Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Pontooning – Het verhaal achter de foto

Nico van Kappel, die in juli bij ons in beeld is, vertelt hoe je van het zeeleven kunt genieten zonder te duiken of zelfs te snorkelen. Hij noemt dat ‘pontooning’.

Er zijn verschillende manieren om van het zeeleven te genieten zonder te duiken. Naast het doorzoeken van rotspoelen of vanwege een tekort aan rotspoelen in Nederland, stenenkeren, is er een tweede manier: pontooning! In het Verenigd Koninkrijk is dit een belangrijke tijdverdrijf voor mensen die naast rockpooling (het zoeken naar zeedieren in rotspoelen tijdens laagwater) soorten willen zien van onder de laagwaterlijn. Ook voor mensen die nog niet snorkelen of duiken, is dit een geweldige manier om een kijkje te nemen in het leven onder water.

Uitvoering is eenvoudig: ga op je buik liggen op een ponton in een haven en kijk langs de rand naar beneden. Het is ongelooflijk wat je dan allemaal kan zien! Scholen vissen komen voorbij zwemmen, garnalen kan je bijna aanraken en allerlei ander spul zoals zeeanemonen en zakpijpen groeit uitbundig langs de kant van de pontons. Dit is ook een mooie manier om van de schoonheid van zeewier te genieten.

Een hele mooie plek om dit allemaal te zien is de haven van Burghsluis. Maar ook vele andere havens en steigers zijn geschikt. Met wat oefening is het ook mogelijk om hier te fotograferen zonder onderwaterhuis. Zorg wel dat als je een flitser gebruikt die je deze vanuit een hoek van 45 graden op je onderwerp richt, anders krijg je schittering te zien in je foto’s. Dit beeld is gemaakt vanaf een ponton in de haven van Burghsluis op een bewolkte dag (geen schittering!) met een 105mm macrolens en natuurlijk licht.

Nico van Kappel is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Anjovis


Tussen hoog- en laagwater


Onder aan de dijk

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

1 reactie

  1. Mooie manier van fotograferen…. ik ben wel benieuwd wat er hier op de foto staat.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief