Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Reizen

Red eyes – Het verhaal achter de foto

Filip Staes, die in september bij ons ‘in beeld’ is, fotografeert zeer regelmatig krabben. Maar één soort springt er voor hem toch uit! 

Fluwelen zwemkrabben, sommige jaren zijn ze massaal aanwezig, andere jaren wat minder. Het zijn volgens mij de mooiste krabben van Zeeland en omstreken. Niet alleen hun mooi getekende pantser maakt ze duidelijk herkenbaar, ook hun felrode ogen kijken je doordringend aan als teken dat er met hen niet te spotten valt. Ik heb heel veel foto’s van krabben, maar deze foto springt er voor mij toch een beetje meer uit. Dat komt door de belichting en de compositie van deze foto. Het beeld is vrij symmetrisch opgebouwd. Het diertje zat bovenaan op de rand van een rotsblok. Hoog genoeg om mijn standpunt te laten zakken.

Een hoekzoeker op het onderwaterhuis voor mijn camera komt dan goed van pas, omdat je de camera heel laag kan houden en zelfs wat achterover kan kantelen terwijl je langs boven door de zoeker heen kijkt. Zo kreeg ik de onderkant van de krab in beeld. Met de snoot op mijn flitser richtte ik het licht net tussen de scharen en het lichaam. Het diertje moet op z’n gemak geweest zijn, want het hield zijn scharen netjes samen. Door het licht dat er net achter valt zie je duidelijk de tanden in elke schaar.

Dé aandachtspunten in de foto zijn toch de twee rode oogjes die je hypnotiserend aankijken. Ik vraag me nog steeds af wie er wie aan het begluren was…

Filip Staes is in september ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


You can leave your hat on


Walking the thin line

Close encounter

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Dit bericht delen

Filip Staes
Filip Staes

Op zeer jonge leeftijd was ik reeds gefascineerd door de zee. Op vakantie lag ik urenlang in het water op zoek naar de mooiste dieren en schelpen. In 1992 begon ik te duiken. De eerste duiken waren in de binnenlandse meren, maar al vlug bracht ik elke zondag in Zeeland door, waar ik nu nog steeds te vinden ben. Mijn foto's zijn herinneringen aan fantastische en spectaculaire ervaringen, maar ook momenten van geduld en frustratie. Het is inmiddels een natuurlijke drang geworden mij te omgeven in de mooiste maar soms meest mensonvriendelijke omgeving op deze aardbol. Op zoek naar een betoverende wereld, een plaats waar ik tot rust kom. Eén flits, één fractie van een seconde heb ik slechts nodig om mijn fantasie vast te leggen in een gevoel dat mensen kan raken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten