Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto / Reizen

Close encounter – Het verhaal achter de foto

Filip Staes, die in september bij ons ‘in beeld’ is, ging op zoek naar de blauwe haaien in Zuid-Afrika. Het kostte hem wat moeite om er te komen, maar dan heb je ook wat!

Zuid-Afrika, 30 kilometer voorbij Kaap de Goede Hoop, de meest zuidelijke punt van het Afrikaanse continent. Geen land meer te bespeuren en in het water haaien die rond onze boot rondjes draaiden. Het heeft moeite gekost om tot hier te geraken, want bij de eerste trip zijn we na anderhalf uur varen op een wilde zee moeten terugkeren. Het weer werd volgens de kapitein te slecht. Ik ga nooit in discussie met de kapitein en dus zat er niks anders op dan terugkeren naar het vasteland.

Bij de tweede poging viel het weer beter mee, al hingen er zo nu en dan wel enkelen overboord om hun ontbijt aan de vissen te geven. Ik was er op voorzien en had op voorhand een middeltje tegen zeeziekte genomen. Ik bleef ook de ganse tijd recht staan om de schokken, die we bij elke golf te verwerken kregen, op te vangen en mijn blik op de horizon te houden. En dan was het zover, 3-2-1 go!! Ik zwom naar beneden langs de daallijn tot een meter of tien. Daar hing er een box met ‘chum’. Dat is afval van vis om een geurspoor te vormen voor de haaien. Het feest was al begonnen, want rond mij zwommen er verscheidene blauwe haaien. Mijn camera stond op scherp en ik ook wanneer de eerste haaien rakelings langs zwommen. Af en toe botste er eentje op de camera. Wauw! Wat een kick! Wanneer ze te opdringerig werden, duwde ik ze voorzichtig langs me heen, zoals ons in de briefing verteld werd.

Meer dan een uur kon ik mijn gang gaan en toen moest ik helaas met een bijna lege fles naar boven. Iedereen was laaiend enthousiast over deze duik. De twee uren op de terugweg zijn voorbij gevlogen!

Filip Staes is in september ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


You can leave your hat on


Walking the thin line


Red eyes

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief