Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal / Snorkelmateriaal

Test: Snorkelmaskers

Steeds meer mensen gaan snorkelen. Een van de redenen is dat er nu snorkelmaskers op de markt zijn die het hele gezicht afdekken. Door de groeiende populariteit zijn de snorkelmaskers er ook in steeds meer uitvoeringen. Maar bevallen ze allemaal even goed? Het DuikeninBeeld-testteam probeerde een groot aantal maskers van verschillende merken.

>>Klik hier voor de Snorkelmaskertest 2019<<

<Click for English version>

In 2014 werd er voor het eerst een volgelaat-snorkelmasker op de markt gebracht. Het masker kwam uit de koker van geestelijk vader OCEAN REEF, de Italiaanse fabrikant van volgelaatmaskers en communicatiesystemen voor professionele en recreatieve duikers. In eerste instantie was er de nodige scepsis, maar al snel bleek het innovatieve masker een enorm succes te zijn. En als iets een succes is, dan volgen er meer! Eerder hebben wij al aandacht besteed aan een enkel snorkelmasker, maar nu het snorkelen met volgelaat-maskers echt booming is, wordt het tijd om verschillende maskers eens te proberen.

Volgelaat-snorkelmaskers hebben ten opzichte van gewone duikmaskers een aantal grote voordelen: je kan gewoon door je neus en door je mond ademen, het masker beslaat -als het goed is- niet, het gezichtsveld is enorm groot en in de meeste gevallen is het masker voorzien van een eenvoudig te bevestigen snorkel met een droge top waardoor er geen water in de snorkel of het masker komt. Kenmerken die ontbreken bij traditioneel snorkelmateriaal (halfgelaatmasker en losse snorkel), wat door veel aspirant-snorkelaars als minder prettig wordt ervaren.  Natuurlijk is er ook een nadeel te noemen – je kunt bijvoorbeeld niet bij je neus, dus om de oren te klaren moet je slikken of je kaak te bewegen. Een hoekduik maken is er dan ook niet bij. Maar veel snorkelaars willen eigenlijk gewoon genieten van wat ze zien onder water en zullen geen hoekduik maken – dat is meer voor getrainde duikers of snorkelaars.

De insteek van de test is simpel. We hebben gelet op (de)montage van de snorkel, het gemak van opzetten van het masker, de kwaliteit en lengte van de banden, het draagcomfort, het ademcomfort, het gezichtsveld boven water en uiteraard ook het beslaan (of niet), maar we hebben ze uiteraard ook in het water getest. Daar hebben we gekeken naar draagcomfort, beslaan, ademcomfort, lekkage, veiligheid  en natuurlijk het gezichtsveld! Je wilt immers goed en ontspannen onder water kijken zonder afgeleid te worden door zaken rondom het masker zelf.

Vocht
Iets wat veel mensen zich niet realiseren, is dat als de pasvorm van een snorkelmasker niet goed is en dan met name als het orinasaalkapje niet goed over neus en mond zit, je zowel CO2 als vocht in het masker uitademt en dit dus niet direct via de snorkel wordt afgevoerd. Vocht bederft je zicht (beslaan) en een teveel aan CO2 kan heel gevaarlijk zijn en zelfs bewusteloosheid tot gevolg hebben.
Om die reden hebben we bij onze testen nadrukkelijk gelet op het beslaan van een masker. Dit is een goede indicatie van de juiste werking van het masker. Beslaan binnen het orinasaalkapje is niet erg, maar in de rest van het masker weer wel.

Test
Het viel ons bij de testen op dat veel maskers erg op elkaar lijken, maar functioneel toch echt van elkaar afwijken. Ook was er sprake van nogal wat kwaliteitsverschil tussen de verschillende maskers.

Uit de test bleek wat ons betreft dat je bij een drietal maskers je geld echt weggooit (rood) en bij enkele andere dat je beter je geld in je zak kunt houden maar er wellicht nog enig plezier aan kunt beleven (oranje). En er was één masker van het eerder genoemde drietal dat -naar onze bescheiden mening- te classificeren is als levensgevaarlijk.

Verder is het opvallend dat de maskers die het best presteren toch bekende merken of modellen zijn. Uit onze test blijkt wat ons betreft klip en klaar dat je beter je geld kunt uitgeven aan een merkmodel. Je betaalt dan misschien iets meer, maar je krijgt er wel kwaliteit voor terug en een masker dat doet wat je er bij het snorkelen van mag verwachten!

Winnaar
Uit onze test komt één echte winnaar naar voren: het ARIA masker van OCEAN REEF. Andere goede maskers zijn het masker van HEAD Sport, het Tribord snorkelmasker en het Atlantis snorkelmasker (groen).

Maar kijk zelf naar onze testbevindingen en bepaal welk masker het best bij jou kan passen.
Onderaan staan de maskers die wij hebben geprobeerd. Klik op de foto voor een testrapport per masker.

Lees ook: Snorkelmasker kiezen – waar let je op?

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

 

OCEAN REEF ARIA
HEAD Sport
Tribord Easybreath
Atlantis

 


Deep Blue Black
Freebreath Blue
October Moon Blue
Scubamax white
Thenice Pink


Olyspeed Alien
Azorro Blue
Neopine Black Red
Penovo Seaview 180 Blue
Siliber Blue

Als je op de naam van de maskers hieronder klikt, zie je de bevindingen van onze testpersonen per masker.

Wij zijn bij het uitvoeren van de tests zo zorgvuldig mogelijk te werk gegaan – de bevindingen zijn de mening van de testpersonen zelf. Hoe jij de snorkelmaskers ervaart, kan verschillen.
Dit overzicht is GEEN compleet overzicht. Er kunnen meer snorkelmaskers op de markt zijn. Aan deze test kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Deze test is tot stand gekomen met dank aan Marloes Otten, Rob van der Kuyl, Daniel Versteeg en Frank de Bruin. En dank aan TODI voor het beschikbaar stellen van de faciliteiten.

11 reacties

 1. Wat een grote verschillen. Mijn 1e reactie was ook, het ziet er allemaal hetzelfde uit.En dat beslaan kom je natuurlijk pas achter als je hem al hebt.

  REAGEREN
 2. Het lijkt zo’n simpel idee. Ik had geen idee dat er zoveel verschil in zat.

  REAGEREN
 3. Misschien is het een idee om in het vervolg ook de prijzen van de betreffende maskers erbij te zetten.

  REAGEREN
 4. Fijn dat ook de ‘making of’ foto’s geplaatst zijn :s 🙂

  REAGEREN
 5. Welk masker is nu gevaarlijk en waarom?

  REAGEREN
  • De maskers met een rode stip zijn het minst goed uit de bus gekomen. Als je op de foto’s van de individuele maskers klikt, krijg je het rapport per masker met toelichting.

   REAGEREN
 6. Is het met deze maskers mogelijk van uw bril te blijven gebruiken?
  Ze lijken mij ook meer geschikt voor snor en of baarddragers , of is dat een verkeerd idee?

  REAGEREN
  • Bij sommige maskers, zoals de Ocean Reef Aria, is er een speciale inzet voor brildragers op sterkte verkrijgbaar. De gewone bril blijven dragen gaat niet, omdat het masker ook aan de zijkant bij de slapen op de huid moet afsluiten. Dat kan niet als hier de poten van een bril zitten.
   Zeker voor mannen met snor is het een goede oplossing. Mannen met baard moeten het testen, is afhankelijk van de baard. Het siliconen moet (zo goed mogelijk) afsluiten op de huid. Als er (baard)haren tussen de gelaatseal en de huid zitten, zal dit mogelijk lekken. Omdat de seal breder is dan bij gewone duikbrillen, zal de kans op lekkage wel minder zijn.

   REAGEREN
 7. Zou er bij de easy Breath van tribord ook een inzetbril mogelijk zijn ?

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief