Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal / Snorkelmateriaal

Test: Thermalution warmtevesten en onderpakken

Als het water kouder wordt, kun je natuurlijk stoppen met duiken, maar is dat wat je wilt? Je kunt ook kiezen voor extra warmte, bijvoorbeeld met een warmtevest of onderpak van Thermalution. Marloes Otten testte de verschillende types.

Elektriciteit en water: dat is een combinatie waarvan ik altijd toch even de kriebels krijg.

Als ik de dozen met de vesten voor de test binnenkrijg, open ik nieuwsgierig een doos: een heleboel ‘elektriciteit’ is het eerste wat in het oog springt. Laders, accu’s, koppelingen: heel veel wat ik normaal niet met water associeer. Dit is dan ook eigenlijk de eerste keer dat ik besluit de gebruiksaanwijzing te lezen voordat ik ergens mee aan de gang ga. Dat is normaal niet mijn sterkste punt, maar nu twijfel ik niet: RTFM!

Een snelle check van alle geleverde doosjes wijst uit dat de basis van alle warmtevesten gelijk is. Hier kom ik ook tijdens het verloop van de verdere test achter. Een aantal plus- en minpunten geldt dus voor alle warmtevesten en onderpakken van Thermalution die ik in dit algemene testrapport zal beschrijven. De testresultaten en specificaties per type vest/onderpak, lees je in de aparte testrapporten (zie de links onder aan dit artikel).

Vier verschillende types

Even raak ik in de war van de verschillende functies, mogelijkheden en beperkingen van de verschillende warmtevesten. Er is een Green, Blue, Yellow en Red Grade. Ze mogen allemaal nat worden en hebben drie standen. Drie van de vier hebben een afstandsbediening die werkt met een zender en een ontvanger, maar dit zijn wel twee verschillende soorten. Een van de vesten – de Red Grade Plus- is meer dan een vest, namelijk een compleet onderpak. De verwarming zit ook hierbij echter alleen op de rug, dus is het feitelijk een Yellow Grade Plus met mouwen en broekspijpen.

In onderstaand overzicht worden de verschillen duidelijk.

In iedere verpakking zitten twee documenten: een boekje met een duidelijke gebruiksaanwijzing (Engelstalig) en een oranje flyer. In het boekje staat een goede beschrijving van de verschillende onderdelen, de laadprocedure en hoe het vest aan te sluiten, op te bergen en te onderhouden. In de oranje flyer staan de garantiebepalingen in het Nederlands evenals een aantal belangrijkste onderdelen van de gebruiksaanwijzing, met name wat je niet moet doen.

Infraroodwarmte

Alle vesten zijn voorzien van een kunststof bedradingssysteem (Thermaltec) op de rug dat opgewarmd wordt met energie uit de oplaadbare lithium polymeer accu’s. De FIR Infrarood-warmte is dezelfde warmte die de zon uitstraalt en je ‘opwarmt’ als je in de zon zit. Dat blijkt ook tijdens gebruik als ik alleen de warmte op mijn rug heb – die warmte wordt opgenomen in mijn circulatie en stroomt vervolgens door mijn hele lichaam. Daarom heb ik dus geen koude benen en armen ondanks dat het systeem daar niet verwarmt.
Het hele systeem is waterbestendig en kan onder zowel een droogpak als natpak gedragen worden. Het warmt erg snel op en geeft stralingswarmte af die door het lichaam in de circulatie wordt opgenomen.

Hoe draag je een Thermalution vest?

Aangeraden wordt om onder het warmtevest een shirt te dragen om oververhitting op de huid te voorkomen. Ik draag tijdens het testen dan ook steeds een thermoshirt onder het warmtevest en heb geen last van oververhitting van de huid. Ik kan me voorstellen dat het zou kunnen gebeuren je tijdens het duiken het vest in de hoogste stand hebt staan en het op de blote huid draagt. Maar tegen die tijd heb je het al lang veel te warm en zou je de verwarming dus al lager hebben gezet. In de handleiding staat duidelijk vermeld dat je er iets onder moet dragen. Verhalen uit het verleden over oververhitting van de huid die de ronde deden, lijken me dan ook niet van toepassing bij normaal gebruik.

Connectiestekker Thermalution

Accu’s en stekkers

De accu’s van de vesten zijn volledig geseald en daarmee ook geschikt voor gebruik onder water. De stekker waarmee de accu op de verwarming is aangesloten, lijkt gemaakt van een soort silicone met ribbels, dat goed grip geeft op de kleine stekkertjes. De polen van de stekker zijn voorzien van een coating, die ze waterbestendig maakt. Het is een Sea Lock connector die je zelfs onder water probleemloos los en vast kunt maken, aldus de fabrikant. Maar dat is niet de bedoeling, dus ik laat de stekkers onder water gewoon op hun plaats zitten. De verbinding is stevig en komt betrouwbaar over.

Om de aansluiting weer ongedaan te maken zodat je de accu’s kunt opladen, is echt even kracht nodig. Ondanks de goede grip krijg ik de kleine stekkers moeilijk los. Ik heb de neiging zijwaarts te gaan wrikken, alleen dat is me afgeraden, omdat dan de pin van de stekker kan afbreken. Met wat kracht krijg ik de stekkers steeds wel los, op één na. Dat geeft aan de ene kant vertrouwen in de aansluiting, maar aan de andere kant is het niet praktisch.

Accu onder de arm

Plaatsing van de accu’s

Als ik zie waar de accu’s geplaatst moeten worden, lijkt me dit ontzettend oncomfortabel. De zakjes voor de accu’s bevinden zich aan de zijkanten van het vest, waardoor de accu’s onder je armen en hoog op de ribben komen te zitten. Ik ben bang dat dit me beperkt in mijn bewegingsvrijheid en dat ik de accu’s voortdurend blijf voelen. Tot mijn verbazing moet ik toegeven dat niets minder waar is: je voelt er niets van. Blijkbaar is er goed nagedacht over deze positionering.

Final check

Je doet de accu’s in de speciaal hiervoor bestemde zakken en sluit ze aan voordat je het vest aantrekt. Het vest trek je als een hemd over je hoofd aan, waarbij je wel even op de accu’s moet letten. Zelf wil ik na het aantrekken nog even de aansluitingen controleren (ik blijf de kriebels krijgen van de combinatie van elektriciteit en water…ook al is me verteld dat ik me geen zorgen hoef te maken). Maar ik kan er zelf niet meer bij. Ik kan de stekkers niet meer zien en kan er ook niet  goed bij om ze nog extra aan te duwen. Ik vraag dus mijn buddy om het te controleren. Ze zitten goed maar better safe than sorry.

Warmte

De vesten warmen snel op. Als je het vest inschakelt, voel je binnen enkele seconden de warmte. Het verschil tussen de verschillende standen is goed voelbaar.
Je voelt de warmte van je schouderbladen tot aan de onderkant van de ribben. Op de tekening kun je ook zien dat dit de plek is waar de verwarming zit. Dit ervaar ik ook onder water zo. En persoonlijk zou ik het prettig vinden als het verwarmde paneel iets langer zou zijn, waardoor ook de onderrug verwarmd wordt.

Pluspunten

  • Zowel onder een droogpak als onder een natpak te gebruiken
  • De kabeldoorvoer op het rugpand is goed afgewerkt met een versteviging
  • De draden voor de verwarming zijn soepel, dus je hebt geen stug deel in het vest
  • Het materiaal van het vest is comfortabel
  • Het uniseks model is ook voor dames comfortabel
  • De plaatsing van de accu’s is goed, je hebt geen hinder van de accu’s
  • Betrouwbaar ogende stekkers tussen accu en verwarming
  • Goede grip op de stekkers
  • Bedieningen zijn ook met dikke handschoenen aan goed te gebruiken
  • Warmte snel voelbaar na inschakelen – binnen enkele seconden
  • Goede handleiding
  • Het vest is wasbaar

Minpunten

  • Vest moet over het hoofd aan en uit
  • Kabeldoorvoer van de zakjes van de accu’s is niet versterkt
  • Stekkers zitten zo goed vast dat ze moeilijk weer los te maken zijn
  • Kleur van het lampje op de afstandsbediening is onder water niet altijd goed te onderscheiden
  • Het middelste en bovenste deel van de rug worden verwarmd, de onderrug niet
  • Na aantrekken kun je zelf niet of nauwelijks de stekkers controleren

Conclusie

Alle vesten van Thermalution geven een duidelijk voelbare warmte – voor mij een meerwaarde tijdens duiken in kouder water. Vaak is stand 1 of 2 meer dan voldoende voor een comfortabele duik. Ik vind het wel jammer dat de warmte niet op de onderrug en aan de voorzijde voelbaar is.
De vesten komen betrouwbaar over en zijn makkelijk in gebruik. Ze zitten comfortabel. Er is nagedacht over de plaatsing van de accu’s, zenders en ontvangers. De afwerking van de vesten is goed. De gespecificeerde accuspanning klopt, ook in kouder water.

Welk vest je kiest, hangt af van de duiken die je maakt. Duik je in een droogpak, dan is de Yellow Grade Plus (of als compleet onderpak de Red Grade Plus) het prettigst in gebruik, omdat je met de afstandsbediening ook tijdens de duik de stand van de verwarming kunt bepalen.
Duik je in een natpak, dan zou de Blue Grade ook voldoende zijn. Je kunt de ontvanger dan in het pak dragen of deze bij een dikker pak ertussen uit laten.
Qua bediening vind ik de Blue Grade weinig meerwaarde bieden vergeleken met de Green Grade. De maximumdiepte van 10 meter voor de Green Grade onder een natpak, maakt dit vest echter alleen geschikt voor snorkelaars.

Een warmtevest zorgt zeker voor meer duikcomfort in kouder water.

Reactie van Harro Cats, de distributeur van Thermalution in o.a. Nederland en België:

«Om de stekkers makkelijker los te krijgen kun je op het rubber een likje silicone vet doen. Dan gaan ze veel makkelijker in en uit elkaar.»

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

4 reacties

  1. Hmmm, doet me toch wel denken, lekker comfortabel. Maar ik heb eigenlijk altijd het meeste last van koude handen…..ook in drooghandschoenen.

    REAGEREN
    • ik heb ook vaak koude handen in droog handschoenen
      neem goede natte handschoenen met een plastic tank handschoentje er in, veel warmer

      REAGEREN
  2. kun je dit ook een keer ergens proberen? het lijkt me iets namelijk

    REAGEREN
  3. Duidelijk verhaal. Vraag me toch af of met een wing, wat stevig op de rug zit, de accu dan niet een obstakel wordt…

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief