Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2021 – Joost Boerman

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2021 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Joost Boerman.

Zeepaardje

Twaalf jaar lang woonde ik op Aruba en bijna dagelijks kon je me vinden in de zee met of zonder camera. Nog nooit kwam ik een zeepaardje tegen. Maar afgelopen zomer heb ik in Zeeland kennis gemaakt met een zeepaardje. Wat een fantastische ervaring om zo’n diertje onder water te zien. Toch kreeg ik al snel het gevoel dat het diertje niet blij was met mijn aanwezigheid en ik besloot hem na een paar foto’s met rust te laten. Een paar weken later vertrok ik terug naar Aruba voor een vakantie. In mijn tweede week gingen we met Happy Divers Aruba duiken op Arashi Reef, een plek waar altijd van alles te zien is, maar vooral veel schildpadden. Aan het einde van de duik zie ik de groep bijeenkomen op een plekje op het rif waar we normaal altijd omkeren. Een van de andere duikers heeft een zeepaardje gevonden! Ik kon mijn ogen niet geloven, na twaalf jaar zie ik dan eindelijk een zeepaardje op Aruba. Mijn vakantie kon niet meer stuk.

Lisa gaat freediven

Op Aruba is het goed om al mijn vrienden weer te zien. Ik ben goed bevriend met Jeffrey en Lisa, de crew van Happy Divers Aruba. Jeffrey is een fantastische duiker en fotograaf , Lisa heeft mij samen met Jeffrey opgeleid tot divemaster. Naast dat Lisa een zeer goede duiker is, kan ze ook heel goed vrijduiken. In de ochtend ontmoeten we elkaar op de pier bij Moomba Beach. We vertrekken naar het Antilla wrak, het grootste wrak in het Caribisch gebied. Geen duikspullen, geen toeristen, gewoon drie vrienden die van de zee houden. Het duurt even tot we het juiste kiekje hebben, maar daar is Lisa – zonder vinnen, op één ademteug, wandelend op het grootste wrak van het Caribisch gebied.

Familietijd

Na Aruba vloog ik naar Florida. Ik had een paar dagen over voor ik met vrienden afgesproken had. Ik moest kiezen tussen zwemmen met haaien aan de oostkant van Florida of zwemmen met zeekoeien aan de westkant. In een gesprek met Marloes adviseerde ze me naar de zeekoeien te gaan, haaien ging ik wel vaker zien, volgens haar. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb een auto gehuurd in Tampa en moest nog anderhalf uur rijden naar Crystal River. Het helderste stuk van Crystal River is Three Sister Spring, dus daar wilde ik heen.

De eerste dagen van mijn verblijf kon ik het water niet in vanwege de migratie van de zeekoe. Maar op de dag van vertrek heb ik ’s morgens vroeg een kajak gehuurd. Het was zeven uur in de ochtend en ik was er helemaal alleen. Het water was kraakhelder en wel vijftien zeekoeien zwommen rustig rond. Ik kan niet uitleggen hoe fantastisch deze ervaring was, het was zo bijzonder. Ik dobberde een tijd snorkelend aan de oppervlakte, want vrij duiken of achter ze aan zwemmen mag niet. De zeekoeien raakten aan me gewend en deze moeder zwom samen met haar baby recht op me af. Ik wist dat samen met de reflectie van het water en een jonkie in de foto ik hét plaatje had van mijn reis naar Crystal River!

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2021. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Joost Boerman op DuikeninBeeld 

Foto-album
Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief