Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sandra Boerlage – Tijd voor wat afwisseling

Tussen het duiken op Bonaire door maakt Duikreporter Sandra een kajak- en snorkeltrip in de mangroven. Een echte aanrader!

Naast de vele duiken was het tijd voor wat afwisseling in de vorm van een kajak en snorkel trip in Lac Bay (zuid oosten van Bonaire). Lac Bay is een mangrove gebied dat alleen onder deskundige begeleiding te verkennen is en tevens ontzettend belangrijk voor Bonaire en voor het rif. De mangrove vormt een fysieke barrière tegen invloeden van de oceaan, maar bovenal is het de kraamkamer van het zeeleven. Zo gaaf dat je dan de mogelijkheid krijgt om hier onder begeleiding een kijkje te nemen.

Na het stof van mijn snorkel geblazen te hebben, gingen we richting Lac Bay. Na een korte uitleg over de trip kregen we per tweetal een kajak uitgedeeld. “Pas op met instappen het is hier erg glad” werd er nog gezegd en dat werd al snel duidelijk. Onze voorgangers belandden nog net niet naast de kajak i.p.v. erin. Toen iedereen eenmaal zat had ik al snel de tranen over mn wangen lopen. De eerste kajak zat na nog maar twee peddel slagen helemaal verstrikt in de eerste struik die ze tegen waren gekomen en dat terwijl de trip nog moest beginnen!!! En dan moet de echte tocht nog beginnen?????

Gelukkig verliep de rest van de tocht met minder slag en stoot werk. Al hoewel….!!!, er waren wat kleine mangrove gangetjes waarbij je de bodem niet mocht raken en enige lenigheid soms wel nodig was. Je kan begrijpen dat als je een soort limbodans in een kajak gaat doen dit goed op de lachspieren kan werken. Met veel lol, enige uitleg over het eco systeem en het genot van prachtige stukken natuur kwamen in een stukje van de kraamkamer terecht. Hier was het langzaam te water gaan om hier zonder teveel stof te maken een kijkje gaan nemen.

Wat een genot om tussen de wortels van de mangrovebomen te struinen. De licht inval, de kleine schooltjes vissen, zelfs een jonge barracuda. Het was echt een ervaring. Het vastleggen op beeld hiervan was lastig en met een beetje hulp werd ik dan ook even liefdevol onderwater geduwd om een perfect plaatje te maken. Of dit nu echt een oplossing was?????? Laten we zo zeggen een belevenis om mee te maken en wat een leven in betrekkelijk ondiep water.

Na zo een 20 min te hebben gesnorkeld was het weer tijd om in de kajak te klimmen. Letterlijk klimmen, want op punt waar je erin ging had je net geen bodem meer onder je voeten, waardoor de menige van de groep naast de kajak belandde en ik als een zak aardappelen vooruit erin lag. Heel charmant allemaal!!!

Eenmaal allemaal weer retour in de kajak verliep de terugtocht voorspoedig, waarbij we nog verrast werden door een paar pelikanen verstopt in een mangrove bosje. Al met al was deze afwisseling leerzaam en vooral echt goed voor de lachspieren. Mocht je dus in Bonaire zijn is dit zeker een aanrader om te doen.

3 reacties

  1. Wat een leuk idee om te doen.

    REAGEREN
  2. Elke is echt een aanrader, ik kreeg het ook van vriendin te horen.

    REAGEREN
  3. Herinneringen aan 2011 worden weer levendig en sindsdien heb ik nog steeds Facebookcontact met Elly Albers, de eigenaar van het Mangrove Centrum op Bonaire. Het is prachtig om te doen, en zit ook goed in elkaar. Wij hadden tijdens het snorkelen ineens waanzinnig veel stroming en werden net zo hard teruggezet als dat we zwommen zo ongeveer.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief