Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen / Snorkelen

Out-of-the-box snorkelbestemming: Denemarken

Bij snorkelen denken veel mensen aan warm water, tropische vissen en witte stranden. Maar weet je dat er nog veel meer te ontdekken valt als je even out-of-the-box denkt? In Denemarken bijvoorbeeld ligt Lillebaelt, een smalle zeestraat waar je schitterend kunt snorkelen!

Op expeditie

De Lillebaelt is een smalle zeegang die het vaste land van Denemarken scheidt van het eiland Funen. De stroming zorgt hier voor een grote diversiteit in flora en fauna onder water. Sponzen, anemonen, platvis, kreeft en krabben zullen je verrassen in het Deense water. Deze zeestraat staat bekend om het grote aantal bruinvissen dat hier voorkomt. In de zomer kun je een walvisexpeditie doen om op zoek te gaan naar deze kleine walvis, die meer op een dolfijn lijkt, maar de kans dat je ze vanaf de kant ziet, is ook groot.

De variatie in snorkelplekken bij Lillebaelt is groot. Op sommige plekken is er een zandbodem met velden zeegras. Hier vind je zeenaald, stekelbaarsjes en kleine vis tussen het zeegras. Op de zandbodem kun je grote platvissen zoals schollen en scharren zien.
Op andere plaatsen bestaat de bodem uit stenen, waardoor er weer heel ander soort onderwaterleven zit. Grote anemonen, zeedahlia’s in verschillende kleuren en vissen die zich graag verstoppen tussen de stenen, zoals zeedonderpadden en lipvissen, zie je hier.

Ook zijn er snorkelplaatsen waar de bodem al vrij dicht bij de kant in de diepte verdwijnt. Op dit smalle stuk langs de kant zitten kleurrijke sponzen, wieren, krabben en kreeften.

Ontdekkingsreis

In dit gebied is een aantal speciale routes onder water uitgezet. Je snorkelt van bord naar bord (die zich natuurlijk onder water bevinden) waarop informatie over het onderwaterleven staat. Onderweg kom je niet alleen vissen en anemonen tegen, maar bijvoorbeeld ook speciaal gebouwde schuilplaatsen voor de vissen, een levensgroot beeld van een zeehond en nog veel meer.

Even wennen?

Vind je het nog wat onwennig om zelf in deze omstandigheden te gaan snorkelen? Er worden ook snorkeltochten onder begeleiding aangeboden in dit gebied, dat zeer populair is bij de Denen zelf.

Prakisch

Omdat Lillebaelt slechts zes uur rijden is vanaf Utrecht, is de bestemming ook zeer geschikt voor een lang weekend of midweek. Er is volop keuze aan accommodatie – variërend van eenvoudige campings tot bungalows en hotels.

Op veel plekken kun je eenvoudig het water in om te snorkelen. Het water is in de zomer maximaal 17 graden Celsius. Met een neopreen pak aan is het prima te doen en kun je Denemarken onder water gaan ontdekken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief