Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Reizen

You can leave your hat on – Het verhaal achter de foto

Filip Staes, die in september bij ons ‘in beeld’ is, was steenslijmvisjes aan het fotograferen toen er iets verrassends gebeurde. 

“You can leave your hat on” is een liedje van Randy Newman uit 1972. Pas in 1986 wordt het wereldberoemd dankzij Joe Cocker. Dit terzijde, want wat was er nu eigenlijk aan de hand? Of liever, aan het hoofd? Een
poosje geleden lag ik bij Strijenham in de Oosterschelde netjes naast de trap met hoog water. Dat is het beste getij om slijmvisjes te fotograferen. Die zitten namelijk ondiep tot aan de trap. Het slijmvisje in kwestie was een gewillig model zolang ik niet te dichtbij kwam. Als dat wel gebeurde, verplaatste hij zich naar links of naar rechts.

Op een gegeven moment sprong er een krabbetje recht op het hoofd van het slijmvisje. En wat het visje ook deed, de krab bleef zitten. Nu hebben slijmvisjes net als dolfijnen wel een lachende blik, maar deze kon er niet om lachen. Ik was me meteen bewust van de uitzonderlijke situatie en probeerde alles in beeld te krijgen. Dit zijn zo van die momenten dat ik wilde dat ik filmde. Het bleek niet simpel te zijn, want het visje was duidelijk in paniek door die plotse zonsverduistering. Ik kreeg maar enkele keren de kans om het hele gebeuren op foto vast te leggen, want ondanks dat het recht voor mijn neus gebeurde, moest ik toch erg snel te werk gaan.

Alles bij mekaar duurde de rodeorit nog geen minuut alvorens de krab tegen de bodem geworpen werd. Beide hielden er gelukkig niks aan over, buiten wat gekrenkte trots en ik heb er deze ongewoon grappige foto aan over gehouden. Op de terugweg naar huis klonk het liedje van Joe Cocker door de radio. Gelukkig had ik het bewijs in handen, anders zouden ze me nooit geloven dacht ik nog…

Filip Staes is in september ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Close encounter


Walking the thin line

Red eyes

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Dit bericht delen

Filip Staes
Filip Staes

Op zeer jonge leeftijd was ik reeds gefascineerd door de zee. Op vakantie lag ik urenlang in het water op zoek naar de mooiste dieren en schelpen. In 1992 begon ik te duiken. De eerste duiken waren in de binnenlandse meren, maar al vlug bracht ik elke zondag in Zeeland door, waar ik nu nog steeds te vinden ben. Mijn foto's zijn herinneringen aan fantastische en spectaculaire ervaringen, maar ook momenten van geduld en frustratie. Het is inmiddels een natuurlijke drang geworden mij te omgeven in de mooiste maar soms meest mensonvriendelijke omgeving op deze aardbol. Op zoek naar een betoverende wereld, een plaats waar ik tot rust kom. Eén flits, één fractie van een seconde heb ik slechts nodig om mijn fantasie vast te leggen in een gevoel dat mensen kan raken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten