doet er daarom goed aan iets buiten het centrum te verblijven. Vooral ook omdat een taxi naar het centrum nooit meer dan een paar euro kost. Zo zorg je ervoor dat je op jouw duikvakantie in Indonesië ongestoord kunt genieten.
Niet onbelangrijk, wat schaft de pot?
Labuan Bajo is in de afgelopen jaren gestaag ontwikkeld en biedt dus steeds meer om het reizigers aangenaam te maken. Maar ook het lokale Indonesische leven is er gelukkig rijkelijk aanwezig. Dat is vooral goed te zien op de avondmarkt, waar je tot diep in de nacht voor een euro of twee een heerlijk vers bereidde Indonesische maaltijd koopt. Ook zijn er in Labuan Bajo vele ‘warungs’ zoals de populaire Warung Mama en Blue Corner. Dit zijn traditioneel Indonesische restaurants waar je een bord rijst krijgt, en daar naar keuze vers bereide groenten, vlees, vis, ei, tempé of tofu bij bestelt. Je betaalt per gerecht, maar komt eigenlijk nooit boven de vier euro uit. Of ga voor westers en geniet in het centrum van het dorp bij Italiaans restaurant La Cucina van heerlijke pizza’s en verse belegde broodjes, vernoemd naar de duikstekken in Komodo. Heb je na een lange duik dag echter geen zin om nog te kiezen, geniet dan in je hotel van de heerlijk diverse Europese, internationale en Indonesische keuken. Zo is geen avondmaal hetzelfde!
Maar waarvoor kwamen we ook alweer? O ja, duiken!
Komodo staat bekend om de sterke stroming. De meeste duikstekken zijn dan ook zogeheten ‘drift dives.’ De gidsen zijn hier erg gespecialiseerd in en nemen al je zorgen weg, laat dit je dus zeker niet afschrikken. Met een goede introductie is een stromingsduik namelijk de meest relaxte manier om de wondere onderwaterwereld te aanschouwen. Bovendien is de stroming de reden dat je op duikreis naar Komodo gaat omdat daardoor het onderwaterleven zo overvloedig en bijzonder is.
In Labuan Bajo zijn tal van goede duikcentra die volgens PADI en SSI standaarden opereren. Ook zijn er live-aboards op prachtige houten schepen, compleet gebouwd in Indonesische stijl. Welke optie je ook kiest, je duikt op misschien wel de prachtigste riffen die je ooit hebt gezien. Er zijn verschillende soorten haaien, megascholen vis en schildpadden te over. Voor de fan van de kleinere dieren zijn er prachtig gekleurde slakjes die alleen hier voorkomen, en een grote diversiteit aan bijzondere garnalen en krabben op iedere duikstek. Of je dus een beginnend duiker of ervaren onderwater fotograaf bent, Komodo moet op jouw bucketlist!