Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto / Reizen

Walking the thin line – Het verhaal achter de foto

Filip Staes, die in september bij ons ‘in beeld’ is, wilde een originele invulling van een wedstrijdthema maken. Maar dat deed hij niet alleen en werkte samen met twee freedivers.

Deze foto nam ik vorig jaar tijdens het Open Belgisch Kampioenschap onderwaterfotografie (OBK) voor het zoet water gedeelte in de Put van Ekeren. Net zoals bij het Open Nederlands Kampioenschap onderwaterfotografie zijn er vijf categorieën. Een van die categorieën is het thema. Dat is ieder jaar anders en in 2017 was het thema ‘vrijduikers’.

Om het de fotografen wat gemakkelijker te maken werd er een oefendag georganiseerd door de Audiovisuele Commissie en de Sportcommissie van NELOS. Mijn oog viel onmiddellijk op Bart en Sophia, een koppel vrijduikers die het voortreffelijk deden en ook mooie zilvergrijze duikpakken aanhadden. Na afloop sprak ik hen aan met de vraag of ze voor mij wilden poseren. We spraken af om eerst een oefensessie in de Put van Ekeren te houden. Die verliep prima, maar ik vond dat er toch iets ontbrak. Toen de sessie ten einde was en ze hun vinnen al hadden uitgedaan in het water, begon Sophia blootvoets langs de daallijn te lopen. Daarbij lag ze horizontaal en wandelde ze op haar gemakje naar de oppervlakte toe. Dat was het beeld waar ik op gewacht had! Het leek me een originele benadering van het thema.

Op de wedstrijddag zelf liet ik Bart tegelijk langs de andere kant van de lijn lopen. Om de foto nog een tikkeltje extra te geven maakte ik een tweede foto (bovenaan op de achtergrond) die ik in de camera over de eerste foto plaatste (beeld op beeld). Ik stelde de camera in op zwart-wit omdat er niet veel kleur in de foto zat en omdat ik vond dat het meer klasse aan de foto gaf.

De foto viel uiteindelijk niet in de prijzen, maar ik vind ‘m nog steeds iets hebben. Of is dat omdat wij er zo veel tijd en moeite hadden ingestoken?

Filip Staes is in september ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


You can leave your hat on


Close encounter

Red eyes

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief