Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Tussen hoog- en laagwater – Het verhaal achter de foto

Nico van Kappel, die in juli bij ons in beeld is, laat graag zien wat er allemaal in de Oosterschelde leeft. Hij gebruikt daarvoor een speciale techniek en vertelt hoe hij te werk gaat.

 

Sinds begin 2014 ben ik mij naast het fotograferen op land ook gaan richten op het onderwaterleven. Ik ben begonnen met stenenkeren (rock pooling) langs de Oosterschelde. In het gebied tussen hoog- en laagwater leeft een bont gezelschap aan zeedieren en planten. Om hiervan de soortenrijkdom te laten zien heb ik, geïnspireerd door het Meet Your Neighbours project, een veldstudio gemaakt. Dieren (in het veld!) worden tegen een helder wit achtergrond gefotografeerd met alleen flitslicht. Af en toe heb ik ook gebruikgemaakt van een plaat van acrylaat plastic, een onderwaterhuis voor mijn camera en onderwaterflitsers om beelden te maken van dieren die vastgegroeid zijn aan de ondergrond, zoals hydroidpoliepen. De verschillende beelden kunnen dan later met behulp van Photoshop weer bij elkaar worden gevoegd zodat in één oogopslag de soort- en of kleurenrijkdom te zien is. Dit is wat er tussen hoog- en laagwater leeft in de Oosterschelde, een biotoop met enorme schommelingen in temperatuur en zoutgehalte. In de foto hieronder zie je mijn werkopstelling.

Nico van Kappel is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Anjovis


Pontooning


Onder aan de dijk

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Dit bericht delen

Nico van Kappel
Nico van Kappel

Nico van Kappel is gefascineerd door de dynamiek van de Nederlandse kust en rivierengebied. De invloeden van seizoenen en getijden zorgen ervoor dat het altijd anders is. Deze dynamiek brengt Nico ook over in zijn beelden. Niet gehinderd door zijn kennis als ecoloog gaat hij voor esthetische beelden met veel sfeer en kleur. Het beeld moet spreken en het verhaal vertellen van de dynamische natuur. Nico is een ervaren workshopleider, geeft lezingen en werkt in opdracht.

1 reactie

  1. Avatar

    Wat een schitterende plaat. Uniek.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *